Fra kjolestunt til jævla homo

- Det kostet meg lite å gå på scenen iført kjole, men det betydde mye for dem som føler seg utenfor, sa Gjermund Kvernmo Langset da han onsdag snakket om toleranse – i en genser påtrykt «Jævla homo».

Studentleder Gjermund Kvernmo Langset la i talen vekt på hvor viktig mangfold er for regionenes utvikling. - Mangfold tiltrekker talenter, slo han fast.
Publisert Sist oppdatert

Studentlederen talte for deltakerne på den store regionkonferansen The North West i Ålesund. I tre dager er de samlet for å diskutere hvordan de kan skape en attraktiv og bærekraftig region for framtida.

Det var unektelig en viss spenning i salen minuttene før Langset entret scenen. En mann som gikk på scenen kledd i kjole ved studiestart, hva har han på seg i dag når han skal snakke om toleranse? Iført genseren fra NRK-kampanjen «Jævla homo», var tonen satt.

Harry, Donald og Malala

Langset reflekterte over de reaksjonene og tilbakemeldingene han fikk i kjølvannet av kjolestuntet. Han kommenterte det at folk lo i salen da han entret scenen under seremonien for de nye studentene i fjor høst, på følgende måte:

- Da folk lo i en slik forsamling, hvordan er det da å skille seg ut andre steder? De er gode mennesker, men vi er ikke vant til at folk er annerledes, derfor reagerer vi. Da jeg gikk ned fra scenen var latteren endret til tårer og gode smil. De hadde tatt budskapet, sa han.

Toleranse handler om respekt og verdsetting, sa han til den lydhøre forsamlinga:

- Mange tenker på at Harry er en rufsete småkriminell, men han er ordfører i Giske. Og mange tror Donald er en treg fyr, men han er president i USA. Når vi hører ordet muslim, tenker mange på ekstremisme. Men Malala er muslim. Vi tenker på hva disse menneskene har gjort, ikke på hvilken religion eller hudfarge de har.

Budskapet han hamret inn, var at vi ikke er gode nok til å sette pris på ulikhetene. Alt skal være så likt. Han viste til Walter Lippmanns utsagn om at der alle tenker likt, tenker ingen veldig mye.

- Gode team består av folk med ulik kompetanse. Det er vanskelig å bygge opp en mangfoldig region uten mangfold. Personer med talent tiltrekkes av slike regioner, mente han.

- Kan få fantastiske følger

The North West arrangeres for første gang i Ålesund av Region Ålesund - et samarbeidsprosjekt mellom Ålesund og omkringliggende kommuner.

- Etter kjolestuntet kom studenter jeg ikke kjente og takket for det jeg hadde gjort. Dette var kanskje studenter som selv føler at de skiller seg ut og er utenfor. De takket for en så banal ting som at jeg hadde på meg en kjole. Lenger har vi ikke kommet, slo han fast.

Langset framholdt at alle må ta et standpunkt og våge å stå opp for mangfold og toleranse. Å tørre å stå i stormen for andres skyld, kan få fantastiske følger, fortalte han og viste nok en gang til hva som skjedde i kjølvannet av kjolestuntet.

Som trener av en karateklubb på fritida, ble han kjent med ei jente som skilte seg litt ut. Hun trente også et annet sted, men etter kjolestuntet trente hun oftere karate. Hun ville heller være der å trene. Hun hadde sett bildet av Kvernmo i kjolen og hadde gått rett bort til sin mor og gitt beskjed om at hun heller vil være på karate, for der kan hun være seg selv.

- I dag er hun ikke jente lenger, men en gutt. Hun er fortsatt like hyggelig og dyktig, men har et annet navn, fortalte han.

Da kom applausen i salen.

- Det utgjør en liten forskjell for oss å fremme toleranse, men det betyr mye for enkelte. Alle må lage et samfunn og et miljø der alle kan være seg sjøl, sa han til salen som satt som tente lys under hele foredraget.

Å tørre å stå i stormen for andres skyld, kan få fantastiske følger, sa Gjermund Kvernmo Langset da han fortalte hva kjolestuntet har betydd for enkeltpersoner.
Før talen om toleranse: Gjermund Kvernmo Langset er spent på hva reaksjonene blir denne gangen.
Før talen om toleranse: Gjermund Kvernmo Langset er spent på hva reaksjonene blir denne gangen.