Arrangerer NM i hacking for å kapre de klokeste hodene

Mange forbinder nok fagfeltet mest med småkriminelle tenåringer. Nå arrangerer NTNU norgesmesterskap i hacking for å få tak i de skarpeste hodene på området.

Målet med norgesmesterskapet i hacking, som arrangeres ved NTNU i Gjøvik, er å danne et landslag på ti personer som skal delta under EM i Spania.
Publisert Sist oppdatert

- Det er Justisdepartementet som ønsker et norgesmesterskap i hacking, og de kom til oss ettersom vi har det største og mest slagkraftige fagmiljøet innen datasikkerhet. Et slikt mesterskap er rett og slett en fin måte å rekruttere de klokeste hodene innen feltet på, sier Sofie Nystrøm, direktør i NTNU Center for Cyber and Information Security (CCIS).

De innledende rundene til mesterskapet arrangeres på nett helgen 19-20. august, mens selve mesterskapet gjennomføres på campus Gjøvik i slutten av september.

Følg Universitetsavisa på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ : Spår mer målrettede angrep mot mobiler og hjemmenettverk

LES OGSÅ: Hackere kan sette fyr på huset ditt

Etisk hacking

Når norgesmesterskapet er over er målet å ha et norsk landslag bestående av ti personer mellom 16 og 25 år. Disse skal delta i europamesterskapet som arrangeres etter initiativ av EU i Malaga i Spania i månedsskiftet oktober/november.

- Det er anerkjent fakta at det er globalt økende etterspørsel etter cyber- og informasjonssikkerhetskompetanse. For å imøtekomme denne etterspørselen, gjennomfører mange land nasjonale cybersikkerhetskonkurranser for å finne nye talenter.

- Det er lett å tenke at folk som er dyktige til å hacke også gjerne har en litt småkriminell bakgrunn?

- Ja, men for oss er begrepet «etisk hacking» veldig viktig, og vi jobber for at studentene skal lære etikken rundt faget, sier Nystrøm.

Økt sikkerhet

Tanken er at de som kan å hacke også kan hjelpe til med å finne, og stenge, sikkerhetshull i den digitale infrastrukturen verden har gjort seg så avhengig av.

- Det er jo mange bedrifter som ansetter tidligere hackere på grunn av dette, men de vil jo helst ansette de flinke folkene som har etikken og samfunnsforståelsen inne. For oss har det aldri vært et stort problem med uærlige hackere, sier CCIS-direktør Sofie Nystrøm.