Liten interesse for UiOs rektorvalg

I 2013 ble rektorkandidatene presentert i Lørdagsrevyen på NRK. I 2017 har medias interesse for rektorvalget på UiO vært nesten ikke-eksisterende. For Aftenposten handler det om prioriteringer.

BESTE SENDETID: I 2013 ble rektorvalget på UiO viet en egen reportasje i Dagsrevyen på NRK. Ole Petter Ottersens utfordrer Torkil Vederhus hadde hovedrollen.
Publisert Sist oppdatert

«Oddny sorterer poteter i bøtter, og Magnar graver i jorden.» (…) «Om sommeren tar de kuene med opp til stølen, det er årets høydepunkt.»

Omtalen av dokumentarfilmen «Søsken til evig tid » fra 2013 er Aftenpostens siste egenskrevne artikkel om Graver og Stølen, ifølge et søk i mediearkivet Retriever, skriver Uniforum.

Bortsett fra noen få debattinnlegg og en kronikk fra hvert av lagene, har ikke avisa dekket rektorvalget på UiO.

– En fortløpende vurdering

Aftenposten er imidlertid ikke alene om å ha viet liten oppmerksomhet til valget av ny rektor ved landets eldste universitet. Søk i Retriever (se faktaboks) viser at valget har fått svært liten omtale også i Dagens Næringsliv, Morgenbladet og Klassekampen. VG og Dagbladet har ikke nevnt valget i det hele tatt*.

I Aftenposten handler det om prioriteringer, forklarer nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen:

– Så langt har vi ikke prioritert å dekke dette på nyhetsplass, men debattplass er også redaksjonell plass i Aftenposten. Her har tematikken fått god plass. Vi har medarbeidere som jobber med utdanning som spesialområde og som følger disse fagmiljøene tett. Det er en fortløpende vurdering hvilke saker vi går inn i og hvilke saker vi må nedprioritere, sier hun til Uniforum.

I Dagens Næringsliv er det kommentator Eva Grinde som har stått for dekningen av rektorvalgkampen. Det har hun gjort i kommentaren «Forskernes tjener» hvor hun oppsummerer at «Jusprofessor Hans Petter Graver vil bli rektor ved UiO. Men han vil ikke lede.» og i kommentaren «Utdatert rektorvalg», der hun blant annet skriver at «Hovedproblemet med valgordningen – i tillegg til den tradisjonelt lave valgdeltagelsen på totalt 20 prosent – er at den i så stor grad begrenser antallet aktuelle kandidater.»

Å kommentere mediedekningen av valget overfor Uniforum, ønsker hun derimot ikke.

– Det handler litt om påske, litt om bemanning

Heller ikke Morgenbladet, ifølge egenpresentasjonen «en ukeavis om politikk, kultur og forskning», har gjort noe særlig ut av rektorvalget på UiO.

Da Hans Petter Graver lanserte sitt kandidatur i januar, gjorde avisa et relativt kort intervju med professoren under tittelen «Jussprofessor vil styre UiO». Noen uker senere, fortsatt i januar, trykket avisa notisen «Trumfkort i debatten». I notisen siteres Universitas på at medieprofessor Gunn Enli støtter rektorkandidaten Svein Stølen fordi hun er mot valgt rektor. Etter dette avsluttet avisa dekningen av rektorvalget.

Redaksjonssjef Ivar A. Iversen sier seg enig i at avisas dekning av rektorvalgkampen har vært tynn.

– Vi prøver å dekke de viktigste sakene i akademia, og skulle nok hatt en noe større dekning av rektorvalget på UiO enn vi har hatt. At det har blitt sånn, skyldes egentlig tilfeldigheter. Det handler litt om påske og litt om bemanning, sier Iversen til Uniforum.

– Vi skulle gjerne skrevet om hva som er de sentrale motsetningene mellom de to. Og vi skulle presentert Stølen noe mer, fortsetter han.

Men noe særlig mer enn en eller to flere artikler ville uansett ikke vært aktuelt. Snarere enn å dekke de konkrete rektorvalgene rundt om i landet, har avisa nemlig tradisjon for å skrive om temaet på et høyere nivå, beskriver redaksjonssjefen:

– For eksempel har vi skrevet mye om debatten om valgt eller ansatt rektor. Vi har lesere over hele landet, så det vi skriver om forskningspolitikk, bør være interessant også for dem som jobber andre steder enn ved Universitetet i Oslo, påpeker han.

2013: Rektorvalget i Lørdagsrevyen

I desember 2012, allerede før det var klart om sittende rektor Ole Petter Ottersen ville få motkandidater i rektorvalget i 2013, gikk Aftenpostens daværende kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås ut med støtte til medisinprofessoren. Ottersen kan gjerne få en utfordrer, skrev Åmås i en kommentarartikkel, men han «bør likevel gjenvelges, blant annet fordi han har vært med på å skape en ny offensivitet for Universitetet i Oslo.»

Ottersen fikk en utfordrer, nemlig studenten Torkil Vederhus. Og få dager etter at de to kandidatene var godkjent, ble rektorvalget på UiO viet en egen reportasje i Dagsrevyen på NRK, med Vederhus i hovedrollen.

Se innslaget i Dagsrevyen

Generelt var medieinteressen for rektorvalget likevel ikke så stor den gang heller. Og innad på UiO var interessen for valget ikke høyere enn at valgoppslutningen endte på 20 prosent totalt.

For sent å stille spørsmål

Uniforum lurte på hva rektorkandidatene selv, Hans Petter Graver og Svein Stølen synes om mediedekningen av årets rektorvalg. Men spørsmålet kom for sent.

– Som vi skrev til deg før påske er vi enige om at valgkampen er over og at vi ikke svarer på flere spørsmål. Vi kommenterer gjerne dette etter valget, skriver de to i et felles svar.

* Vi tar forbehold om at andre søkeord kunne ha gitt variasjoner i resultatet.