– Det er et misbruk av arkitekters tid

Arkitekt Ole Wiig gikk hardt ut mot rektor Gunnar Bovim under tirsdagens paneldebatt.

Paneldebatten tirsdag kveld hadde temperatur, og det var mye debattantene var uenige i. F.v. debattleder Harry Tiller, rektor Gunnar Bovim, professor Monica Rolfsen, leder Marte Øien for Studenttinget, arkitekt Ole Wiig, kommunalråd Berit Tiller, professor Hans Skotte og Marek Jasinski fra Arbeiderpartiet.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdagens paneldebatt på folkemøtet om campusutvikling åpnet med at dekan Monika Rolfsen møtte en svært engasjert arkitekt Ole Wiig, som gikk ut mot rektor Gunnar Bovim og NTNUs konkurranse:

– Jeg synes det har vært en useriøs konkurranse. Det er et misbruk av arkitekters tid. 27 arkitektfirmaer har lagt ned hundrevis av timer. Så sier rektor på høflig vis at det ikke var en arkitektkonkurranse, det var en idékonkurranse, sa Wiig.

LES OGSÅ - Ligg unna Høgskoleparken

Campus på Nyhavna

Wiig var klart på at han mente det burde bygges campus på Nyhavna, og framhevet nærhet til byens innbyggere og næringslivet som fordeler med dette.

– NTNU burde se til MIT (Massachussetts Institute of Technology, journ.anm.), var hans budskap.

Rolfsen avvise Wiigs forslag og trakk fram Entreprenørskolen som eksempel på hvorfor dette ikke ville fungere.

– Jeg synes ikke Dora og statsarkivet er en erstatning for hele teknologimiljøet. Vi er nødt til å være tett på miljøet, det er det som har vært suksesshistorien så langt, sa hun.

Vise til St. Olav

Etterhvert kom også Marek Jasinski fra Arbeiderpartiet, professor Hans Skotte, leder Marte Øien for Studenttinget og kommunalråd Berit Tiller til. Skotte fulgte Wiig i å kritisere arkitektkonkurransen, og sammenliknet den med konkurransen om å bygge sykehuset i år 2000.

– St. Olav er et av de fineste sykehusene i verden. Det er delvis fordi det ble utviklet som et felles prosjekt mellom de som drev helsevesen og de som var arkitekter, og det er forbausende at man ikke har gjort det her også. Tenk hvilke muligheter vi hadde for å utvikle NTNU på linje med St. Olav, sa Skotte.

Bovim forsvarte seg med å moderere sitt utspill fra tidligere på kvelden, hvor han kalte konkurransen en idékonkurranse.

– Vi velger ikke det de har tegnet, men vi velger et utgangspunkt. Så skal det gjøres mye videre utvikling på hvor fagmiljøene skal være. Alt dette arbeider vi med parallellt. Vi skal absolutt samarbeide med arkitektmiljøet og universitetet. Det gjør vi, og det kommer vi til å fortsette å gjøre, sa han.

Debatt om parken

Salen var klar på én ting: Høyskoleparken skal ikke røres. Debattanter som poengterte det, høstet stor applaus fra salen. Også Bovim sluttet seg til dette:

– Vi ønsker absolutt at parken skal ivaretas. Vi kommer ikke til å bygge en kvadratmeter i park hvis byen ikke vil det.

Kommunalråd Berit Tiller så ikke ut til å bli beroliget av det.

– Vi føler at vi ikke ble hørt, så vi så at vi måtte skru til. Nå har vi sagt at parken skal ivaretas, sa hun.

Møteplasser i byen

Leder Marte Øien i Studenttinget mente man må legge til rette for studenter som ønsker å bruke campus hele døgnet. Det betyr ikke nødvendigvis at campus fysisk må flyttes inn i Midtbyen.

– Vi snakker mye om at universitetet må være i byen og i Midtbyen. Men er ikke studentene og forskerene universitetet? Kan man ikke ha simulatorer, studentboliger og andre møteplasser?

Et spørsmål fra salen tok for seg det historiske byplanmessige grepet man gjorde da Hovedbygget ble reist.

– Det er i aller høyeste grad et Akropolis, og burde brukes som en positiv metafor som skal bygges på, ikke en negativ. Dette handler ikke bare om kvadratmeter gressplen, det handler også om kulturminnevern.