Starmus:

Sistemann på månen mener vi må tilbake dit før vi kan dra til Mars

Harrison Schmitt mener vannavkjølt undertøy var like viktig for at Apollo 17 var en suksess som rakettene som førte dem ut av atmosfæren.

Harrison Schmitt fra Apollo-17 mener fremtidige ekspedisjoner til fremmede planeter kan lære mye av månelandingene for et halvt århundre siden.
Publisert Sist oppdatert

- Astronauter er symbolet på hva unge amerikanere som er frie til å tenke kan få til, og Saturn 5-raketten er teknologien som gjorde det mulig. Når de motorene starter... Det var som å kjøre bil over togskinner i 50 kilometer i timen, sa Harrison Schmitt under Starmusfestivalen mandag.

- Også hadde vi vannavkjølt undertøy for at det skulle være mulig å jobbe på månen i åtte timer i strekk. Det undertøyet var like viktig for måneferden som raketten.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

Støvet er det største problemet

Han skulle egentlig holde sitt foredrag «Apollo 17 and Beyond» søndag, men et forsinket fly stakk kjepper i hjulene for det. I stedet tok han over plassen til sin kollega Buzz Aldrin, som fikk reiseforbud av legene og derfor ikke fikk muligheten til å holde sitt foredrag mandag.

Foredraget var ment å vise hva en lærte av Apollo-ferdene til månen, og hvordan denne kunnskapen kan brukes i en fremtidig utforskning av Mars. Apollo 17-ferden var den siste til månen.

- På månen er en del av utfordringen å stabilisere grunnen slik at det går an å bevege seg der. Denne utfordringen finnes også på Mars, sa Schmitt og viste til månens porøse overflate.

Den porøse overflaten gir også andre problem som romfartsprogrammene både har jobbet med å forbedre, og som må forbedres ytterligere før det vil være mulig å oppholde seg der over tid.

- Støvet er så finkornet at det nesten ikke er mulig å stoppe det fra å komme inn. Det er en av tingene vi lærte under måneferdene, og som det må jobbes med fremover. Hvordan stenge støvet ute.

Det finkornede støvet er også grunnen til at Charlie Duke søndag slo fast at det er umulig å gå seg bort på månen, ettersom det det blir klare og tydelige avtrykk av alle bevegelser.

- Det er bare å snu 180 grader og følge sporene hjem, sa han.

Her kan du se alle bildene fra første dag av Starmus-festivalen.

LES OGSÅ: - Verden hadde vært et bedre sted om flere hadde fått besøke verdensrommet

- Vi bør dra tilbake til månen før vi drar til Mars

Dette beviste Schmitt da han viste frem et bilde av månen tatt av et romfartøy som går i bane rundt månen nå.

- Der ser dere sporene fra bilen vår. Vi kjørte mye frem og tilbake for å finne en bra plass å plassere utstyret vi hadde med som skulle sende informasjon tilbake til jorden i syv år etter at vi dro igjen.

Støvproblemer var også konsekvensen av den eneste mekaniske feilen Schmitt opplevde under sitt opphold på månen.

- Kommandøren (Eugene A. Cernan, journ.anm.) på ferden lærte på et eller annet vis hvordan det gikk an å ødelegge støvskjermene på månefartøyet vårt, noe som førte til at store mengder støv ble virvlet opp da vi kjørte. Etter at NASA-ekspertene hadde brukt et døgn på å finne en løsning på problemet teipet vi sammen overflødige bilder med gaffateip. De overflødige bildene hadde sikkert vært verdt mye i dag.

Schmitt mente at mange av de problemene en opplevde under den siste måneferden vil kunne overføres til en fremtidig marsekspedisjon ettersom begge turene krever lik teknologi og organisering.

Forskjellen er at en tur til månen bare tar noen dager, mens en tur til Mars tar flere måneder. Derfor mener han også at det kan være lurt å ta en ny tur tilbake til månen, nesten 50 år etter at vi sist besøkte den.

- Før en sender folk til Mars bør vi ta nok en tur til månen for å lære enda mer, avsluttet han.