Agrimare Bio gikk til topps i enda ei kåring

Den tidligere studentbedriften ved NTNU vant Næringsteft og mottar 1 million kroner.

Studentene Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde og Charlotte Thunes Hansen vant NM i beste studentbedrift og tok sølv i EM. I går vant de enda en konkurranse.
Publisert Sist oppdatert

Kåringa fant sted torsdag kveld, og 10 semifinalister knivet om det lukrative nyskapingsstipendet. Næringsteft beskrives som en kompetansereise over flere måneder, der semifinalistene får alt fra juridisk og digital rådgivning til utvikling av egne promofilmer.

Næringsteft er utviklet av Sparebanken Møre i samarbeid med NTNU i Ålesund, ÅKP og Protomore.

Fra idé til bedrift

For de tre gründerne og daværende studentene Lene Stenseth, Charlotte Thunes Hansen og Emma Lovise Sunde startet eventyret med følgende problemstilling: Hvordan gjøre avfallet fra settefiskeanlegg om til en ressurs? Deretter kom idéen: Kanskje fiskeslammet kan egne seg som føde for børstemark?

De tok en bunnprøve under en merde og fikk opp mye børstemark. Da dukket enda et spørsmål opp: Hvorfor ikke prøve å dyrke børstemark og gi den slam? Målet nå er å få til landbasert oppdrett i stor skala av børstemark ved å utnytte slam fra oppdrettsanlegg. Børstemarken er næringsrik og kan brukes til for i oppdrettsnæringa.

LES OGSÅ: Studentbedriften hennes tok sølv i EM. Når blir hun grunder på fulltid.

Siden har det gått slag i slag etter oppstarten i 2016. Studentbedriften vant først gull i NM i studentbedrift og sølv i det tilsvarende europamesterskapet i 2017. Samme år etablerte de et aksjeselskap. I dag er de er tilknyttet den biomarine klyngen Blue Legasea, og har både ÅKP og Sintef Ocean som viktige samarbeidspartnere.

Da UA i fjor høst intervjuet Lene Stenseth om planene framover, fortalte hun at hun var overveldet over all hjelpen AgriMare Bio har fått fra faglærere og NTNU generelt. To faglærere på campus Ålesund må framheves spesielt, mente hun:

- Vi har hatt verdens beste foreleser. Bjørn Magne Hatlø har stilt opp for oss tidlig og seint. Og Stig Tuene har hjulpet oss enormt med lab-arbeidet. De har mye av æren for at vi har kommet så langt, og i tillegg har hele Institutt for biologiske fag stilt opp samme hva det gjaldt, skrøt hun i intervjuet med Universitetsavisa.

Sirkulær økonomi

I omtalen på hjemmesiden til Sparebanken Møre står det at juryen framhevet at AgriMare Bio har tatt tak i to store miljøutfordringer innen den globale akvakulturnæringen, og gjort dette om til en forretningsidé. Selskapet skaper sirkulær økonomi ved å bidra til å løse et stort avfalls- og miljøproblem – samtidig som de øker tilgangen på bærekraftige marine ingredienser av høy kvalitet.

De to andre finalistene var BagID og Alliansen Seaweed. Selv om de ikke vant førsteprisen på 1 million kroner, hang de ikke med hodet. Sparkebanken Møre overrasket dem med å dele ut 200 000 kroner til hvert av selskapene, slik at de kan videreutvikle sine idéer.

Lene Stenseth i Agrimare Bio.