- Vi ønsker ikke et stort campus i Midtbyen

Leder Gabriel Qvigstad ved Samfundet og leder Marte Øien i Studenttinget deltok på campusdebatten onsdag kveld. Her er deres innspill.

Gabriel Qvigstad, leder for Samfundet, vil ikke at campus skal bygges i Midtbyen.
Publisert Sist oppdatert
Marte Øien på campusdebatt.

Arkitektene var godt representert under campusdebatten på Litteraturhuset torsdag kveld. Fra studentenes side kom det frem to stemmer. I panelet satt Marte Øien, leder for Studenttinget NTNU. Blant publikum satt satt leder Gabriel Qvigstad i Samfundet.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

- Tett kobling mot byen

Debattleder Trond Åm spurte Øien om hva som er viktig for studentene, og hvordan de stiller seg i debatten.

- Jeg synes først og fremst at det er et veldig åpent spørsmål. Det er mye vi vil si, svarte Øien.

- Vi vil at det skal bygges ved sørslyngen av elva, slik at vi får en tett kobling inn mot byen. Det er også viktig at man legger til rette for at alle har en møteplass, la hun til.

Hun ble også spurt om hvordan Studenttinget har blitt involvert i campusprosessen.

- Vi er veldig fornøyd med hvordan vi blir inkludert i prosessen. Vi opplever at NTNU-ledelsen lytter til oss, og vi vil oppfordre dem til å fortsette med det, svarte Øien.

- Studentersamfundet er klinkende klare

I salen satt leder Gabriel Qvigstad for Samfundet og fulgte debatten. Han kom med følgende uttalelse:

- Studentersamfundet er klinkende klare - vi ønsker ikke et stort campus i Midtbyen!, sa Qvigstad.

- Studenttinget har en annen uttalelse enn dere, så der virker dere litt splittet, sa sosiologiprofessor Aksel Tjora.

Øien skjøt inn om lokaliseringen av campus:

- Som jeg sa tidligere, ønsker vi jo at de skal bygge ved den sørlige delen av elveslyngen. Da må vi samle og knytte det som allerede er i nærheten, og tilrettelegge for byutvikling i Elgeseter.

LES OGSÅ: - Visjonene for campus er sidrumpa

- Ønsker å gi plass til alle

Qvigstad ville vite hva som har sørget for at Trondheim har blitt den studiebyen den er i dag, hvordan de skal bygge videre på det og hvordan skal sentrum inn i campus.

Tjora sa at Studentersamfundet var grunnen til at han valgte å bli i Trondheim.

- Men man skal være forsiktig med å si at det er kun Samfundet som står for studentfrivilligheten her i byen. Studentensomheten er stor, og det er mange stengte dører på Samfundet. I et nytt campus må muligheten til å starte ting være mange, mange andre steder. Og det er det jo også i dag. Det er viktig at vi ikke ser oss blinde på bygde konstruksjoner. Det er aktiviteten som er viktige, ikke det fysiske stedet, sa Tjora.

- Det at vi blir anklaget for stengte dører, synes jeg er ganske hardt. Vi ønsker å gi plass til alle, og har kjempet i 60 år for å få utvidet lokalene. Men våre dører er åpne hver eneste dag, og du må ikke være frivillig ved Samfundet for å slippe inn, kvitterte Qvigstad.

Nullvisjon

Debatten ble avsluttet med at hver paneldeltaker fikk trekke frem sine viktigste punkter for campusutviklingen.

Her er Øiens svar:

- Hvor mye av byens befolkning skal være på campus? Og i hvilke form skal det være. Det må være arealer på campus der blant annet næringslivet kan ha en plass. Ønsker man at studentene er på campus hele tiden, må man legge til rette for det. Studentmassen er mangfoldig. Noen trenger barnehager i nærheten, andre skal flytte med familier. Det må være korte avstander og universell utforming. Og så må man tenke på hva som skal være inne på campus. Studenttinget har nullvisjon for bygging av klassiske auditorier. Når det gjelder plassering, så er jo NTNU Norges beste universitet i Norges beste studentby, og er det én by og et universitet som skal klare å få til et samarbeid mellom Midtbyen, Øya og Gløshaugen, så er det NTNU, sa Øien.

Her kan du se hva de andre deltakerne svarte