- Alle muséer er utsatt for innbrudd

Opptil 400 vikingskatter er stjålet fra Universitetsmuséet i Bergen. Liknende innbrudd kan også skje ved NTNU Vitenskapsmuséet, men de er godt sikret, mener direktør Reidar Andersen.

Dette er noen av gjenstandene som er stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen.
Publisert Sist oppdatert
- Det er ikke uvanlig med innbrudd i muséer. Alle muséer er utsatt. Derfor ser vi svært alvorlig på sikkerheten, har egne folk med ansvar for dette og kjører årlige sikkerhetsvurderinger, sier direktør Reidar Andersen ved NTNU Vitenskapsmuseet.

- Alle får en vekker når slike ting skjer, dette er noe vi og våre kolleger ved andre universitetsmuséer ser svært alvorlig på, sier Reidar Andersen.

Direktøren ved NTNU Vitenskapsmuséet synes det massive tyveriet fra Universitetsmuséet i Bergen er trist.

- Kunne dette ha skjedd på Vitenskapsmuséet?

- Ja, det kunne selvfølgelig ha skjedd her, men det er et spørsmål om responstid. Vi har et veldig bra sikringsopplegg der alle alarmer går når de skal gå. Det var flere uheldige omstendigheter i Bergen, sier Andersen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Opptil 400 gjenstander stjålet

Innbruddet ved Universitetsmuséet i Bergen skjedde i helgen, mellom 11-13 august. Alarmen gikk på Universitetsmuséet. Nokas rykket ut til De kulturhistoriske samlinger på Haakon Sheteligs plass 10, men fant ikke noe unormalt. Da de ansatte kom på jobb mandag morgen, oppdaget de at tyver hadde tatt seg inn i lokalene i syvende etasje, skriver På Høyden. Tyvene har trolig tatt seg opp ved å klatre opp på et stillas, og inn i bygningen ved å knuse et vindu.

Opptil 400 gjenstander kan være stjålet, melder VG.

De stjålne objektene fra museet i Bergen er hovedsakelig fra jernalderen (500 f.Kr til 1030 e.Kr), og særlig perioden vikingtid (800-1030 e.Kr) er berørt, ifølge museet.

Kan være «Game of Thrones»-effekt

Donna Yates, som foreleser i organisert antikvitetssmugling og kunsttyveri ved Universitetet i Glasgow, sier til VG at vikinggjenstander har økt i popularitet.

– Spesielt blant middels dyre antikvitetsbutikker. Det er spekulasjoner om hvorvidt det skyldes en «Game of Thrones»-effekt, noe jeg kan se logikken i, spesielt ettersom prisnivået vi snakker om ikke er veldig høyt, sier Yates til VG.

Hun sier stjålne museumsgjenstander ikke vil gi kunsttyvene noen avkastning.

– Disse gjenstandene er i hovedsak ikke salgbare på det åpne markedet ettersom de er veldokumenterte museumsgjenstander. De er sporbare og dermed verdiløse, forteller Yates.

LES OGSÅ: Entusiaster over hele verden leter etter de stjålne vikingsskattene

Museet tar selvkritikk

Universitetsmuséet mener tyvene kan ha hatt halvannen time på seg i museet og at profesjonelle står bak. Muséet tar selvkritikk for manglende sikring.

– Hvis vi kan slå fast at alarmene som ble utløst lørdag er knyttet til innbruddet, kan vi si at tyvene har hatt omtrent 1,5 time på seg inne på muséet, sier museumsdirektør Henrik von Achen i en pressemelding.

Han er sikker på at det ikke er et tilfeldig innbrudd, hvor en eller flere har tatt seg inn og tilfeldig plukket med seg gjenstander, men overlater til politiet å vurdere graden av profesjonalitet.

Muséet har alarmer på utsiden og i første til fjerde etasje, mens tyvene kom inn i sjuende etasje, som ikke har hadde alarmer.

– Universitetsmuséet og Universitetet i Bergen tar selvkritikk på at sikringen ikke var god nok. Dette innrømmer vi. Vi skulle ønske at sikringen var mye bedre, sier von Achen.

Nå er det innført flere elementer i sikringen. Det er satt inn lyssensorer, alarmer i femte og sjette etasje og flere rom har fått installert alarm.

– I norsk museumshistorie er det ikke noe tyveri som har vært verre eller mer omfattende enn dette, sier von Achen til NRK.

Vurderte fare for hærverk på «Body Worlds»

I forbindelse med utstillingen av en svært verdifull samisk runebomme ble sikkerheten ved Vitenskapsmuséet gjennomgått i februar. Musikkinstrumentet som ble utstilt er forsikret for én million euro. I tillegg har Vitenskapsmuséet gått gjennom sikkerheten i forbindelse med utstillingen «Body Worlds Vital».

- Dette er en utstilling som er kontroversiell for enkelte, så vi gjorde en vurdering på sikkerheten i forhold til hærverk før utstillingen kom til oss, sier Andersen.

LES OGSÅ: 25 000 har sett «Body Worlds Vital» på Vitenskapsmuseet

Låser inn tyveriutsatt neshorn-horn

Tidligere har det vært flere mindre tyverier ved Vitenskapsmuséet, men ingen i nærheten av samme omfang som har rystet Bergen.

- De innbruddene vi har hatt hos oss har vært relativt uskyldige greier der kjenninger av politiet har ødelagt glassmontre og forsøkt å få med seg en gjenstand i full fart.

Direktøren ved Vitenskapsmuséet forteller også om et noe kuriøst sikkerhetstiltak: Neshorn-horn er i enkelte kulturer et svært kostbart potensmiddel, og internasjonalt har det vært flere horntyverier fra museer. For et par år siden ble Vitenskapsmuséets ekte neshorn-horn trygt lagret i et hvelv, mens neshornet i utstilling ble utstyrt med en kopi.

- Det er ikke uvanlig med innbrudd i muséer. Alle muséer er utsatt. Derfor ser vi svært alvorlig på sikkerheten, har egne folk med ansvar for dette og kjører årlige sikkerhetsvurderinger, sier Andersen.