Ny lov skal gjøre det lettere å få fast jobb i akademia

Universiteter og høyskoler er verstinger når det gjelder bruk av midlertidige ansettelser.

– Det vi gjør er egentlig å tilpasse oss bruken av midlertidig ansatte til privat sektor, sier kommunal- og moderningseringsminister Jan Tore Sanner (H) om lovforslaget.
Publisert Sist oppdatert

– Vi strammer inn på bruken av midlertidige ansettelser i staten.

Det sa kommunal- og moderningseringsminister Jan Tore Sanner (H) da han og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mandag presenterte hovedpunkter fra forslaget om en ny lov om statens ansatte, skriver Forskerforum.

Den nye loven skal erstatte tjenestemannsloven.

Lovforslaget skal sørge for at midlertidig ansatte får fast stilling etter tre år. Dagens ordning er at man skal få fast stilling etter fire år. I tillegg skal forslaget sørge for at vikarer i vitenskapelige stillinger ikke lengre har dårligere stillingsvern enn andre vikarer.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Midlertidige ansettelser skal begrenses til tilfeller der arbeidet er av midlertidig karakter som i vikariater, utdanningsstillinger som stipendiater og post.doc-stillinger, og for ansettelse inntil seks måneder ved uforutsette behov, ifølge det nye lovforslaget, skriver Dagbladet.

– Det vi gjør er egentlig å tilpasse oss bruken av midlertidig ansatte til privat sektor. Det er en ganske kraftig innstramming. Vi ønsker også å skap et konkurransefortrinn ved å skape en statlig sektor som rekrutterer, utvikler og beholder dyktige medarbeidere. Da er det viktig å redusere bruken av midlertidig ansatte, sa Sanner under presentasjonen, ifølge Forskerforum.

Det endelige forslaget til loven, som skal kalles «Ansatt i staten», skal legges frem 5. april.

- Universitet- og høyskolesektoren har lenge vært en versting i bruken av midlertidige stillinger. Med denne lovendringen forventer vi at institusjonene rydder opp. Slik det ser ut, vil fast tilsettelse være hovedregelen. Det er i så fall et veldig viktig gjennomslag for Forskerforbundet. Vi er veldig fornøyd med at dette har ført fram og at lovverket i offentlig sektor harmoniseres opp mot arbeidsmiljøloven, sier leder Petter Aaslestad i Forskerforbundet til Dagbladet.