Nybø i Kina:

- Tok opp akademisk frihet med kineserne

Shanghai: Iselin Nybø bekrefter at hun tok opp spørsmålet om akademisk frihet med kineserne under offisielle møter. På spørsmål om hvordan reaksjonene var, svarer hun at det var «gode samtaler».

Snart helg. Iselin Nybø fredag ettermiddag i Shanghai, etter en uke i Kina med mange taler og enda flere møter. Akademisk frihet ble tatt opp, forsikrer hun.
Publisert Sist oppdatert

Universitetsavisa snakket med henne fredag ettermiddag, reisens siste dag. Nybø har innledet om polarforskning og helse på Fudan University etter lunsj. Før lunsj foredro hun om vitenskap og teknologi på Shanghai Jiao Tong University.

To dager tidligere holdt statsråden tale om betydningen av utdanning på Beijing Normal University.

Nybøs første tale holdt hun på Tsinghua-universitetet, sammen med sin kollega Wang Zhigang, minister for vitenskap og teknologi. Senere på dagen holdt hun tale på Nansen Zhu-senteret.

Innimellom har det vært en rekke lukkede møter med kinesiske ledere innenfor og utenfor akademia.

LES OGSÅ Rektorer på omvisning i forbudt by

LES OGSÅ Lar KD ta seg av politikken

- Jeg formidlet våre verdier

- Har du på noe tidspunkt tatt opp emnet akademisk frihet under dine møter i Kina?

- Det har jeg gjort flere ganger. Jeg har snakket ikke bare om akademisk frihet, men om menneskeretter på bredere basis. Jeg har også vært opptatt av å ta opp spørsmålet om likestilling. Under noen av møtene har jeg tatt opp slike saker, under andre møter har kinesisk side gjort det.

- Hva har du sagt i disse sammenhengene?

- Jeg har formidlet hvilke verdier som ligger til grunn for norsk akademia. Jeg har sagt at akademisk frihet er grunnleggende, også fordi vi må kunne stole på at de rådene forskerne gir oss er basert på faglighet. Så har vi som sagt tatt opp likestilling, og her har vi temmelig ulike utgangspunkter, slår Nybø fast.

Likestilling i akademia

Hun forteller om et tilfelle hvor en av de kinesiske møtedeltakerne kommenterte hvor mange kvinner det var i den norske delegasjonen sammenliknet med kinesisk side.

- Jeg har også vist til likestillingen innen akademia – og understreket at vi nå har flere kvinnelige enn mannlige PhD-er, sier hun

Overfor UA kommenterer Bovim at han syntes hun var temmelig tydelig på emnene åpen debatt og likestilling – i et offisielt møte.

- Det var ganske interessant, for han som var vert for lunsjen hadde vært i Norge, og sett fedre som trillet barnevogn, og tenkte 'hva i all verden er det for noe'. Da ble det en diskusjon om foreldrepermisjon og få kvinner ut i arbeid, og da var det flere blant de norske som hev seg inn i diskusjonen og sa at dette er en større verdi for Norge enn Oljefondet.

- Nå kan du slappe av

På spørsmål om hennes eget faglige utbytte av reisen, svarer hun slik:

- Jeg har jo ikke fått deltatt på så mange faglige møter, jeg har stort sett innledet dem og hastet videre. Men min jobb har vært å være døråpner for fagfolkene våre, sier Nybø.

Det var på den bakgrunn at NTNU-rektor Gunnar Bovim erklærte siste kvelden, etter at Nybø hadde holdt sin siste tale, at 'nå kan du slappe av'. Jobben gjort.

Innimellom alle innledningene har Nybø rukket en del møter med notabiliteter på kinesisk side, også disse med mål å åpne dører.

- Har det kommet noen konkrete resultater av reisen din så langt?

- Jeg er først og fremst opptatt av at universitetene og høgskolene som er med i delegasjonen skal få konkret utbytte av turen. Når jeg spør dem, svarer de ja på det. Så får vi ta en oppsummering etter at vi har kommet hjem. Vi har signert to avtaler om utdanningssamarbeid på nasjonalt nivå. Så har det blitt undertegnet flere avtaler på institusjonsnivå – ikke minst i dag (fredag, red.anm.), med NTNUs avtalesignering.

Kina stormakt innen kunnskap

- Men hva kan kineserne gi oss?

- Kina er en stor kunnskapsprodusent i verden. Deres beste universiteter er betydelig høyere rangert enn våre. Så vi snakker om en stormakt innen kunnskap. Så får vi finne felt hvor begge parter kan finne noe å samarbeide om. På denne reisen har jeg snakket mye om polarforskning, helse, hav, utdanning og barnehage. Norge har miljøer helt i front innen disse områdene, og de er gode eksempler på områder hvor kineserne ønsker samarbeid.

På spørsmål om det er særlige tema kinesiske forskningsledere signaliserer særlig interesse for, svarer Nybø ved å vise til kinesernes generelle ønske om å samarbeide med Norge på både forskning og utdanning.

Når UA spør henne om hun har hatt noen hjertesaker, viser statsråden til at hun har vært opptatt av at deltakerne i reisefølget får oppfylt sine forventninger til videre samarbeid.

«Gode samtaler» om akademisk frihet

Men Nybø er likevel klar på at hun først og fremst er her for å legge forholdene til rette for akademiske institusjoner i Norge.

- Forskere skal jobbe sammen på begge sider. Studenter, norske og kinesiske, skal studere sammen. Det er dette denne reisen handler om.

