Starmus:

Derfor er Stephen Hawking negativ til jordens fremtid

Professoren kom seg kanskje ikke fra Cambridge til Trondheim, men han er sikker på at vi må komme oss bort fra jorden.
- Er det liv der ute, eller er vi alene? Det vet vi ikke. Men ettersom det finnes liv her, og ettersom det livet oppsto spontant er det naturlig å tenke at det også må finnes andre steder i en uendelig galakse, sa Stephen Hawking til de fremøtte på Starmusfestivalen via direktevideo fra Cambridge. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Er det liv der ute, eller er vi alene? Det vet vi ikke. Men ettersom det finnes liv her, og ettersom det livet oppsto spontant er det naturlig å tenke at det også må finnes andre steder i en uendelig galakse, sa Stephen Hawking til de fremøtte på Starmusfestivalen via direktevideo fra Cambridge.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Jeg står for det jeg har sagt tidligere. Vi mennesker må se oss om etter en ny klode om vi som rase skal eksistere om en million år.

Slik innledet Stephen Hawking sitt foredrag under Starmusfestivalen tirsdag. 75-åringen gjennomførte foredraget på direktevideo fra Cambridge etter at legene ga ham reiseforbud.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

Negativ til jordens fremtid

- Jorden er så truet fra alle kanter at jeg ikke kan være positiv til dens fremtid. For det første begynner den å bli for liten for oss. Det er rett og slett ikke nok ressurser. Vi har global oppvarming og utrydder arter. Vi fant den nye verden i 1492, men nå er det ikke lengre noen ny verden å finne, fortsatte Hawking.

Han pekte også på to andre grunner til at vi må utforske nye solsystemer på jakt etter en ny klode vi kan kalle vår. En av dem er den iboende utforskertrangen og nysgjerrigheten vi er utstyrt med fra naturens side. Den andre er at universet i seg selv er skummelt.

- Det høres kanskje ikke så fristende ut å dra ut i rommet når vi vet at vi er skummelt, men det er også grunnen til at vi må dra. På et eller annet tidspunkt kommer farene hit, og da bør vi ha dratt.

Selv om Hawking ikke fikk til å gjennomføre foredraget i Trondheim, var det tydelig at interessen for det dystopiske foredraget «Menneskehetens fremtid» var stor. Allerede en halv time før foredraget startet var det en solid strøm inn i konferansesalen og trangt om plassen i de beste områdene.

LES OGSÅ: 11 nobelprisvinnere møttes til debatt
LES OGSÅ: Sistemann på månen mener vi må tilbake dit før vi drar til Mars

Månen og Mars har potensiale

Hvor vi bør dra for å finne et nytt hjem er noe som stadig debatteres. Hawking trakk frem både månen og Mars i sitt foredrag.

- Vi har allerede vært på månen, og vi har landet ubemannede romfartøy på mars. Det enkleste ville nok vært å dra til månen. Der kan vi sannsynligvis etablere en base i løpet av 20 år, men månen er liten og har ikke egen atmosfære. I tillegg er det heller ikke flytende vann der, sa han og tok veien videre ut i rommet til Mars.

- Mars kan vi nå i løpet av 50 år, og også den planeten har potensiale, men hva med å dra utenfor solsystemet?, spurte Hawking, og viste til at det finnes indikasjoner på at det kan finnes planeter lik jorden i stjernesystemet Alfa Centauri som ligger 30 lysår fra jorden.

- Å dra dit med dagens teknologi går ikke, men det kan gå om 200 til 500 år. Ifølge NASA tar det 260 dager å nå mars og tre millioner år å nå det nærmeste solsystemet nå.

Hawking viste til at en med dagens raketter hadde trengt like mange kilo drivstoff som det finnes kilo med stjerner og planeter i vårt solsystem.

- Alfa Centauri blir nok ikke noe feriemål med det første. Det er for upraktisk, sa han til latter fra salen.

Tror på liv ute i rommet

Mer seriøst nevnte han at vi tross alt ikke vet helt hva vi kommer til å finne om vi noen gang drar utenfor vårt eget solsystem.

- Er det liv der ute, eller er vi alene? Det vet vi ikke. Men ettersom det finnes liv her, og ettersom det livet oppsto spontant, er det naturlig å tenke at det også må finnes andre steder i en uendelig galakse. Og jeg tror det finnes liv der ute. Jeg tror det er ganske vanlig med liv på planeter, men at det er mer sjeldent med intellektuelt liv. Og noen vil vel si at sistnevnte ikke har oppstått på jorden heller foreløpig.

Men uansett hvilke problemer en må møte på av ymse slag var konklusjonen til Hawking klar.

- Skal menneskeheten overleve i millioner av år, må vi dra dit ingen tidligere har turt å dra. Takk for at dere hørte på meg, avsluttet han til stående applaus fra salen.

BILDESERIE: Første dag av Starmusfestivalen
BILDESERIE: Andre dag av Starmusfestivalen

LES OGSÅ: - Verden hadde vært et bedre sted om flere hadde fått besøke verdensrommet

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Alle må med for å få til et unikt kunstnerisk kraftsentrum ved NTNU

«Ideen om at arkitektur og design skal dominere et KAM-senteret i Høyskolebakken uten kunst- og medievitenskap og musikk, går på tvers av fundamentale forutsetninger for campusprosessen», skriver forfatterne av denne ytringen.

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab:

Har dyrket det «rene vennskap» i 100 år

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab feirer 100 årsjubileum i 2019. Hvordan ble de en av NTNUs største linjeforeninger?

PST advarer studenter mot utenlandsk etterretning

Norske studenter er blitt kontaktet av utenlandsk etterretning, opplyser PST, som advarer og informerer om faren.

Mindre frafall blant guttene når jenteandelen på studiet stiger

– Den beste måten å bedre trivselen for gutta på, er å få flere jenter inn på studiet, sier Endre M. A. Ulberg.