Studenttinget vil ikke ha nikabforbud

Et enstemmig studentorgan stilte seg torsdag kveld bak NTNU og Norsk studentorganisasjon. – Jeg kjenner at jeg blir frustrert over at noen tenker at det er greit å komme med et slikt forbud, uttalte studenttingsmedlem Marion Amalie Teigseth.

Et samlet Studentting ved NTNU vedtok torsdag kveld at de ikke stiller seg bak et nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Bildet er tatt noe tidligere i voteringsrunden.
Publisert Sist oppdatert

Debatten har rast siden kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i fjor høst startet arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universitet. 20. november er det frist for innspill på lovforslaget som er ute på høring.

Torsdag kveld var saken oppe til vedtak i Studenttinget ved NTNU. Arbeidsutvalget (AU) hadde på forhånd innstilt på at man ikke ønsket et forbud mot heldekkende plagg i høyere utdanning.

– Jeg kjenner at jeg blir frustrert over at noen tenker at det er greit å komme med et slikt forbud. Det finnes mange måter å løse for eksempel sikkerhetssituasjoner på. Det har man gjort i Forsvaret, det må det gå an å gjøre i andre situasjoner også, sa studenttingsmedlem Marion Amalie Teigseth.

LES OGSÅ: Senterpartiets Kjersti Toppe støtter Nikab-forbud

LES OGSÅ: Et liberalt samfunn må godta nikab

– Religionsfrihet er viktigst

Hun fikk lite motbør fra resten av Studenttinget, men Fredrik Oterhals sa seg under diskusjonen enig med Røe Isaksen.

– NTNU er en institusjon som skal utveksle kunnskap mellom folk, og det er i stor grad en kommunikasjonsøvelse. Heldekkende ansiktsplagg reduserer muligheten for kommunikasjon. Derfor er jeg for et nasjonalt forslag om forbud mot heldekkende ansiktsplagg, sa han.

Falk Øveraas sa seg enig i at det finnes mange grunner til å støtte et nasjonalt forbud. Likevel støttet han AUs innstilling.

– Det viktigste for meg er religionsfrihet.

LES OGSÅ: NTNU ønsker ikke forbud mot nikab

LES OGSÅ: Universitets- og høgskolerådet vil ikke ha forbud mot ansiktsdekkende plagg

Et ikke-eksisterende problem

De siste dagers debatt i Universitetsavisa ble også gjenstand for diskusjon, og det ble uttrykt et ønske om å inkludere retningslinjer for hvordan ansatte ved NTNU skal møte problemstillingen. Medlem Joakim Solheim uttalte at man så ut til å skulle fikse et problem som ikke eksisterer.

– Hvor ofte er det du går rundt på campus og møter noen i nikab? Det er et forbud som blir meningsløst fordi det er et problem som ikke eksisterer. Det er en diskusjon som er verdt å ta, men et forbud blir ekstremt, sa han.

Solheim fikk støtte fra Stig-Martin Lisvåg, som mente forbudet marginaliserer en svært liten gruppe.

– Det som ofte blir glemt er at det er ytterst få dette gjelder. Du har også dette med frykt for det ukjente. Utdanning er et av de beste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i det norske samfunnet. Å møte folk med en annen bakgrunn enn deg selv er viktig, sa han.

Studenttingets vedtak ble som følger:

Studenttinget mener at:

* Et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning må ikke innføres.

* Et eventuelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg eller andre personlige symboler på emner eller studieprogram må ha en sterk faglig begrunnelse.

* Eventuelle lokale forbud skal informeres tydelig om i god tid før opptak og studiestart.

* Et slikt forbud vil undergrave universitetet sin rolle som utdanningsinstitusjon, og sted for å akademisk prøve et mangfold av meninger opp mot hverandre

* NTNU skal romme et likestilt mangfold av meninger, seksuell orientering, tro og funksjon, og legge til rette for at alle studentgrupper kan gjennomføre sin utdanning