Starmus:

Larry King (83) sier han har intervjuet 60.000 personer

Den pensjonerte TV-nestoren følger fortsatt med. Og han har lite til overs for angrepene fra Trump, Breitbart og andre mot «The Fake Media»: - Jeg vet ikke om noen journalister i CNN som forfalsker nyheter med vilje!
- I et åpent samfunn tror vi på ytringsfrihet. Jeg har friheten. Gjør jeg noe galt, så kan jeg bli stilt for retten. Hvis noen lager falske nyheter med vilje, så kanskje de bør stilles for retten, sier Larry King. 
        
            (Foto: ESPEN HALVORSEN BJØRGAN)

- I et åpent samfunn tror vi på ytringsfrihet. Jeg har friheten. Gjør jeg noe galt, så kan jeg bli stilt for retten. Hvis noen lager falske nyheter med vilje, så kanskje de bør stilles for retten, sier Larry King.  Foto: ESPEN HALVORSEN BJØRGAN

Saken er gjengitt med tillatelse fra Medier24, hvor den ble publisert først.

Journalistlegenden Larry King (83) er i disse dager på Starmusfestivalen. Blant astronauter, nobelprisvinnere og verdenskjente musikere var programlederen invitert for å snakke om falske nyheter under bolken «The Era of Post-truth and fake news»

- Kvaliteten på journalistikken har ikke blitt bedre, for å si det sånn, ler han på spørsmål fra Medier24 om hvordan journalistikken har forandret seg i hans mange år i bransjen.

83-åringen har i nesten 26 år hatt sitt TV-program på CNN, der han inviterer samfunnstopper og kjendiser til samtaler om alt mulig rart.

For seks år siden sluttet han, men han er på ingen måte ferdig i offentligheten. Nå reiser han verden rundt og holder foredrag.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

- Det var bedre med færre medier

Før var det langt færre medier enn i dag. Det var bedre for ordskiftet, mener Larry King:

- Det er så mange kanaler, kilder, folk og bloggere og alle prøver å være journalister. Når jeg startet hadde vi 3-4 kanaler og noen fantastiske aviser. Og journalistene vokste opp i en kultur av journalistikk med Walter Croncite og andre giganter. Det har vi ikke i dag, sier han og fortsetter:

- Nå har vi ekte nyheter, falske nyheter og så videre. Jeg tror at vi som samfunn har det bedre når vi har færre ting å fokusere på.

Hater korte intervjuer

Den karismatiske King snakker på inn- og utpust, men er avslappet og fokusert.

Han hater de korte segmentene i media og klager over at man blir redigert til innslag under åtte minutter.

- Jeg elsker de lange formatene der man kan snakke ut. Jeg intervjuet en gang en mann i tre timer. Du vil ikke sitte ved siden av meg på et fly, sier han og smiler.

King sier selv at han har intervjuet rundt 60.000 personer i sine år i journalistikken; et lignende tall har tidligere vært brukt blant annet på BBC

Åtte presidenter, krigsherrer, politikere, kjendiser og allmue.

Han mener at dagens journalister har noe å lære av å la folk snakke ut uten å bli konfrontert før de får gjennomført resonnementet sitt.

LES OGSÅ: - USA har ikke et fungerende demokrati annet enn på papiret

Breitbart og falske nyheter

Medier24 intervjuet den politiske redaktøren i Breitbart News nylig, og han kalte blant annet CNN for en nyhetsorganisasjon som bedriver falske nyheter. Hva tenker du når folk sier det?

- Jeg har ikke jobbet i CNN på seks år, men jeg jobbet der i nesten 26. I løpet av de årene har jeg aldri opplevd noen som sier at de er anti-Israel eller pro-Palestina. Jeg har aldri sett det. Jeg har aldri hatt et møte med produsentene der de sier at vi skal angripe denne fyren eller denne fyren eller vise bare denne ene historien, sier King og fortsetter:

- CNN har forandret seg siden jeg sluttet. Nå er det mange paneler og folk som snakker, men jeg vet ikke om noen journalister i CNN som forfalsker nyheter med vilje. Breitbart er en av nyhetsorganisasjonene som har en mening. Så deres mening vises gjennom journalistikken deres. Det er ikke komplett journalistikk for meg.

- Hvorfor finnes det folk som ikke stoler på media?

