- Ligner en brutal henrettelsesseremoni

6-åringer ved Singsaker skole må legge om skoledagen for å unngå skremmende opplevelser når linjeforeningen for marin teknikk holder «hemmelig» seremoni i Duedalen.
Disse bildene fra fjorårets arrangement viser utkledde studenter som leder opptaksprøvene, mens de ferske studentene ligger på bakken. Både Singsaker skole og naboer reagerer på dette. 
    
      (Foto: PRIVAT)

Disse bildene fra fjorårets arrangement viser utkledde studenter som leder opptaksprøvene, mens de ferske studentene ligger på bakken. Både Singsaker skole og naboer reagerer på dette.  Foto: PRIVAT

Ifølge et nabovarsel fra linjeforeningen skal utkledde studenter lede arrangementet der det blant annet blir servert fiskemat og tran. Lederen for det hele skal være ikledd svarte skinnbukser, frakk og beret når studentene samles tirsdag formiddag.

Assosiasjoner til ISIL

Linjeforeningen Mannhullet skriver at de har valgt å sende ut nabovarselet etter «en del misforståelser» i fjor. Naboene UA har vært i kontakt med er lite imponerte.

De beskriver arrangementet som tiltakende fra år til år. I fjor toppet det seg med det som beskrives som en seremoni der studentene skal ha blitt bakbundet mens ledere i det nevnte kostymet hundset dem på det groveste.

- Dette synes jeg virkelig ikke noe om. Bildene viser en merkelig seanse som ligner en brutal henrettelsesseremoni. Dette gir assosiasjoner til mye av elendigheten man ser i verden i dag, blant annet med ISIL, sier rektor Sten Frode Solvang ved Singsaker skole.

Mannhullet-leder Andrea Aarseth Langli stiller seg uforstående til assosiasjonene og sier linjeforeningen kun ønsker å gi studentene en god felleskapsfølelse og start på livet i linjeforeningen.

Holder barna unna

Førsteklassingene ved Singsaker skole skulle egentlig ha hatt uteundervisning i området Duedalen-Festningen tirsdag morgen og formiddag. Disse planene blir endret på grunn av studentarrangementet i Duedalen.

- Vi må holde oss unna Duedalen og gjøre store endringer i rutevalg når vi skal til Festningen. Dette kan vi ikke utsette barna for, sier Solvang.

Han forteller at en resepsjonist ved skolen fikk en kryptisk melding i forrige uke, om at det var best om skolen holdt seg unna Duedalen mellom klokken 10 og 12 tirsdag.

Aarseth Langli mener skolen har fått god informasjon om arrangementet. Hun sier også at hun har fått gode tilbakemeldinger og lykkeønskninger når hun har varslet naboene rundt Duedalen om arrangementet.

LES OGSÅ: Blodslit og nakenhet

Reagerer på symbolbruken

- Mange av barna ville nok ikke ha skjønt hva dette dreide seg om, mens andre kunne ha opplevd det som skremmende og bisart. Vi tar til etterretning at kommunen ikke har stoppet arrangementet, men velger likevel å holde barna unna. Vi håper kommunen følger nøye med hva som skjer, sier rektoren.

Han legger til at han synes studentene må få ha opptaksprøver om det er det de selv ønsker, men at det er formen han reagerer på.

- Det er en symbolbruk som gir assosiasjoner til krig og terror. Dette er kritikkverdig oppførsel av studentene, sier Solvang.

- Jeg synes det er synd og trist at det oppleves slik. Vi ønsker ikke å krenke noen. Jeg har selv vært med på disse opptaksprøvene, sier Aarseth Langli.

- Hva kommer til å skje under arrangementet?

- Det er hemmelig.

- Hvis hensikten ikke er å krenke studentene eller å få det til å se slik ut, hva er hensikten, da?

- Programmet er hemmelig. Hensikten med arrangementet er å skape godt samhold blant førsteklassingene, sier Mannhullet-lederen.

LES OGSÅ: Linjeforeningene er NTNUs sosiale lim

Ønsker ikke tilskuere

I nabovarselet vises det til at opptaket til linjeforeningen er en tradisjon som strekker seg langt tilbake i tid, men at prøvelsene har blitt mildere enn tidligere. Mannhullet skal ha blitt stiftet i 1917. Linjeforeningen presiserer at alt som blir sagt under arrangementet er skuespill.

Videre varsler de at det kan bli noe støy fra Duedalen i tidsrommet 10-12. De beskriver arrangement som privat og skriver og at de ikke ønsker at andre enn dem som er med på opptaksprøvene skal være til stede. Både Singsaker skole og naboene reagerer på dette, da Duedalen er et offentlig sted.

