Nybø i møte med Nords universitetsstyre:

- Jeg oppfatter at de innser alvoret

«Nord universitet» står i fare for å bli «Nord høyskole».

- Jeg opplever at mange heier på Nord universitet, sier statsråd Iselin Nybø.
Publisert

I innkallingspapirene til universitetsstyrets møte førstkommende fredag står det å lese at statsråden «kommer for å hilse på styret.»

Bak den lakoniske meldingen ligger et stort alvor. Nord universitet, som er resultat av sammenslåing av Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag, så dagens lys første januar 2016. Den nye institusjonens status som universitet har vært utsatt fra første stund. At ansvarlig fagstatsråd melder sin ankomst på styremøte temmelig nøyaktig 3 år senere, vitner om alvoret i situasjonen. Det er første gang dette skjer, bekrefter Nybø selv.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Får kritikk for manglende forskning

Doktorgradsprogram i vektskålen

- Har du inntrykk av at rektor og universitetsstyret ved Nord innser alvoret i situasjonen?

- Jeg forholder meg først og fremst til styret, og ja, jeg oppfatter at de innser alvoret, sier Iselin Nybø til Universitetsavisa.

Det er ikke så rent lite de ansvarlige må gjøre for å få skuta på rett kjøl.

- Doktorgradsprogrammet for studier av profesjonspraksis må bli godkjent. Det er Nokut som vurderer dette nå, sier Nybø.

Videre opplever Nord en nedgang i masterproduksjonen. Når det gjelder kvalifiserte førstegangssøkere per studieplass er landsgjennomsnittet 2, ved Nord 1,4. Man gjør det for dårlig når det gjelder søknader inn både mot Forskningsrådet og mot EUs system for forskningsfinansiering. Det er lav andel av førstekompetanse blant de faglig ansatte. Nord universitet skårer lavt på studenters tilfredshet når det gjelder studiekvalitet. Mer kunne vært nevnt.

LES OGSÅ Han avgjør Nord universitets skjebne
LES OGSÅ Meningsløst å stille samme krav til Nord som til NTNU

Hva er Nord gode på?

- Man må nesten spørre: Er det noe Nord universitet ikke skårer dårlig på?

- Det er det. Som for eksempel lærerutdanningen og koblingen mot arbeidslivet i Nord-Trøndelag, svarer Nybø, og legger til:

- Jeg opplever at mange heier på Nord. Universitetet er viktig for regionen – for Nordland og for Trøndelag. Vi i KD vil svært gjerne bidra til at de får gjennomført nødvendige tiltak. Derfor er det jeg møter universitetsstyret nå fredag, så vi kan få komme i en tett dialog.

- Hva kommer du til å si til dem?

- At situasjonen Nord universitet er i, oppfattes som alvorlig fra KDs side. Jeg regner også med at de har forventninger til hva vi kan bidra med.

- Hvor stor er sjansen for at universitetsstatusen ryker?

- Den vurderingen er det Nokut som foretar. Jeg vil ikke si mer om det nå, sier statsråd Iselin Nybø.

Nokut: Doktorgrad avgjør universitetsstatus

I Nokut svarer tilsynsdirektør Øystein Lund slik på spørsmålet om faren for at Nord Universitet ender som Nord høyskole:

- Sannsynligheten er større om de ikke greier å beholde denne doktorgraden.

Som forvaltningsorgan fokuserer Nokut på ett forhold om gangen. I denne runde er det den pågående revideringen av doktorgradsprogrammet man konsentrerer seg om.

Lund framholder at Nord har hva han benevner som en utfordrende situasjon på grunn av de rammevilkårene det unge universitetet fungerer under.

- Det handler om gjeldende rekrutteringsgrunnlag, av studenter og av faglig kvalifiserte ansatte, sier tilsynsdirektøren.

Liv laga?

- Men om det er slik at for få studenter søker seg dit, eller også for få faglig kvalifiserte personer ønsker å bosette seg i Bodø eller i andre av campusene, så kan man spørre hvorvidt Nord universitet er liv laga?

- Nord er resultat av en fusjon mellom tre institusjoner. Når man, som et ledd i strukturreformen i UH-sektoren valgte denne modellen, har Nokut som et forvaltningsorgan ikke vært inne i vurderingene når det gjelder sammenslåinger. Vi vurderer ikke graden av vellykkethet i sammenslåingene, men kun hvorvidt den sammenslåtte institusjonen oppfyller krav stilt til studietilbud og til institusjonen, sier Lund.

Nokut vil ferdigstille sin evaluering av doktorgradsprogrammet i løpet av kommende høst. Parallelt foregår en ordinær tilsynsprosess av det systematiske kvalitetsarbeidet ved Nord universitet. Som forvaltningsorgan med særskilt ansvar for å sikre kvaliteten i høyere utdanning, står det Nokut nokså fritt til selv å styre tempoet i en eventuell prosess i forhold til å trekke tilbake universitetsakkrediteringen. Men tilsynsdirektør Øystein Lund gjentar at man uansett tar én ting av gangen, og nå er det evaluering av doktorgradsprogrammet som gjelder.