- Overraskende at dette ikke har kommet for lengst

Brussel: Den ene leder et boreselskap, den andre utdanner piloter. De er samstemte om at det er på høy tid at NTNU får en egen Europa-avdeling for ex-studenter.

Nederlandske Anne-Christine Dreue kan ønske Gunnar Bovim velkommen etter med godt monn – nederlandske universiteter etablerte sine første alumni-foreninger for om lag 200 år siden.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag formiddag åpnet NTNU-rektor Gunnar Bovim offisielt Alumni Chapter Europe. Nestleder i styret er nederlandske Anne-Christine Dreue.

Dreue gikk ut av daværende NTH tidlig på åttitallet som Gløshaugens første kvinnelige sivilingeniør i drilling. Etter et par år i Elf og petroleumsbransjen, restartet hun karrieren, ved å gjennomføre et skikkelig løft, bokstavelig talt: Dreue ble pilot i sivil luftfart. Siden etablerte hun sin egen pilotskole knyttet til Fokker Aviation, og har ledet utdanning av piloter verden over.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Stinn brakke på Brusselkontoret til NTNU

- Har fremdeles venner ved NTH

At NTNU nå etablerer sin første alumni-avdeling i utlandet, er på høy tid, mener nederlenderen.

- Det overrasker meg at NTNU ikke har fått på plass en slik internasjonal alumni-organisasjon for lengst, sier Dreue.

- Hvorfor er du her i dag?

- Fordi jeg ble spurt! Og fordi jeg fremdeles har noen venner i NTH – det vil alltid være NTH for meg – og ser på dette som en fin anledning til å friske opp kontakten.

Gjennom yrkesvirksomheten har Dreue pleid kontakt med universiteter rundt omkring i verden. Slike nettverk som alumni besørger, er viktig, poengterer hun.

- Både nederlandske og franske universiteter, som jeg har hatt mye kontakt med, har pleid slike nettverk i årtider. Derfor er det meget bra at NTNU gjør dette nå, synes Anne-Christine Dreue.

- Blir mye pengeprat

Einar Brønlund er leder for NTNU Chapter Europe. Brønlund er utdannet innen marin teknologi ved NTNU, og leder den tyske avdelingen av drillseskapet MHWirth.

Brønlund framhever betydningen av å etablere et internasjonalt nettverk.

- NTNU har ambisjoner om å etablere kontakter ut i Europa, og har dessuten behov for å få europeisk input med tanke på å etablere forskningssentra og mer til, sier han.

- Dessuten er det viktig for å mobilisere ex-studenter til å støtte opp om universitetet.

- Handler det mest om penger, eller om å bygge nettverk?

- Det er klart at når man er i EU så er det en tendens til å bli mye pengeprat, med tanke på forskningsprosjekter og den slags, sier Brønlund.

Og legger straks til at nettverk, å få venner, er viktig.

Nederland: Alumni for 200 år siden

Dreue uttrykker overraskelse over at NTNU ikke for lengst har lagd seg en internasjonal alumniorganisasjon: Brønlund medgir at det er et stykke igjen til universitetene som er lengst fremme i feltet.

- Vi snakket om det, noen av oss, i dag tidlig: du har nederlandske universiteter som har holdt på med dette i 200 år, og du har de store britiske og amerikanske universitetene i «Ivy League» som har drevet på med dette i 100-150 år. Og vi har holdt på et par måneder nå. Så man må sette seg pragmatiske mål, men vi skal nå langt, lover lederen i styret for NTNU Chapter Europe.

- Så hvordan tenker dere å måle graden av suksess om, la oss si, et par år?

- Det er klart at et kriterium er hvor mange tidligere studenter som melder seg inn i nettverket. Men det egentlige kriteriet er hvor godt NTNU gjør det på de ulike rankingene, særlig de av teknologisk art. Det er et langsiktig mål.

- Betyr det at du tror at å bygge alumni-nettverk i seg selv bidrar til å heve NTNUs posisjon på slike rankinger?

- Ja, fordi slike nettverk bidrar kanskje til å bygge bånd som universitetet selv ikke makter å bygge. Jo flere folk som snakker om en god ting, jo bedre blir tingen. Dette er en selvforsterkende effekt, sier Einar Brønlund.

Gjensidig nytte

I sin åpningstale understrekte rektor Bovim at NTNU og ex-studenter har gjensidig nytte av hverandre.

- Vi vil anvende våre tidligere studenter som instrumenter, og vi vil at dere skal bruke oss på tilsvarende vis, sa NTNU –rektoren til salen, som for en stor de besto av tidligere studenter ved NTNU og NTH, sa Bovim.

Prorektor for forskning, Bjarne Foss, viste til den norske regjeringens ambisjon om at 2 prosent av konkurranseutsatte fond i Horisont 2020 skal gå til norske forskere. Per november i år er man på 1,9 prosent. Nettverksarbeid, som alumni, er viktig for å få til dette, understrekte prorektoren.

Fakta

NTNU-alumner i Europa

  • NTNU Alumni Europe har rundt 26 000 medlemmer i 44 europeiske land.
  • 11144 innen teknologi
  • 7164 innen humaniora
  • 2600 innen naturvitenskap
  • 2100 innen samfunnsfag
  • 1600 innen helsefag
  • De resterende 1400 fordeler seg innen økonomifag og noen mindre fagfelt.