Starmus

- USA har ikke et fungerende demokrati annet enn på papiret

Jeffrey Sachs mener president Donald Trump sitt valg om å trekke USA ut av Parisavtalen handler om penger, ikke manglende kunnskap om klimaendringer.
- Alt handler om penger og grådighet, ikke vitenskap og fornektelse. Det er pengene som styrer amerikansk politikk, sa Jeffrey Sachs under foredraget på Starmusfestivalen. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

- Alt handler om penger og grådighet, ikke vitenskap og fornektelse. Det er pengene som styrer amerikansk politikk, sa Jeffrey Sachs under foredraget på Starmusfestivalen.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Jeg skal snakke om overlevelse her i dag, og om dark money. En konstant i amerikansk politikk, sa Jeffrey Sachs som førstemann på hovedscenen under Starmusfestivalen onsdag.

Den kjente amerikanske økonomen virket til å tale til menigheten og ble møtt av spontan applaus flere ganger under foredraget.

- Det er viktig at dere på rett side av Atlanterhavet forstår hva som skjer nå som Trump trekker seg fra Parisavtalen. Det er ikke én manns valg som fører til det. Det er systemet som fører til det. I USA er det en ting som gjelder om man skal få sin politikk gjennom, og det er penger til valgkamp-kampanjene, fortsatte han.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

To mann eier like mye som 100 millioner

Sachs forklarte at det derfor er den øverste prosenten, eller til og med 0,1 prosenten, på listen over USAs rikeste som dermed kontrollerer hva som skjer.

- Vi (USA, journ.anm.) har ikke et fungerende demokrati annet enn på papiret. Vi har et system hvor pengene snakker. Den øverste prosenten styrer alt, mens de fattigste ikke har noe de skulle sagt i amerikansk politikk.

Han viste til Koch-brødrene som til sammen er verdt 96,8 milliarder dollar, noe som tilsvarer formuen til de fattigste 100 millioner menneskene i USA til sammen.

- Det er de som sender penger nedover systemet til valgkampene for de politikerne som støtter deres syn, sa Sachs.

Økonomen viste til at av de 21 senatorene i kongressen som får mer enn fire prosent av sine valgkampmidler fra olje- og gasselskaper var 20 av dem motsandere av Parisavtalen.

- Alt handler om penger og grådighet, ikke vitenskap og fornektelse. Trump er ikke så dum at han ikke tror på vitenskapen. Men medlemmene i kongressen har fått store summer fra sine sponsorer til å drive valgkamp mot at de fører en politikk som er til fordel for sponsorene. Klimaskeptikerene blant politikerene er ikke så dumme som en kanskje kan tro, men de er mer korrupt enn de fleste kan forestille seg, sa han og la til:

- Dere i Norge er et godt forbilde når det gjelder det grønne skiftet, og det håper jeg dere fortsetter å være. For vi trenger et forbilde.

- Verden tilhører oss alle

Han sablet også ned Trumps argumenter om at dette handler om å skape arbeidsplasser.

- Det er 15900 amerikanere som er ansatt i kullindustrien, og 25810 som er ansatt innen olje og gass. Det er 0,03 prosent av den amerikanske arbeidsstyrken. Dette handler ikke om arbeidsplasser. Hadde det handlet om det kunne arbeiderne satt opp solcellepaneler,

Og resultatet av denne korrupsjonen og grådigheten mener han er den klimaforandringen vi nå står midt oppe i.

- Det beste estimatet er at det vil koste én prosent av brutto verdensprodukt å gå over til et karbonfritt samfunn. Samtidig bruker vi hvert år 13 prosent av på å ta livet av hverandre gjennom krigføring og våpenproduksjon. Og som om ikke det var nok har de 2034 rikeste menneskene i verden til sammen 7,7 trillioner dollar, noe som er hele seks prosent av det samlede brutto verdensproduktet.

Sachs mente den eneste løsningen på dette er å få så mange som mulig til å si hva de mener.

- Verden tilhører oss alle, ikke bare Koch-brødrene. Ikke gi oss opp. Ikke gi opp det amerikanske folket. Vi vet at det som skjer er feil, og det er en kamp vi må ta, avsluttet økonomen til stående applaus fra salen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Alle må med for å få til et unikt kunstnerisk kraftsentrum ved NTNU

«Ideen om at arkitektur og design skal dominere et KAM-senteret i Høyskolebakken uten kunst- og medievitenskap og musikk, går på tvers av fundamentale forutsetninger for campusprosessen», skriver forfatterne av denne ytringen.

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab:

Har dyrket det «rene vennskap» i 100 år

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab feirer 100 årsjubileum i 2019. Hvordan ble de en av NTNUs største linjeforeninger?

PST advarer studenter mot utenlandsk etterretning

Norske studenter er blitt kontaktet av utenlandsk etterretning, opplyser PST, som advarer og informerer om faren.

Mindre frafall blant guttene når jenteandelen på studiet stiger

– Den beste måten å bedre trivselen for gutta på, er å få flere jenter inn på studiet, sier Endre M. A. Ulberg.