- Hvordan har dine kinesiske samtalepartnere reagert når du snakker om akademisk frihet?

- Jeg vil si det slik: Akademisk frihet har vært gjenstand for gode samtaler.

Overvåkning og personvern

Når vi bringer opp temaet overvåkning og den avanserte teknologien som er under utvikling i Kina, tar samtalen en runde innom hvem som vet mest om sine brukere/borgere: Xi Jinping eller Mark Zuckerberg. Men de banebrytende teknologiene som er under utvikling blant annet i Kina, tas potensialet for overvåkning til nye høyder.

Ett eksempel er firmaet Face++, som har status som enhjørning, som ble presentert under en omvisning i inkubatoren Global Incubation Services Department, hvor statsråden fikk seg demonstrert nyvinninger innen GPS-teknologi, ansiktsgjenkjenning og sporingsteknologi. Face++ vil kunne gjøre det mulig å, for eksempel, betale for varer i butikken ved å la ansiktet bli skannet av ved utgangen.

Slike teknologier byr på store overvåkningsmuligheter, medgir Nybø.

- Teknologien er fantastisk på mange måter, men den byr på mange utfordringer når det gjelder personvern. Det er en problemstilling som ikke bare gjelder Kina, men som også norske borgere må forholde seg til hver eneste dag. Vi etterlater oss enorme mengder informasjon, overalt.

De brennende hjerter

Det har vært mye snakk om teknologi under reisen. Men Nybø er opptatt at også humaniora og samfunnsvitenskapene må med. Det samme gjelder undervisning. Hun opplever at kineserne er svært opptatt av å få alt dette med inn i mulige samarbeidsprosjekter.

Etter en uke i Kina er det inntrykket av de brennende hjerter, det sterke engasjementet, som Iselin Nybø har festet seg særlig ved.

- De folkene vi har truffet, er svært engasjerte akademikere.

- Mer?

- Jeg har knapt hatt et minutt til overs, her har det gått i ett. Nå må jeg hjem og la inntrykkene synke inn underveis, sier Iselin Nybø.

Talene

Fra Nybøs tale på Beijing Normal University:

«Kina har 30 millioner studenter. Det er seks ganger flere universitetsstudenter her enn det bor folk i Norge.»

«Kinas vilje til å satse på fornybar energi og finne bærekraftige løsninger har inspirert verden.»

«Det er klart for oss at vi i ikke kan nå våre egne mål uten å samarbeide med Kina.»

«I mine øyne vil akademiske verdier bare bli viktigere i årene som kommer. Et eksempel er tilsynekomsten av Fake News.»

«Jeg er svært entusiastisk foran dagens symposium om utdanning… Hvordan kan vi utvikle læringskulturer som gir næring til studentenes nysgjerrighet, hvor det kjennes trygt å stille enkle spørsmål og utfordre vedtatte sannheter?»

Fra talen på Jiao Tong-universitetet:

«Kina jobber virkelig hardt. Som president Xi Ping sa i Davos, har landet løfet 700 millioner kinesere ut av fattigdom.»

«Norge… står overfor nedgang i oljeinntekter, nye krav til økt produktivitet og økt fart i teknologisk utvikling.»

«Dere er i ferd med å gå fra Made in China til Invented in China. Det er i sannhet en imponerende forvandling.»

«Grunnlaget for et godt og produktivt liv starter i barnehagen, fortsetter i skolen og på universitetet. Vårt mål er å utdanne unge mennesker til å bli borgere med integritet og sosial samvittighet.»

Fra talen på Fudan-universitetet:

«Kina er en svært viktig partner for oss. Og jeg er meget optimistisk, gitt at vi nå tar enda et skritt henimot mer samarbeid mellom forskningsmiljøer og næringsliv i våre to land.»

«Våre to land er slående ulike på mange vis. Men vi står overfor mange av de samme utfordringene. Multiresistens, aldrende befolkning og økning i sykdommer som kreft og diabetes tynger våre helsevesen.»

«Norge har som mål å bli blant Europas mest innovative samfunn.»

Fra talen på Tsinghua-universitetet:

«Dere er verdens ledende nasjon innen utdanning, og produserer nå dobbelt så mange bachelorkandidater som USA. I vitenskap og teknologi publiserer dere mer enn USA.»

«Sett fra Kina er omtrent alt lite. Norge er lite. Jeg har hørt at i Kina er om lag 32 millioner involvert i forskning og akademisk arbeide. Det er syv ganger flere enn det bor folk i Norge.»

«Men Norge er også stort. Inkludert havområdene er vi på størrelse med Tyskland. Det samme gjelder for forskning. om EU-kommisjonen slo fast for noen siden om norsk forskning: Norge punches above its weight.»

«Antallet kinesiske turister som ønsker å oppleve Arktis og Nordlyset har eksplodert. De siste par årene har antallet turister fra Kina økt med 13 000 prosent. Dere hørte rett. Dette er en klar indikasjon på at våre folk er nysgjerrige på hverandre, og at vi deler fascinasjonen for naturens mysterier og vitenskapen som kan forklarer dem for oss.»

Fakta

UH-delegasjon i Kina

Til sammen 250 forskere, forskningsledere og universitetsledere ledsaget statsråd Iselin Nybø på en delegasjonsreise til Kina i uke 16. Hensikten var å bygge relasjoner med kinesiske universiteter.

De fleste kom tilbake i helga. I dette intervjuet oppsummerer statsråden Kina-turen og opplyser at hun har tatt opp akademisk frihet i møter med kineserne.

Iselin Nybø taler under Education Day på Beijing Normal University.