Prorektor Anne Borg:

- Vi har en lang tradisjon for yrkesrelevante utdanninger. Det skal vi ikke slutte med

Mens universitetslektor Ronny Kjelsberg frykter at obligatorisk ex.phil. vil føre til dårligere studiekvalitet, mener prorektor Anne Borg at det vil gi studentene en viktig felles breddekompetanse.

Den nye prorektoren for utdanning, Anne Borg, deler ikke Ronny Kjeldstad sin bekymring for at et obligatorisk ex.phil. for alle studier vil ødelegge studiekvaliteten.
Publisert Sist oppdatert

- Først og fremst har jeg lyst til si at jeg synes det er flott at Kjelsberg engasjerer seg i studiekvaliteten, sier Anne Borg, prorektor for utdanning.

Hun tok tirsdag 1.august over jobben som prorektor for utdanning fra Berit Kjeldstad, og frykter ikke at innføringen av obligatorisk ex.phil. for alle studium vil føre til dårligere studiekvalitet.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: Ronny Kjelsberg frykter at NTNU-identiteten vil gå på bekostning av studiekvalitet
LES OGSÅ: Disse skal passe på at NTNU ikke overser ingeniørene

Utredningsarbeid

- Det pågår et utredningsarbeid der, og intensjonen er at emnet skal tilpasses de ulike utdanningene. Per i dag har vi fire varianter av ex-phil., og intensjonen til styret er å sikre en bredere faglig inngang for alle disse studiene ved NTNU. Hvordan dette skal gjøres, er det vi nå må se på i utredningsarbeidet, og her er ikke siste ord sagt, sier Borg.

Hun påpeker at det er en kontinuerlig diskusjon rundt hvilke emner som kan slås sammen til felles emner for flere studieprogram og ikke, og at det er kvaliteten i utdanningene som ligger til grunn for de valgene som gjøres.

- Dette er en faglig diskusjon som miljøene må ta del i, og det er viktig å ta vare på egenarten til studiene. Vi ser jo at ikke alle typer opplegg passer alle studier. Det avgjørende er at vi uteksaminerer kandidater som er rustet for arbeidsmarkedet og de samfunnsendringene som kommer. Derfor jobber vi kontinuerlig med utvikling av studietilbudet vårt.

LES OGSÅ: Fjerner fellesfag for tusenvis av studenter
LES OGSÅ: Advarer mot at NTNU kan svekke ingeniørutdanningen

Opptatt av yrkesrelevans

- Kjelsberg mener at det er dette NTNU mister om det blir for mange emner som ikke spisses inn mot yrket?

- Vi er opptatte av at studiene skal være yrkesrelevante, og har en lang tradisjon for yrkesrelevante utdanninger og samarbeid med arbeidslivet om utvikling av disse. Det skal vi ikke slutte med, tvert imot, sier Borg, og legger til at flyttingen av ingeniørmiljøet fra Kalvskinnet til Gløshaugen handler om å ta ut synergier av fusjonen:

- Flyttingen er faglig motivert, og selv om det nok blir en større spredning av miljøet enn det det er i dag på Kalvskinnet, blir de jo lokalisert på Gløshaugen, som også gir god geografisk samling. Vi mener at denne samlokaliseringen samlet sett vil gi en faglig styrking av teknologimiljøet i Trondheim.

- Hvordan skal NTNU jobbe for å ivareta både den tradisjonelle universitetsrollen med å utdanne teoretikere og den tradisjonelle høyskolerollen med å utdanne praktikere?

- Med de endringene UH-sektoren har gjennomgått de senere årene er det tradisjonelle skillet i samfunnsoppdraget mellom høgskole og universitet visket ut. Skillet ligger i profil og egenart til de ulike utdanningstilbudene NTNU tilbyr. Det samfunnsoppdraget er vi godt rustet til å ivareta med de fagmiljøene som utgjør dagens NTNU.