I løpet av opptaksprøvene skal studentene bli servert diverse fiskemat og tran, ifølge nabovarselet.

Mannhullet har tidligere fått kritikk for sine opptaksprøver, blant annet når studenter har måttet krype gjennom et rør med fiskeslo og drikke industritran og eddik.

- Hva tenker du om at dere nok en gang får kritikk for et linjeforeningens arrangementer?

- Man får kritikk overalt, sånn er det bare. Vi gjør risikovurderinger og evalueringer for å lære og å forbedre arrangementet. Vi som studentforening er opptatte av å bygge samhold, og vi har fokus på at dette skal være et sikkert og positivt arrangement for studentene. Kritikk fra tidligere arrangement er ett av grunnlagene for å lære og for å sikre at det skal være en positiv opplevelse som bygger på samholdet, sier Aarseth Langli.

Linjeforeningen har vært i kontakt med politiet og fått godkjenning for arrangementet.

Retningslinjer fra politiet

Politiførstebetjent Rolf Morten Øyen i Sør-Trøndelag politidistrikt sier til UA at han er kjent med at kommunen har mottatt bekymringsmeldinger i forkant av arrangementet.

- De har fått tillatelse under forutsetning av at det ikke skjer skremmende eller støtende ting. Jeg stoler på at de forholder seg til dette.

- Kommer politiet til å følge med på dette?

- Det kan jeg ikke si ja eller nei til. Vi er hendelsesstyrte, så det kommer an på hva annet som skjer i distriktet. Men vi vil iallfall følge med på reaksjonene i etterkant, sier han.

Kommunen skal følge med

Trondheim kommune varsler på sin side at de kommer til å være til stede og følge med arrangementet.

- De kan ikke si at dette er et privat arrangement. Duedalen er offentlig sted, og kommunen er svært restriktive med å leie ut området på grunn av nærhet til naboer og skoler, sier konsulent Ingrid Bakke i eierskapsenheten.

Hun forteller at linjeforeningen har registrert arrangementet hos Midtbyen managment, som er en gren av kommunen.

- Det er ingen direkte avtale mellom kommunen og studentene om at det er greit å ha dette arrangementet. Vi kommer til å dra dit for å se hva som skjer, og ta det derifra, sier Bakke.

Linjeforeningslederen varsler at hun kommer til å ha representanter utplassert som kan informere eventuelle forbipasserende som har spørsmål om arrangementet. Hun regner med at over 100 studenter kommer til å møte opp.

Ifølge linjeforeningen er opptaksprøvene en tradisjon og ikke krenkende for noen av studentene. De mener også at det er uforståelig at de kan assosieres til krig og henrettelser. 
    
      (Foto: PRIVAT)

Ifølge linjeforeningen er opptaksprøvene en tradisjon og ikke krenkende for noen av studentene. De mener også at det er uforståelig at de kan assosieres til krig og henrettelser.  Foto: PRIVAT

Vitner UA har vært i kontakt med forteller at studentene lå bakbundet i Duedalen i fjor. Linjeforeningen avviser at noen har vært bakbundet. 

Vitner UA har vært i kontakt med forteller at studentene lå bakbundet i Duedalen i fjor. Linjeforeningen avviser at noen har vært bakbundet. 

Relaterte artikler

Studentkultur på avveie

Den siste tids eksponering av Mannhullets innvielsesriter har vist oss en noe motbydelig side av studentkulturen. Nå er linjeforeningene kalt inn på Rektors teppe. Men studentrepresentantene glimrer med sitt fravær.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Mens vi venter på campus – og ny rektor

Tidligere ansattrepresentant i NTNUs styre, Helge Holden, forsøker i et innlegg i Universitetsavisa 15.11 å forsvare beslutningen som han var med på, om å samle NTNU Trondheim på Gløshaugen. Argumentene hans er lite overbevisende, skriver professor Knut H. Sørensen i denne ytringen.

Norske elever får en mer praktisk skole

Fagene blir mer praktiske og utforskende, og det blir mer læring gjennom lek for de yngste barna i de nye læreplanene for grunnskolen og videregående skole.

Hun er valgt til ny leder av Studenttinget NTNU

- Vi må bruke mye tid på campusutvikling fremover, sier Åste Solheim Hagerup. Hun tar over stafettpinnen som leder av Studenttinget NTNU etter Cecilie Bjørnsdotter Raustein fra nyttår.

Gjesteskribenten:

Campussamling til besvær

Det er viktig å holde trykket oppe for å sikre at regjeringen bevilger de store beløpene. Både campusen på Gløshaugen og Ocean Space Centre må bli realisert.