Vil forebygge seksuell trakassering i fadderuka

– Vær en storesøster eller en storebror, var blant rådene da kommende faddere møtte opp for å høre Jentevakta holde foredrag om hvordan man skal forebygge seksuell trakassering i fadderuka.

Susanne, Kristin og Kristin fra Jentevakta ga råd om hvordan unngå at noen skal føle seg trakassert.
Publisert Sist oppdatert
Rundt 250 faddere var samlet for det årlige seminaret «14 pils og en pizza».
Hanna Graversen (t.v.) og Marianne Ross Glasø skal være faddere i linjeforeningen Primetime, og mener seksuell trakassering er et viktig tema.
Studentene Pål Øien (t.v.) og Peter Nicolai Finsås satte pris på Jentevaktas foredrag, som skal være faddere for Kultura linjeforening

Rundt 250 påmeldte studenter var samlet på NTNU Handelshøyskolen tirsdag ettermiddag, for å ta del i det årlige seminaret «14 pils og en pizza», som arrangeres av Sit Råd, Lykkepromillen, og Velferdstinget. Seminaret har som mål å bevisstgjøre kommende faddere på deler av sin rolle som fadder før fadderuka braker løs i august.

Før har hovedfokuset til seminaret vært drikkepress, mens det i år skal diskuteres mer om sosialt press. Både seksuell trakassering og forventningspress. I lys av #metoo-kampanjen holdt representantene Susanne, Kristin og Kristin (etternavnene oppgis ikke, red.anm) fra den frivillige veiledningstjenesten Jentevakta et foredrag om seksuell trakassering.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Viktig å være klar over sin maktposisjon

Trioen ga klare råd på hva fadderne måtte fokusere på for å unngå at noen føler seg trakassert.

- Spørsmålet er ofte «hvem skal definere hva som er uønsket seksuell oppmerksomhet?» Svaret er egentlig ganske enkelt: Den oppmerksomheten er rettet mot. Det er viktig å lese kroppsspråk, og lære å tolke det, sa Kristin til forsamlingen.

- NTNU har nulltoleranse for seksuell trakassering. Husk at dere representerer NTNU utad og er pålagt å følge disse reglene, sa Susanne.

Hun fortalte videre til publikum at nye studenter i 18-20-årsalderen kan være svært sårbare.

- Noen kan være oppvokst i hjem preget av alkohol, og det er viktig å tenke på. Det er lurt å tenke på at dere er i en maktposisjon. Vær en storesøster og storebror.

Kristin påpekte at selv om intensjonen er ment hyggelig, så har alle forskjellige grenser.

- Noen har vanskeligere enn andre for å si klart nei. Dere er faddere, og dere er nesten som superstjerner for noen av fadderungene. Fadderungene skal kunne komme til dere med alt. Dere er tryggheten deres, sa hun, og anbefalte alle som skulle bli tiltrukket av egne fadderbarn til å vente med flørtingen til etter at fadderuken er ferdig.

Utsendingene fra Jentevakta ville ikke legge klare linjer for fadderne for hva som skal være lov og ikke, men mente at det må bli enighet om grenser innad i hvert fadderstyre. Det viktigste budskapet var at flest mulig skal få oppleve en gøy fadderperiode.

Alkohol ikke et «must»

Pål Øien og Peter Nicolai Finsås er begge faddere for Kultura linjeforening, ved linjen for kulturminneforvaltning. Begge satte pris på foredraget, men synes kjønnsbalansen i hva som ble sagt kunne vært bedre.

- Foredraget virket litt vel fokusert på situasjoner hvor jenter blir seksuelt trakassert, noe som er veldig forståelig siden det er Jentevakta som holder det. Men jeg savnet litt fokus på hvordan gutter opplever å få uønsket oppmerksomhet fra andre, sier Øien til UA.

Begge er klare på at når fadderuka kommer så skal fadderbarna kunne stole på dem.

- Vi er opptatt av å være tilgjengelige for fadderungene, og at alkoholen ikke skal stå i fokus. Vi ønsker å ha arrangement med fokus på aktiviteter, og at alkoholkonsum ikke skal oppleves som et «must», sier Finsås.

- Bowling er alltid et godt alternativ, legger Øien til og ler.

- Svært viktig tema

Hanna Graversen og Marianne Ross Glasø skal være faddere på medievitenskaps linjeforening, Primetime, og hadde et veldig godt inntrykk av Jentevaktas foredrag.

- Det er et svært viktig tema. Det at de jobber med det frivillig signaliserer at dette er en sak de brenner for, noe som kan inspirere folk videre, mener Glasø.

I april 2017 ble det gjennomført en undersøkelse av Sentio, på bestilling av Norsk studentorganisasjon og Universitas, som viste at én av åtte studenter har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Verken Graversen eller Glasø har opplevd eller vært vitne seksuell trakassering i tidligere fadderuker, men mener det likevel er viktig å gjøre fadderne klar over det.

- Det er en viktig påminnelse for alle. For oss som faddere er det viktig at fadderungene kan prate med oss, og at alle respekterer hverandre, sier Graversen.

- Har vanskeligere for å si nei i fadderuka

Jentene fra Jentevakta har selv vært fadderunger og faddere selv. De mener fadderuka er en fantastisk tid, men at den fort kan bli for alkoholpreget.

- Det skjer veldig mye fyll akkurat i fadderperioden, og når man er helt ny i byen og kanskje ikke har så mange venner, så er terskelen for å si ifra om ting ofte høyere enn vanlig, sier Kristin til UA.

De tre er enige om at for nye studenter er fadderuka er en periode med veldig stort press for å være med på arrangement og sosiale sammenkomster.

- Det er ofte i de to ukene at man legger grunnlaget for venner og bekjente i studietiden, og da vil man ofte bli likt og har kanskje vanskeligere for å si nei, sier Susanne.

Vær tilgjengelig

Årets seminar ble for første gang arrangert for alle faddere, og ikke bare fadderstyrene ved de forskjellige linjene.

- Det er kjempepositivt. Det er viktig å få kontakt med bunnlinja, og gi de informasjon direkte, sier Susanne i Jentevakta.

De er alle fornøyde med at de oppmøtte studentene ønsker å fokusere på andre ting enn alkohol.

- Hva er den viktigste egenskapen som fadder, mener dere?

- Evnen til å se mennesker og å vise omsorg. I tillegg er det viktig å være tilgjengelig. Ikke bare de fire timene man er på vors, men også på dagtid hvis fadderbarna har mange spørsmål.