Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

NTNU-rektoren tok seg god tid med å lose statsråden gjennom campussamlingens ulike dilemmaer ved å peke og forklare på kart over campus Gløshaugen og Midtbyen.
Publisert Sist oppdatert

Det var onsdag formiddag Nybø var på krasjkurs i NTNU i regi av Gunnar Bovim. På spørsmål om hva hun vet etter kurset, som hun ikke visste før, svarer hun slik: «Jeg skjønner at campusutbygging er veldig stort for universitetet.»

Den innsikten kunne hun knapt unngå, etter at rektoren stilte seg opp foran et luftfoto av Gløshaugen og Midtbyen, og pekte og forklarte – hvordan bygge seg mot Midtbyen, hvordan bevege seg vestover mot Elgeseter gate, hvordan det ligger an med Høgskoleparken. På et tidspunkt plantet han pekefingeren på ett bestemt bygg: Elgesetergate 10, som tre studentledere innstendig ber om at blir tatt inn i statsbudsjettet når det skal revideres:

- Dette må inn i revidert.

Hvorvidt utsagnet var ment som en bønn eller en beskjed, sto åpent for tolkning.

- Her skjer det mye

Den ferske statsråden fikk seg forevist en solid dose tall og grafer gjennom timen som fulgte, og stabelen med brosjyrer og faktafoldere vokte raskt i fanget hennes, ettersom rektor Gunnar Bovim og prorektorene Anne Borg, Toril Nagelhus Hernes og Bjarne Foss byttet om å pitche universitetet for henne. Nybø satte av en hel «skoledag« til å lære seg NTNU. Første time foregikk på Rektors kontor.

På spørsmål fra Universitetsavisa hva Nybø satt igjen med etter første time, svarte hun slik:

- Det skjer veldig mye ved NTNU. Det er et meget offensivt universitet, hele tida på jakt etter hva som gjør det bedre på forskning, utdanning, på tverrfaglighet. Det er for så vidt ikke noen overraskelse, men likevel greit å få bekreftet.

- Hva vil du si er nytt i det du fikk høre her og nå?

- Jeg skjønner jo at campusprosjektet er veldig stort. Det er også kjekt å være her, etter vedtaket regjeringen gjorde. Så legger jeg jo merke til, ved besøk ved andre universiteter, at man kommenterer tiltak som universitetsskoler, og på tema merittering, sa statsråden, før hun ble geleidet videre til neste time.

LES OGSÅ: Campussamling vedtatt

1 phd per dag

- Det kommer oppunder 7000 unge mennesker ut fra NTNU med en grad i hånden hvert år. Én person får sin doktorgrad hver dag, i snitt.

Slik startet Bovim sin pitch av universitetet sitt. Han la til:

- Dette er litt av et tall.

UA satt bak statsråden, men kunne konstatere at hun nikket til utsagnet. 

I fortsettelsen gikk først rektor, så prorektorene for utdanning, forskning og nyskaping gjennom sine respektive områder. Samtlige presentasjoner sørget for å fremheve betydningen ulike tiltak har i relasjon til campussamling – samt når det gjelder næringslivssamarbeid. Ingen skal være i tvil om at interaksjon mellom forskning, utdanning og næringsliv hele tida står i sentrum.

- Kunnskapstriangelet, sa prorektor for forskning, Bjarne Foss, og la kjapt rede for trekanten utdanning-forskning-innovasjon.

- Vi opplever at bedrifter kommer stadig oftere til oss, fordi de opplever at studentene våre er nyttige for dem, la Hernes til.

- Blåmuggost, sa Bovim, og forklarte: Når de 90 000 kvadratmeterne som regjerningen nyss bevilget midler til, vil næringslivet også inn i ulike bygninger. Næringslivet skal være som blåmuggen i blåmuggosten. De skal inn rundt omkring, og gjøre noe med oss.

Jentesatsing: Virker det?

Av hva statsråd Nybø ville vite mer om, noterte vi følgende:

- Hvordan er det med initiativ til mer tverrfaglighet, i hvilken grad har det bidratt til konflikt i fagmiljøene?

Til det svarte prorektor for utdanning, Anne Borg, blant annet: «Det er ikke personen i seg selv som er tverrfaglig, man jobber tverrfaglig.»

- Hva med satsing på å rekruttere kvinner til teknologi og IKT – virker det, ville statsråden vite. Hun la til at det er et demokratiproblem i den grad det er slik at halvparten av befolkningen ikke kjenner til viktige virkemidler i samfunnet.

Bovim nikket til dette, og la til at det er viktig også med guttedager innen for eksempel sykepleierutdanning, slik man har jentedag for teknologi og data.

- Det er et langt lerret å bleke, og vi jobber på, forsikret Borg.

Når det gjelder utdanningstilbudet i allmennhet, oppsummerte hun det slik:

- Jeg pleier å si at NTNU tilbyr utdanning innen alle områder, så nær som juss og teologi.

Nybø hadde også et spørsmål når det gjaldt universitetskommunen, som er et samarbeid mellom NTNU og Trondheim kommune. Hvilke krav stilles til kommunen i dette samarbeidet, ville hun vite.

- De stiller sine etater tilgjengelige for forskning. Så skal de også bidra med finansiering, og med engasjerte medarbeidere, var svaret statsråden fikk.

Gunnar_Bovim_Iselin_Nybø