Nybø vil ha dialog:

- Norske studenter i utlandet skal ha det bra

Én av tre utenlandsstudenter (27 prosent) oppgir at de har alvorlige psykiske plager i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Dette er på samme nivå som studentene i Norge, men færre utenlandsstudenter oppgir å ha søkt hjelp.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun blir bekymret av å høre tilbakemeldingene fra hjelpeapparatet i Øst-Europa.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert med at forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) vil gå i dialog med ANSA for å se på hvordan utenlandsstudentenes situasjon kan bedres.

I reportasjen « Fra legedrøm til angstmareritt i Polen» belyser NRK hvordan norske medisinstudenter i Øst-Europa sliter med psykiske problemer. Det er hele 3000 unge norske kvinner og menn som studerer medisin i Øst-Europa. Til sammenligning er det 3800 medisinstudenter i Norge.

Slår alarm

Nå slår det lille hjelpeappratet rundt studentene i Øst-Europa alarm, ifølge NRK: «De drukner i henvendelser fra unge mennesker som sliter psykisk. Samtidig skorter det på hjelpetilbud på studieplassene.»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun blir bekymret av å høre tilbakemeldingene fra hjelpeapparatet i Øst-Europa. Først meldte hun at det er lite norske myndigheter kan gjøre med situasjonen.

Torsdag opplyser Kunnskapsdepartementet til UA at Nybø vil gå i dialog med ANSA, Studentorganisasjonen for norske studenter i utlandet. Hun har invitert dem til et møte rett over nyttår for å se på mulige tiltak

– Dette er studenter som tar lange og tunge studier. Samtidig er dette en gruppe studenter som har reist ut og valgt å ta hele graden sin i utlandet. De er dermed avhengig av det tilbudet universitetet og helsevesenet i det aktuelle landet kan tilby. Men det er klart dette må tas på alvor. Derfor har vi gitt ANSA over ni millioner kroner i 2017, som de kan bruke til tiltak for dem som studerer i utlandet, sa Nybø først til NRK.

Opptatt av at utenlandsstudentene skal ha det bra

Nå sier Nybø følgende i en uttalelse:

- Dessverre opplever mange studenter et press som tærer på psyken, og jeg er opptatt av at også norske studenter i utlandet skal ha det bra. ANSA gjør en veldig viktig jobb for studenter i utlandet og har førstehånds kjennskap til utfordringene. Jeg vil gjerne ha en dialog om hva vi eventuelt kan gjøre for å bedre studentenes situasjon. Derfor har jeg invitert dem til et møte rett over nyttår for å se på mulige tiltak.

Nybø opplyser videre at det jobbes med en stortingsmelding der målet er å legge bedre til rette for studenter som reiser ut og der vil departementet også se på hvordan de kan ivaretas best mulig.

- Når vi ser studenter i utlandet under ett, viser studentenes helseundersøkelse at de melder om litt færre psykiske plager enn de som studerer hjemme i Norge. De aller fleste som studerer i utlandet trives heldigvis godt, sier statsråden.

LES OGSÅ: Én av tre studenter lider av søvnproblemer

- Pussig avgrensing

Leder Rannei Hosar i Norsk medisinstudentforening mener Norge har tatt et aktivt valg om å sende medisinstudenter til utlandet, og at det er viktig å være bevisste på hva studentene sendes til.

– Vi vet at behovet for leger er høyere enn det vi utdanner selv. Det betyr at vi er avhengig av at et visst antall studerer medisin i utlandet, for deretter å komme hjem for å jobbe i norsk helsevesen. Man må anerkjenne at dette er norske studenter på lik linje med dem som studerer i Norge, og de har vi et ansvar for. Det er pussig at man skal sette en avgrensing mellom nordmenn som studerer i Norge og i utlandet, sier Hosar til NRK.

LES OGSÅ: Internasjonal studentutveksling: - Det rekker ikke med en litt lang sydentur

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.