- Jeg tror det er folk som forteller oss at media er dårlig. Jeg liker det ikke, om det er Donald Trump eller hvem som helst, som står foran en forsamling og si at at journalister er løgnere. Du skaper en fiendtlig forsamling.

- Jeg kjøper det ikke

King mener også at det er for vagt når noen sier at de hater media, for hva er media? Det blir som å si at man hater politikk eller hater kongressen, sier han.

- Jeg kjøper det ikke. Jeg er stolt over å ha vært en kringkaster i så mange år. Det er en profesjon som er fantastisk og jeg respekterer journalistikk. Det er greit å være skeptisk til media, men de er ikke slemme. Noen ser på journalistikk som en fiende, men det gjør ikke jeg.

Har deler av mediene skapt dette selv?

- Noen har det. Argumentene er alltid at journalistikk er subjektiv. Og det er den jo - til en viss grad. The New York Times har et møte hver kveld der redaktørene bestemmer hva som er overskriften i morgen. Det er subjektivt. Man kan ha fire forskjellige historier der redaktørene argumenterer for hva som er viktigst og du har en sjefredaktør som bestemmer. Det er subjektivt. Men det er forhåpentligvis basert på lang erfaring i journalistikken og ikke noe annet.

- Hva betyr egentlig falske nyheter?

- Falske nyheter er nyheter som lyver med vilje. Men jeg kjenner ingen nyhetsperson som vil gjøre det, sier King. 

- Kanskje er jeg gammel og fra en annen tid, men jeg har aldri sett en god nyhetsperson lyve. Hva får man ut av å ikke fortelle sannheten? Alt er nytt for meg. Og veldig merkelig. Nyhetsorganisasjoner som gjør dette med vilje, er ingen nyhetsorganisasjon.

- Hva kan man gjøre med falske nyheter?

- I et åpent samfunn tror vi på ytringsfrihet. Jeg har friheten. Gjør jeg noe galt, så kan jeg bli stilt for retten. Hvis noen lager falske nyheter med vilje, så kanskje de bør stilles for retten.

Han er ikke kongen av kjendisnyheter

Da Larry King holdt sitt foredrag for Starmus-publikummet henvendte han seg til kronprinsen og kronprinsessen som satt i salen. Da sa han:

- Your Highness. Mrs. Highness. But i am the King.

King er lunefull og spøker mye på scenen og av scenen. Synes han at journalistikken er for kjedelig?

- Det er enhvers persons mening å bestemme seg for. Jeg synes ikke journalistikk er kjedelig, for nyheter handler om ting som er utenfor det vanlige og det er ikke kjedelig. Men noen temaer er jeg ikke fan av, sier han og fortsetter:

- Jeg liker ikke tabloidjournalistikk. Hvem som ligger med hvem - det interesserer meg ikke. Men hvis det fascinerer deg og hvis det er nyheter for deg, så kjør på. Det er veldig subjektivt. 

- Hvis en amerikansk seer synes at det som skjer på BBC er monotont og kjedelig, så kan det være interessant for en britisk TV-seer som er vant til den presentasjonen. Alt handler om sitt eget utgangspunkt. 

- Jeg elsker New York Times og jeg leser den hver eneste dag. Men det gjør kanskje ikke du? Vi er forskjellige og liker mange forskjellige ting, sier han.

Les flere saker hos Medier 24.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA-kommentaren:

En debatt på nippet til å gå bananas

Det nærmer seg politisk behandling av NTNUs store campusprosjekt. Det er nå det gjelder. Da er det fristende for aktørene å ty til retoriske virkemidler.

To nye meritterte undervisere ved NTNU

Førsteamanuensis Paula Rice og professor Arne Krokan er tildelt stats som meritterte undervisere.

Bevar ironien?

«Utbygging av Vestskråningen og ivaretakelse av grøntarealer er ikke gjensidig utelukkende. En utadrettet utbygging av Vestskråningen vil sannsynligvis føre til større bruk av den minst brukte delen av Høyskoleparken.» skriver styret ved Studentersamfundet i denne ytringen.

The big challenge: Ein festival for folk flest?

«Store og flotte ord, men handlingar talar som kjend høgare enn ord, og det å setje ein skyhøg pris på billettane gjer festivalen utilgjengeleg for mange studentar. Kven er neste generasjon som skal forsøke å løyse framtidas utfordringar viss ikkje studentane?» skriv studentleiaren i denne ytringa.