Forskningssamarbeid Norge-Kina:

- Vi er vitne til en eksplosjon

Beijing: - Vi opplever enorm interesse for kompetansen vår. Kineserne pøser på med penger og utstyr, sier de to NTNU-forskerne Alex Hansen og Asle Sudbø.

Asle Sudbø opplever stor faglig interesse fra kinesiske forskere. - Vi utfyller hverandre, sier han.
Publisert Sist oppdatert

Sudbø og Hansen er fysikkprofessorer og i ledende posisjoner i hvert sitt SFF. De er overveldet over hvor voldsomt Kina satser på teknologisk forskning og innovasjon.

- Kineserne satser enormt, det er omtrent «the sky is the limit» som gjelder, sier Asle Sudbø.

LES OGSÅ: Vanskeligere for humanister enn teknologer

LES OGSÅ: Vennskap svært viktig

UA møter ham på den norske ambassaden, hvor det holdes mottakelse etter to dager med intensiv seminarvirksomhet, hvor norske og kinesiske forskere har satt hverandre i stevne – og hvor politikere og universitetsledere, dels har møtt hverandre, dels har deltatt på fagsamlingene.

Sudbø er nestleder for SFF-en QuSpin, som fokuserer på kvantemekaniske tilnærminger til å kontrollere elektronisk signalering i avansert nanoteknologi. Det er snakk om kvalitativt nye paradigmer innen energieffektiv kommunikasjonsteknologi.

Utfyller hverandre

Sudbø beretter om stor interesse fra kinesisk side når det gjelder potensialet denne grensesprengende forskningen byr på.

- Vi opplever stor interesse for den kompetansen vi har. Kineserne har et stort ønske om å komme i kontakt med høyteknologiske miljøer. Selv sliter de med å få de menneskelige ressursene på plass, men de har penger og utstyr. Det er en stor grad av komplementaritet her. Vi utfyller hverandre, sier han.

Sudbø ser svært positivt på utviklingsmulighetene for QuSpins Kina-samarbeid. Noen skjær i sjøen fins det, det kanskje største blir å motivere norske forskere til å ta lengre opphold i Beijing. Men disse utfordringene er håndterbare, mener han.

- Jeg ser ingen store hindre for at ikke dette skal bli veldig bra, og bli et stort aktivum for vårt SFF, mener QuSpins nestleder.

- Hva med politikken – Kina er et ufritt samfunn, og det er ikke lenge siden Norge befant seg i Kinas fryseboks?

- Jeg opplever de kinesiske forskerne vi har møtt og innledet samarbeid med som nokså frittalende, og de kan ytre seg temmelig kritisk om forhold i landet. Det virker som kinesiske myndigheter har et pragmatisk forhold til disse tingene – så lenge ikke folk tar til gatene og protesterer der får de være i fred. Og når det gjelder det politiske bråket fra årene som har gått så er ikke det noe tema for oss, sier Asle Sudbø.

Forskeres oppgave å tenke nytt

Professor Alex Hansen leder SFF-en PoreLab, som er dedikert til å utvikle nye metoder for beregning av kompliserte væskestrømmer i porøse medier. I likhet med kollega Asle Sudbø opplever Hansen stor interesse fra kinesiske forskere.

- Kineserne er svært interesserte i å utveksle forskere med oss. De vil gjerne ha postdoktorer hos seg og hos oss, og ønske å utvide dette samarbeidet.

Senterlederen har hatt forskningsarbeid gående med kinesiske kolleger de siste tre årene, med årvisse opphold på et par måneder. Han synes det er uhyre spennende å være vitne til hva som foregår i Kina akkurat nå.

- Det er en eksplosjon vi er vitne til, intet mindre, sier han.

- Den kinesiske regjeringen pøser på med midler, og forholdene vi tilbys er fantastiske. Vi opplever en voldsom giv som gjør det så spennende å være her.

Når det gjelder de politiske utfordringene har fysikkprofessoren ett svar:

- Om det er noen gruppering i samfunnet som er åpen for å tenke nytt så er det forskere. Det er derfor vi er forskere. Det er de egenskapene vi skal anvende her.

- Vi er vitne til en langsom eksplosjon her i Kina, sier Alex Hansen.
- Vi er vitne til en langsom eksplosjon her i Kina, sier Alex Hansen.