Ny, dobbel mastergrad

To vitnemål, for prisen av én

Det er sukkerbiten som venter de fire pionerene fra Kina i et nytt opplegg for studentutveksling på masternivå.

De fire kinesiske studentene Jie Xiong, Weiqing Chen, Geping Zhao og Jing Jing Ye har allerede vært flere uker i Norge på norskkurs. Mandag møtte de professorene Trygve Magne Eikevik og Arne Mathias Bredesen for et første informasjonsmøte om det nye masteropplegget. Fire kinesiske og to norske studenter vil få to vitnemål – et fra NTNU, og ett fra Shanghai Jiao Tong University.- Han ville ikke kjørt taxi i KinaDe har lært seg å smøre matpakke, funnet ut at de ikke liker tran, lært hvem Edvard Munch var, og har fått med seg at statsministeren i Norge forsøkte seg som taxisjåfør nylig. Stoltenbergs kinesiske kollega ville aldri finne på å være taxisjåfør, mente studentene.

LES OGSÅ: Tran, tran, tran, du må bare ta'nFornybar energi og varmepumper

Kineserne fra Shanghai blir i Norge hele dette høst- og vårsemesteret. Tilsvarende kommer to norske studenter til å tilbringe 18 måneder i Kina. Siste semester samles de i Kina for å skrive masteroppgaver.

Målet er at flere av oppgavene skal munne ut i vitenskapelige papers, ifølge Eikevik ved Institutt for energi og prosessteknikk.Kan utvide ordningen

De har valgt dette studiet i varmepumpeteknologi fordi fornybar energi og energipolitikk blir stadig viktigere for kjempelandet.

De norske og de kinesiske studentene får også doble veiledere – én i Trondheim, og én i Shanghai. Likeledes kommer en professor fra Norge og en fra Kina til å vurdere masteroppgavene.- Vi legger ekstra ressurser i oppfølgingen av disse studentene, sier Eikevik.

Det blir viktig for NTNU å få denne ordningen til å fungere godt. Foreløpig er dette en mulighet kun for en retning innenfor «MSc in Sustainable Energy», målet er å utvide til alle fire spesialiseringene. Andre fagmiljøer følger óg spent med på hvordan dette går, ifølge Eikevik.

Utstrakt samarbeid med Shanghai

Det nye masteropplegget har bakgrunn i en samarbeidsavtale NTNU inngikk med Shanghai Jiao Tong University (SJTU) i mai 2010. Da opprettet de to institusjonene såkalte Joint Research Centers (JRC).

Team av professorer ved hver institusjon samarbeider på områder der begge institusjoner har høy kompetanse, som gass, CO2-fangst og – lagring, fornybar energi, energibruk i bygninger, samt energisystemanalyse.

Nylig vant et lag fra Eksperter i Team en pris for sin idé for energiutnytting av spillvarme – ledet av professor Trygve Eikevik - i nettopp Shanghai.SJTU har 40 000 studenter og er rangert blant Kinas beste. Femten representanter fra Shanghai var i 2011 på gjenvisitt i Trondheim, etter at NTNU hadde foretatt sin Kina-reise året før.

- Kina er i ferd med å bli forskningsledende, og det er viktig for NTNU å samarbeide med de beste i Kina. Shanghai Jiao Tong University er toppnotert i Kina, og er dermed strategisk viktig for NTNU, uttalte prorektor for forskning, Kari Melby.

Den nye, doble mastergraden utvider et omfattende samarbeid med en kinesisk institusjon, som ikke ser ut til å lide under et fortsatt kjølig handelsforhold mellom Norge og Kina

LES OGSÅ: Fredsprisen: Forberedt på kinesisk reaksjon

Professorene Arne Bredesen (t.v) og Trygve Eikevik kommer til å ta godt vare på Jie Xiong, Weiqing Chen, Geping Zhao og Jing Jing Ye de to kommende semestere. Det er viktig for universitetet og fagmiljøet at den doble mastergraden lykkes. 
        
            (Foto: Tor H. Monsen)

Professorene Arne Bredesen (t.v) og Trygve Eikevik kommer til å ta godt vare på Jie Xiong, Weiqing Chen, Geping Zhao og Jing Jing Ye de to kommende semestere. Det er viktig for universitetet og fagmiljøet at den doble mastergraden lykkes.  Foto: Tor H. Monsen

Tidlgiere NTNU-rektor Torbjørn Digernes og president Zhang Jie ved Shanghai Jiao Tong University utvekslet samarbeidsavtaler i mai 2010. 

Tidlgiere NTNU-rektor Torbjørn Digernes og president Zhang Jie ved Shanghai Jiao Tong University utvekslet samarbeidsavtaler i mai 2010. 

Relaterte artikler

Joint Research Centre:

Kinesere på gjenvisitt

Samarbeidet mellom Shanghai og Trondheim skal nå spikres i tre konkrete forskningsprosjekt om fornybar energi. I løpet av de neste dagene skal forskerne velge mellom felt som vind, nedkjøling, karbonlagring og smartgrid.

Kina-samarbeid og etikken

Debatt om NTNU og Kina: Kan forskningsamarbeid med diktaturer tjene noen hensikt? Muligens innen teknologi, men innen samfunnsvitenskap kan det gi lite mening.

Forberedt på kinesisk reaksjon

NTNU er avventende etter at årets fredspris gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Så langt går NTNUs samarbeid med Kina etter planen, men ledelsen er forberedt på at det kan komme andre signaler.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

- Vi tar hensyn etter beste evne

«Elendig planlegging av 'konten'»?- Vi prøver å ta hensyn etter beste evne, skriver rådgiver Anette Lindi i dette svaret til Trond Andresen.

Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Fjerner restriksjoner på innreise for gjesteforskere

Regjeringen fjerner innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere å komme til Norge fra utenfor EØS.

Ytring:

Å glemme å betale null kroner

– Jeg ble ikke irritert eller sint på den stygge lappen som var festet til vindusviskeren, bare oppgitt, sier Arve Hjelseth om Apcoas praksis, og undrer seg hvorfor NTNU har inngått en avtale med dette parkeringsselskapet.