Åpnet omdiskutert utstilling

Den verdenskjente utstillingen Body Worlds ble tirsdag åpnet for Trondheim. Dr. Angelina Whalley mener de ikke viser fram døden, men livet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag formiddag åpnet utstillingen Body Worlds Vital, som stilles ut på NTNU Vitenskapsmuseet i samarbeid med Vitensenteret i Trondheim og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

I bildeserien over kan du se bilder fra utstillingen på åpningsdagen.

Utstillingen består av ekte menneskekropper som er bevart gjennom plastinering og satt opp i ulike positurer, i tillegg til plastinerte organer. Målet er å gi de besøkende et bedre innblikk i sin egen kropp.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Magnus Steigedal er leder for NTNUs tematiske satsningsområde Helse, velferd og teknologi. I sin tale under åpningen snakket han om de stadig større utfordringene vi står overfor.

– Hvis vi skal gjøre gode valg er vi avhengig av kunnskap. Vi som universitet har et ansvar for å formidle den kunnskapen vi har.

– Folk har gjort verre ting

Nesten 1400 billetter er allerede solgt, og mange hadde tatt turen for å se utstillingen på åpningsdagen. Blant dem var studentene og elevene Johannes Hauge, Solveig Jordanger Kirkeeide, Nienke Bruijning og Vebjørn Mandelid. For dem var det fascinasjon og nysgjerrighet som trakk dem til utstillingen, som var mindre ekkel enn de trodde på forhånd.

 – Vi diskuterte det etiske på bussen hit, men kom fram til at så lenge det er frivillig donasjon og skjer i vitenskapens navn synes vi det er greit. Folk har gjort verre ting, sier Kirkeeide.

Dr. Angelina Whalley fra The Plastination Institute, som står bak Body World-utstillingene, sier mesteparten av kritikken kommer fra folk som ikke har vært og sett utstillingen. Avgjørelsen om å gjøre figurene mer levende kom etter tilbakemeldinger fra publikum.

– Vi fikk tilbakemeldinger etter den første utstillingen vår i Japan om at preparatene så redde ut, og at de burde se mer tiltalende ut. Vi ønsket å ta bort den frykten, og begynte derfor å gjøre preparatene mer livaktige. Nå tror jeg folk finner seg selv i dem, sier hun.

Spennende og ekkelt

Sykepleier Elin Bolland Stellander har tatt meg seg barna Nora Bolland Byberg, Erle Bolland Stellander og Erik Bolland Stellander.

– De har sett mye på «Den magiske kroppen» på NRK Super, og jeg tenkte dette var en gylden mulighet til å se nærmere på kroppen. Vi har gått gjennom infovideoen og materialet som ligger på nett, så de var forberedt på hva de skulle møte, sier hun og henviser til de to minste barna.

Erle Bolland Stellander synes det er både spennende og litt ekkelt.

– Jeg gleder meg til å se hvordan kroppen er inni, hvordan alt fungerer, sier hun.

En intrikat skatt

Det er også målet med utstillingen, ifølge dr. Whalley. Hun håper folk kommer ut av utstillingen med et annet perspektiv på seg selv.

– Vi håper folk ser hvor intrikate og samtidig skjøre kroppene våre her. Målet er å gi folk en bedre forståelse for hvilken skatt alle innehar, sier hun.

Rektor Gunnar Bovim sa under åpningen at nettopp dette er det viktig at universitetet tar ansvar for. Han framhevet at helse er et av NTNUs fire satsningsområder og mener universitetet må formidle den kunnskapen de sitter på videre.

– Helse dreier seg ikke bare om medisin. Det handler også om teknologi, samfunnsforståelse og det kulturelle, sier han.