Starmus

- USA har ikke et fungerende demokrati annet enn på papiret

Jeffrey Sachs mener president Donald Trump sitt valg om å trekke USA ut av Parisavtalen handler om penger, ikke manglende kunnskap om klimaendringer.
- Alt handler om penger og grådighet, ikke vitenskap og fornektelse. Det er pengene som styrer amerikansk politikk, sa Jeffrey Sachs under foredraget på Starmusfestivalen.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

- Alt handler om penger og grådighet, ikke vitenskap og fornektelse. Det er pengene som styrer amerikansk politikk, sa Jeffrey Sachs under foredraget på Starmusfestivalen. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Jeg skal snakke om overlevelse her i dag, og om dark money. En konstant i amerikansk politikk, sa Jeffrey Sachs som førstemann på hovedscenen under Starmusfestivalen onsdag.

Den kjente amerikanske økonomen virket til å tale til menigheten og ble møtt av spontan applaus flere ganger under foredraget.

- Det er viktig at dere på rett side av Atlanterhavet forstår hva som skjer nå som Trump trekker seg fra Parisavtalen. Det er ikke én manns valg som fører til det. Det er systemet som fører til det. I USA er det en ting som gjelder om man skal få sin politikk gjennom, og det er penger til valgkamp-kampanjene, fortsatte han.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

To mann eier like mye som 100 millioner

Sachs forklarte at det derfor er den øverste prosenten, eller til og med 0,1 prosenten, på listen over USAs rikeste som dermed kontrollerer hva som skjer.

- Vi (USA, journ.anm.) har ikke et fungerende demokrati annet enn på papiret. Vi har et system hvor pengene snakker. Den øverste prosenten styrer alt, mens de fattigste ikke har noe de skulle sagt i amerikansk politikk.

Han viste til Koch-brødrene som til sammen er verdt 96,8 milliarder dollar, noe som tilsvarer formuen til de fattigste 100 millioner menneskene i USA til sammen.

- Det er de som sender penger nedover systemet til valgkampene for de politikerne som støtter deres syn, sa Sachs.

Økonomen viste til at av de 21 senatorene i kongressen som får mer enn fire prosent av sine valgkampmidler fra olje- og gasselskaper var 20 av dem motsandere av Parisavtalen.

- Alt handler om penger og grådighet, ikke vitenskap og fornektelse. Trump er ikke så dum at han ikke tror på vitenskapen. Men medlemmene i kongressen har fått store summer fra sine sponsorer til å drive valgkamp mot at de fører en politikk som er til fordel for sponsorene. Klimaskeptikerene blant politikerene er ikke så dumme som en kanskje kan tro, men de er mer korrupt enn de fleste kan forestille seg, sa han og la til:

- Dere i Norge er et godt forbilde når det gjelder det grønne skiftet, og det håper jeg dere fortsetter å være. For vi trenger et forbilde.

- Verden tilhører oss alle

Han sablet også ned Trumps argumenter om at dette handler om å skape arbeidsplasser.

- Det er 15900 amerikanere som er ansatt i kullindustrien, og 25810 som er ansatt innen olje og gass. Det er 0,03 prosent av den amerikanske arbeidsstyrken. Dette handler ikke om arbeidsplasser. Hadde det handlet om det kunne arbeiderne satt opp solcellepaneler,

Og resultatet av denne korrupsjonen og grådigheten mener han er den klimaforandringen vi nå står midt oppe i.

- Det beste estimatet er at det vil koste én prosent av brutto verdensprodukt å gå over til et karbonfritt samfunn. Samtidig bruker vi hvert år 13 prosent av på å ta livet av hverandre gjennom krigføring og våpenproduksjon. Og som om ikke det var nok har de 2034 rikeste menneskene i verden til sammen 7,7 trillioner dollar, noe som er hele seks prosent av det samlede brutto verdensproduktet.

Sachs mente den eneste løsningen på dette er å få så mange som mulig til å si hva de mener.

- Verden tilhører oss alle, ikke bare Koch-brødrene. Ikke gi oss opp. Ikke gi opp det amerikanske folket. Vi vet at det som skjer er feil, og det er en kamp vi må ta, avsluttet økonomen til stående applaus fra salen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Langeland om seg selv:

Offentlig intellektuell, litterær bohem, hagefestmatador

Å sende meldinger med seksualisert innhold til ledere, sykepleiere og andre, er bare en del av Nils Rune Langelands stil, framgikk det av hans forklaring i Oslo tingrett.

NTNU-ansatte ble hedret i prisutdeling

NTNU hedret ansatte i intern prisutdeling for første gang siden 2015. Her er prisvinnerne.

Halvparten er kvinner

Ti nye meritterte undervisere

Denne gang var kvinneandelen blant de meritterte underviserne på 50 prosent. Fem kvinner og fem menn fikk status som meritterte undervisere.

Én av tre studenter lider av søvnproblemer

Andelen studenter med søvnproblemer har økt fra 22,6 prosent til 30,5 prosent de siste åtte årene. – Overraskende høy forekomst, vi trekker en parallell til at stadig flere sliter psykisk, sier søvnforsker og psykolog Børge Sivertsen.