Kunsten å være sin egen forretning

Kunsthistoriker Eva Furseth så forretningsmulighetene i sin egen viten, og startet Kunstkontoret as. Hun mener flere studenter kan vinne på å bli mer bevisst verdien av sin egen kunnskap.

- Jeg husker at veilederen min sa til meg: ”Si aldri nei om du vil overleve i denne bransjen og komme deg frem”. Jeg gjorde som han sa, og fikk mange oppdrag. Jeg har jobbet mye og hardt, og det blir mange sene kvelder. Men det gjør ikke noe, så lenge jeg får drive med det jeg vil og det oppleves meningsfylt, sier Furseth.

For drøyt to år siden startet hun Kunstkontoret as. Nå lever hun av å selge kunstfaglige spesialisttjenester, som samlingshåndtering og utsmykning. Hun jobber også med vandreutstillinger, bedriftsutvikling for kunstnere, arrangerer kurs og seminarer, skriver tekster og publikasjoner.

Voksende muligheter

Furseth er et eksempel på en vitenentreprenør, en ikke-teknolog som ser forretningsmuligheter i egen kunnskap. Etter hvert som samfunnet endrer seg: I forhold til næringsliv, forbruk, hva vi jobber med og fremvekst av kultur og opplevelsesnæringer. Det humanistiske fakultet (HF-fakultetet) forsøker nå å få frem flere kandidater som kan utnytte mulighetene som åpner seg, og være med å skape nye.

LES MER: HF vil ha mer nyskaping

Kunsthistoriker og gründer Eva Furseth synes det virker som om mange studenter på hennes felt gruer seg til de er ferdige på universitetet, til de må ut i verden og finne seg noe å gjøre.

- Min erfaring er at det er et stort og ubrukt potensiale, både i mitt eget og andre samfunnsvitenskapelige fag, sier Furseth.Mangfoldig erfaring

Hun var ferdig med hovedfag i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen i 1999. Etter den tid har hun virket som frilans skribent, kunstkritiker, vitenskapelig assistent, sensor og lærer i kunstfag og kunshistorie. Hun har jobbet i bokforlag, vært registrar ved Nasjonalmuséet, og fast ansatt som konservator ved Trondheim Kunstmuseum.

Hun forteller at disse erfaringene fikk henne til å se at aktørene på kunstfeltet har et stort behov for profesjonalisering. Derfor satset hun på sin etter hvert mangfoldige kunnskap fra kunstfeltet som forretningsidé. Hun opprettet Kunstkontoret AS i 2007. Hun er eneste ansatt, men har gode og aktive støttespillere -blant annet i styreleder Jarle Stueflotten.

- Kunstnere og gründere har en del fellestrekk. Det er ofte veldig lite som skiller mellom det å lykkes og å mislykkes. Å mislykkes avføder gjerne bitterhet og tristhet og en følelse av at verden er urettferdig. Men verden er ikke fullt så urettferdig. De som lykkes er de som gjør ting riktig, mener Furseth.Annerledes-lederskap i Norge

Hun virker å ha et utall jern i ilden, samtidig. Nå har hun produsert og kuratert en større vandreutstilling med tre færøyske malere. Kunstkontoret gjør henvendelser til muséer over hele verden, og har blant annet fått napp i Japan. Nå skriver hun på en doktoravhandling.

Furseth jobber med et prosjekt om bedriftsutvikling for kunstnere, i samarbeid med Leiv Erikson Nyskaping og med støtte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Innovasjon Norge.

LES MER: Prosjektet Lev Godt av Kunsten dinBedriftsutvikling –for humanister

- I Europa er humanister og samfunnsvitere ofte ledere. I Norge er det økonomer og teknologer som er ledere. Men de kan jo ikke så mye om mennesker. Det er viktig å få frem folk som kan tenke helhetlig og analytisk, sier Furseth.

Hun er også i dialog med HF-fakultetet om å lage et nytt studieprogram om bedriftsutvikling, skreddersydd for humanister.

Idéen springer ut fra en del spørsmål som stadig dukker opp, og som mange bruker mye energi på.

- Ett eksempel er kunst og moms. Kontraktsforhold. Hvordan snakker man med næringslivet. Mange humanister er idealister, og godtar å leve fra hånd til munn. Hele feltet trenger profesjonalisering, sier hun.

Det finnes en del fagtilbud innen bedriftsøkonomi og lignende, men det treffer ikke det disse studentene skal møte, mener Eva Furseth.

De trenger input på det som er relevant for å lykkes, sier gründeren, som håper at de kan få til et seminar i høst, som en start.

Mangfoldig. Kunsthistoriker Eva Furseth jobber med mange, store prosjekter samtidig. I fjor høst sluttførte hun fem års arbeid og ga ut biografien om kunstneren Kåre Haram. 

Mangfoldig. Kunsthistoriker Eva Furseth jobber med mange, store prosjekter samtidig. I fjor høst sluttførte hun fem års arbeid og ga ut biografien om kunstneren Kåre Haram. 

Min erfaring er at det er et stort og ubrukt potensiale, både i mitt eget og andre samfunnsvitenskapelige fag.

Eva Furseth, kunsthistoriker.
Vil ha frem flere vitenentreprenører
  • Antallet studenter innen humaniora og samfunnsvitenskapelige fag har vokst betydelig.
  • Nå innser NTNU at universitetet må bli flinkere til å tenke på hva slags jobber kandidatene skal ut i.
  • NTNU har satset på innovasjon og entreprenørskap lenge, men feltet er fortsatt assosiert med teknologifagene.
  • Rektoratet ga nylig Entreprenørskolen i oppdrag å utvikle to nye masterprogrammer, det ene med samfunnsvitenskapelig profil.
  • Det humanistiske fakultet vil nå styrke arbeidslivstilknytningen for studentene.
  • Bachelorgraden skal få en avsluttende oppgave enten rettet mot behov i arbeidslivet, eller mot mastergradsstudier.
  • En arbeidsgruppe er nedsatt for å gjøre mastergraden mer arbeidslivsrelevant.
Relaterte artikler

HF vil ha mer nyskaping

Entreprenørskap er fortsatt nærmest upløyd mark innen humaniora og samfunnsvitenskapene. Det prøver Det humanistiske fakultet å gjøre noe med. Dekan Kathrine Skretting skulle gjerne sett flere nyskapinger á la spillselskapet Ablemagic og deres ´tisu-figurer.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.