Karolinska-forsker dømt til døden i Iran

Ahmadreza Djalali, som forsket på katastrofemedisin ved Karolinska institutet i Sverige, er dømt til døden i Iran. Svenske myndigheter fordømmer beslutningen.

Ahmadreza Djalali ble arrestert i april 2016, og har siden sittet fengslet i Iran.
Publisert Sist oppdatert

– Med henvisning til disse alvorlige opplysningene vil vi umiddelbart ta dette opp med iranske tjenestefolk på høyeste nivå. Sveriges holdning til dødsstraff er lik EUs, og er velkjent. Vi fordømmer bruken av dødsstraff i alle dens former. Dødsstraff er en umenneskelig, forferdelig og irreversibel straffemetode som ikke har noen plass i det moderne rettssystemet, sier utenriksminister Margot Wallström til TT.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: NTNU ber Iran slippe fri fengslet professor

Pågrepet i fjor

Djalalis kone fikk lørdag budskapet fra mannens advokater. Forskeren ble pågrepet under et besøk i Iran i fjor og anklaget for spionasje. I lengre tid var han tilsynelatende helt forsvunnet, og ingen visste hva som hadde skjedd med ham.

Det er foreløpig uklart hva han til slutt ble tiltalt og dømt for, og på hvilket grunnlag.

Djalali er iransk statsborger, men hadde permanent oppholdstillatelse i Sverige. I 2012 forsvarte han doktorgradsavhandlingen sin i katastrofemedisin ved Karolinska institutet i Solna i Stockholm.

Amnesty reagerer

Ifølge New York Times hadde han også undervist ved universiteter i Belgia og Italia. Også myndighetene i disse landene har uttrykt bekymring over situasjonen til iranske myndigheter. Amnesty International arbeider også med å legge press på det iranske regimet.

– Det her er veldig alvorlig. Iran er et land som faktisk henretter sine egne borgere. Dette er ikke en tom trussel, sier Ami Hedenborg i Amnesty.

NTNU-rektor Gunnar Bovim har tidligere skrevet brev til Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei om Djalalis sak. Bovim åpnet brevet til den iranske lederen med å gjøre det klart at han henvender seg på vegne av NTNU og at universitetet vil uttrykke alvorlig bekymring for fengslingen og rettsforfølgelsen professoren.

- Alvorlig for akademisk frihet

Bovim sa i forbindelse med brevet at den europeiske universitetsforeningen EUA hadde appellert til rektorer om å sende brev til støtte for Djalali.

- Han sitter fengslet på et tilsynelatende veldig tynt grunnlag og er tiltalt på en veldig alvorlig måte for å ha benyttet seg av det som er en naturlig forpliktelse som universitetsansatt. Hvis vi oppfatter dette riktig er det en alvorlig innskrenkelse av den akademiske friheten. Derfor ber vi om at alle anklager frafalles, og hvis vi ikke har forstått situasjonen riktig må vi få forklart grunnlaget for arrestasjonen, sa NTNU-rektoren til UA.