NTNU-studenter vant NM for studentbedrifter

Agrimare Bio fra NTNU i Ålesund ble kåret til Norges beste studentbedrift, og fikk pris som beste sosiale entreprenør.

Studentene Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde og Charlotte Thunes Hansen vil drive oppdrett av en marin organisme som vil fungere som en god kilde til protein i fiskefôr. Sammen med Krister Krogsæter og Erik Andresen har de startet AgriMare Bio.
Publisert Sist oppdatert

Studentbedriften var nominert i sju av åtte kategorier i NM for studentbedrifter.

AgriMare Bio vil legge om kostholdet til oppdrettslaksen, slik at menneskene får mer mat på bordet, skrev Universitetsavisa tidligere i år.

Erstatning til ingerdienser i fiskefôr

Studentbedriften ble etablert av studentene Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde, Charlotte Thunes Hansen, Krister Krogsæter og Erik Andresen.

NTNU-studentene peker på de store mengdene av vannforbruk som brukes til kjøttproduksjon, kommer til å føre til vannmangel, noe som kan føre til at vi blir tvunget til å spise mer vegetabilske produkter.

Det er der fiskefôret kommer inn i bildet. Studentbedriften viser til laksefakta.no, som skriver at 70 prosent av et gjennomsnittlig fôr til oppdrettslaks består av vegetabilske ingredienser. De mener disse ressursene heller burde bli benyttet direkte til humant konsum.

Derfor skal de komme med en erstatning til de vegetabilske ingrediensene i fiskefôret. Dette vil de gjøre gjennom å drive oppdrett av en marin organisme som vil fungere som en god kilde til protein i fiskefôr.

LES OGSÅ: Studenter lager øl og knekkebrød av tare

- Vi ble helt sjokkerte

AgriMare Bio SB har utviklet løsning for storskala oppdrett av børstemark med fiskeslam som eneste næringssubstrat. Børstemarken har høyt innhold av marint protein og viktige marine fettsyrer, og den skal erstatte vegetabilske ingredienser i fór for oppdrettslaks, ifølge Ungt entreprenørskap.

AgriMare Bio fikk også pris for som beste sosiale entreprenør. Det begrunner juryen med at løsningen deres har trippel bunnlinje; miljøløsning, matproduksjon og bærekraft.

Juryen mener de har tatt utgangspunkt i en viktig næring for Norge, og at de har arbeidet med et nyskapende konspet med høy innovasjonsgrad. «Dersom bedriften lykkes med sitt planlagte pilotprosjekt, har bedriften et stort vekstpotensial», heter det i juryens begrunnelse.

- Vi ble helt sjokkerte over seieren, for det har vært så høyt nivå under konkurransen. Samtidig synes vi at vi fortjente det, for vi har jobbet hardt med bedriften hver dag siden i høst, sier leder Lene Stenseth i studentbedriften i en uttalelse på NTNUs intranett «Innsida».

I juni skal AgriMare Bio representere Norge i EM for studentbedrifter i Helsinki.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Dobbeltseier for NTNU i Ålesund

NTNU i Ålesund var godt representert i norgesmesterskapet, for Pro Pelo SB tok andreplassen. De lager nyskapende filament (plasttråder) for 3D-printere av plastmateriale som ellers ville blitt kastet, ifølge NTNU.

«Ved å ta utgangspunkt i at avfall benyttes som ressurser, har denne studentbedriften startet utviklingen av et produkt for et marked i sterk vekst», skriver juryen om Pro Pelo SB.

Både Pro Pelo og Agri Mare Bio skal satse videre som egne aksjeselskap.

Viserektor Annik Magerholm Fet ved NTNU i Ålesund er naturlig nok svært fornøyd:

- Konseptene til begge bedriftene handler om ressursutnyttelse, og er basert på bærekraftprinsipper. Dette er helt i tråd med det som verdens eksperter diskuterer akkurat nå på flere viktige toppmøter i blant annet FN, som setter retningen for fremtiden, sier hun.