Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

Kick off. Fra venstre Asle Sudbø, Hai-Qing Lin, Alex Hansen og Arne Brataas (sistnevnte leder for Quspin) under fagseminaret på NTNU.
Publisert Sist oppdatert

Alex Hansen er leder for SFF-en Porelab mens Asle Sudbø er nestleder for Quspin, også et fremragende forskningssenter.

Universtetsavisa intervjuet de to professorene under den norske UH-delegalsonens Kina-reise i april. Hansen og Sudbø var full av lovord om hva de opplevde der. Denne uka er de selv med i vertskapet for en kinesisk delegasjon på besøk ved NTNU.

LES OGSÅ: Vitne til en eksplosjon

Computational Sciences Research Center (CSRC) i Beijing har status på kinesisk side som tilsvarer norsk SFF, og signerte en intensjonsavtale (Memorandum of Understanding) med Prelab og Quspin i november i fjor. Prelab – Porus Media Laboratory – forsker, som navnet tilsier, på porøse medier, viktig blant annet i forhold til petroleum, vannforsyning og brenselcelleteknologi. Quspin står for Center for Low Dissipation Quantum Spintronics, og retter forskningsinnsatsen mot nye måter å kontrollere elektriske signaler ved hjelp av såkalt spinntronikk.

- På utkikk etter dyktige folk

At CSRC, med direktøren, professor Hai-Qing Lin i spissen, nå besøker NTNU for å sette i gang et konkret forsknings- og undervisningssamarbeid, er en direkte følge av besøket i april, ifølge Hansen og Sudbø.

- Kineserne ser at vi har et knippe fremragende forskere og ph.d-studenter, og med de store ressursene de har, er de på utkikk etter dyktige folk, seir Sudbø.

- Flere av disse folkene som er i salen nå vil være av for verdi for oss i det videre forskningssamarbeidet, legger Hansen til.

Han forteller at den kinesiske delegasjonen fortsetter til Porelabs Oslo-avdeling etter seminaret i Trondheim, for å sondere muligheter for forskningssamarbeid også der.

Starter omgående

Hansen er et assosiert medlem av CSRC, og har tilbrakt et par måneder årlig ved senteret i Beijing de fire siste årene. Han ser betydelige muligheter i den videre utviklingen av samarbeidet.

Utvekslingen av studenter og stipendiater tenkes begynnes nokså omgående.

- I første omgang tenker jeg vi starter med kanskje fem kandidater fra høsten av ved vår SFF, sier Hansen.

Begge de to SFF-ene sysselsetter om lag 50 forskere, stipendiater og masterstudenter, forteller de. Etter hvert vil flere forskere følge på, etter hvert også de såkalte PI-ene, principal investigators, sjefsforskerne.

Personlige relasjoner

CSRC-direktør Hai-Qing Lin sier til Universitetsavisa at CSRC planlegger på lang sikt.

– Vi er ute etter å identifisere felles prosjekter med sikte på langvarig samarbeid, slår han fast.

Målet er å identifisere felles forskningsprosjekter som legger forholdene til rette for at unge forskere kan finne sammen.

– Det er derfor vi er her, legger professor Lin til.

På spørsmål om hva NTNU har som interesserer hans forskningssenter snakker CSRC-direktøren varmt om de to SFF-enes kvaliteter.

Lin fremhever også de etter hvert langvarige personlige og profesjonelle relasjonene og betydningen disse har for å få til et langvarig samarbeid.

- Vi begynner å ha kjent flere av våre norske kolleger en stund nå, framfor alt professor Hansen, som vi har kjent i 10 år. Vi har truffet hverandre på konferanser, lest hverandres vitenskapelige artikler, og etter hvert også besøkt hverandre der vi holder til, kommenterer han.

Ulike tilnærminger stimulerende

Den kinesiske professoren og forskningslederen snakker varmt om fordelene ved å møtes på tvers av ulike vitenskapskulturer og tradisjoner.

- Det beste er at folk tenker forskjellig, har ulike tilnærminger, ulike metoder til å løse problemer, så ved å utveksle ideer stimulerer vi hverandre.

Han ser fram til å ta imot studenter og stipendiater fra NTNU ved sitt senter i nær framtid.

Politikk? Det overlater vi til myndighetene.

- Hvor finner man de største vanskelighetene ved et slikt samarbeid, handler det om språkbarrier?

- Nei, jeg tror ikke språk er noe problem. Det handler om å bli kjent med hverandre og å leve og bo i hverandres omgivelser, for oss å leve i Trondheim, for folk herifra å leve i Beijing. Levesett er ulike, kostnadsnivå likeså, her er det nokså høyt.

- Hva med de politiske vanskelighetene for noen år tilbake…

- Det uroer vi oss ikke for, bryter professor Lin inn med, og legger til:

- Slikt overlater vi til myndighetene.