Linjeforeningene må inn på teppet

Linjeforeningene ved NTNU kalles inn på teppet hos rektor. Den massive omtalen av opptaksritualet i Duedalen kan bidra til å skade NTNUs omdømme, mener prorektor Berit Kjeldstad.

Kaller inn. - Vi må diskutere måter disse opptaksritualene kan foregå på slik at de ikke virker støtende på noen, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert
Symboltungt. Bilder tatt under marinteknikkstudentenes seanse i Duedalen i fjor.

- Vi synes det er veldig kjedelig og veldig uheldig at våre studenter driver med aktiviteter som andre, både naboer og andre studenter, overhode ikke finner akseptable.

Det sier NTNUs prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad. Sammen med rektor Gunnar Bovim har hun innkalt samtlige linjeforeninger til et møte onsdag 10.september.

- Vi ønsker å ha en god dialog med studentene om dette, og diskutere måter disse opptaksprøvene kan foregå på slik at de ikke virker støtende på noen, sier Kjeldstad.

Fortvilte naboer, avlyst utedag

Det var mandag at UA omtalte arrangementet til linjeforeningen Mannhullet ved Institutt for marin teknikk. Fortvilte naboer som klaget på fjorårets arrangement, fryktet gjentakelser i år etter ha mottatt nabovarsel fra linjeforeningen.

Blant naboene er Singsaker skole. Rektor Frode Solvang fortalte at de hadde besluttet å avlyse utedagen til 6-åringene for ikke å utsette barna for potensielt skremmende situasjoner.

Bilder tatt under fjorårets seanse viste et hundretalls studenter, tilsynelatende bakbundet, liggende på kne på plassen foran skikkelser iført masker og sorte kapper. Med det som nå skjer i Syria og Nord-Irak som bakteppe, virket bildene symboltunge. Singsaker-rektoren mente bildene kunne minne om en henrettelsesseremoni.

LES OGSÅ: - Ligner en brutal henrettelsesseremoni

- Blir rett og slett trist

UAs omtale av saken vakte stor oppsikt nasjonalt, og debatten raste etter hvert både i kommentarfelt, på Twitter og andre i sosiale medier.

- Min personlige reaksjon på dette er at jeg rett og slett blir lei meg, sier NTNUs prorektor.

- Linjeforeningene gjør en så utrolig flott jobb gjennom hele året, der de står hardt på for å ta vare på studentene. Når dette ene arrangementet skaper en så stor debatt og kaster dårlig lys over dem, så synes jeg det bare er trist, sier Kjeldstad.

Da UA dekket selve opptaksprøven tirsdag morgen, ble avisas reporter utsatt for sjikane. Foruten taktfaste rop, sang med innhold som kan beskrives som homohets, og et rikt utvalg av skjellsord fra enkeltpersoner, ble det også sunget i plenum at «journalister skal hjem i kister».

LES OGSÅ: Rolig avvikling av omstridt opptaksrituale

Berit Kjeldstad understreker at hun også er svært opptatt av hvordan saken påvirker læringsmiljøene ved NTNU.

- Vi er opptatt av å ha et inkluderende læringsmiljø som bruker og speiler mangfoldet vårt, og som appellerer til hele studentmassen. Da ønsker vi ikke slike episoder som dette, som naboer og andre studenter over hodet ikke synes noe om, sier hun.

Ritualer gått ut på dato?

NTNUs ledelse har fulgt nøye med på debatten i sosiale medier, og til dels har de også deltatt selv:

«Linjeforeningene gjør flott innsats for studentmiljøet, men neste år håper jeg "Mannhullet" revurderer opptaksritual», skrev NTNU-rektor Gunnar Bovim på Twitter, mens Kjeldstad stilte spørsmålet: «Når skal dette gå ut på dato? - Kulturer som hører fortiden til?»

- Vi skal snakke med dem og finne en bedre balanse i forhold til hvordan opptaksritualene skal foregå neste år, sier Kjeldstad.

Hun understreker at ledelsen ønsker en god dialog og samarbeid, slik de har hatt tidligere rundt problematikk med rus og alkoholbruk i fadderuka.

- Takhøyden er altså høy når det gjelder linjeforeningene, men grensen for hvor ledelsen ved NTNU blander seg inn er nå passert?

- Ja. Det har blitt en landsdekkende diskusjon, og det forstår vi meget godt at det har blitt.

Rekordomtale av NTNU

UAs artikkel om fjorårets riter, som en opptakt til årets, har gått i en rekke medier og lå lenge på topp i ledende nettaviser. Flere hundre tusen har lest saken, som også er delt flittig.

- NTNU ønsker å være et eliteuniversitet. Kan dette skade universitetets omdømme?

- Absolutt, vi ønsker ikke at aktiviteter våre studenter driver med skal virke svekkende på vårt omdømme. Hverken i forhold til andre studenter eller andre miljø, sier Kjeldstad.

- Så dette kan ikke bare avskrives som uskyldig studentmoro og gode, gamle tradisjoner, slik studentene selv gjør?

- Vi har fulgt debatten i kjølvannet av dette. Den er åpen, ærlig og usensurert. Når reaksjonene er som de er, må vi diskutere grensene med studentene. Vi vil høre hva de tenker, og hvilke reaksjoner som er kommet. Vi ønsker en god og konstruktiv diskusjon med dem, sier NTNUs prorektor for utdanning.

Samhold eller splittelse?

Studentenes argument for ritualene er at de bidrar til å fremme samhold blant ferske studenter.

- Med fremleggelsen av SHoT 2014 står studenters sosiale trivsel og psykiske helse høyt på dagsorden. Antallet studenter med utenlandsk bakgrunn er også økende. Med dette som bakteppe, hvor inkluderende er egentlig disse ritualene?

- Det er akkurat dette vi ønsker å diskutere. Vi vil at mangfoldet skal speile seg i linjeforeningenes aktiviteter. De påvirker, og er viktige for, læringsmiljøet. Det setter vi stor pris på. Derfor vil vi drøfte om de godt nok speiler det mangfoldet vi har.

"Sikre at omdømme ikke skades"

LES OGSÅ: Linjeforeningene er NTNUs sosiale lim

LES OGSÅ: Blodslit og nakenhet

I invitasjonen til linjeforeningene skriver rektor Gunnar Bovim om det store ansvaret som følger med det å være bærere av tradisjoner, kultur og historie:

"Jeg vil med dette invitere dere til en samtale om hvordan vi i fellesskap best sørger for at linjeforeningenes arrangementer bidrar

til inkludering og samhold, og hvordan vi sikrer at NTNUs omdømme ikke skades av aktiviteter i regi av linjeforeningene", heter det.

Selv om det er publisiteten rundt Mannhullets arrangement i Duedalen, som har trigget debatten, vil ikke Berit Kjeldstad fokusere på enkeltforeninger. Hun sier det slett ikke er første gang det er debatt rundt overgangsritualene, men hva som skaper diskusjon fra år til år, kan være ulikt.

- Det som er sikkert, er at vi ikke klarer løse dette uten en god diskusjon med studentene, sier NTNUs prorektor for utdanning.