Hvordan gjøre det bra på muntlig eksamen?

Her får du tipsene til hvordan du gjør en god muntlig eksamen.
I tillegg til å forberede seg godt, henger en god karakter i muntlig eksamen også sammen med at du klarer å holde nervøsiteten litt i sjakk, slik at du får vist det du kan. Illustrasjonsbilde.

I tillegg til å forberede seg godt, henger en god karakter i muntlig eksamen også sammen med at du klarer å holde nervøsiteten litt i sjakk, slik at du får vist det du kan. Illustrasjonsbilde.

Denne artikkelen ble først publisert i 2014.

Det går mot eksamenstider, og noen studenter skal opp til muntlig eksamen.

Muntlige eksamener skiller seg fra skriftlige ved at man må presentere pensum foran en sensor, og på grunn av dette kan det være mer uforutsigbart enn en skriftlig eksamen. Det fører også til at mange studenter blir veldig nervøse, noe som i verste fall kan påvirke karakteren negativt.

LES OGSÅ: Hvordan lese best mulig til eksamen

LES OGSÅ: NTNU tester ut digital eksamen til våren

LES OGSÅ: Hemmelige karakterer hindrer kvalitetssikring

LES OGSÅ: Nesten alle fikk A på tysk-eksamen

Rådgiver ved seksjon for studentservice ved NTNU, Sine B. Hanssen, sier at det viktigste man må gjøre i løpet av semesteret frem til muntlig eksamen, er å lese best mulig til eksamen, plukke ut det man synes er viktigst, og prioritere studietiden sin.

LES OGSÅ: Dette er Lahlums 10 eksamensbud

Når det gjelder muntlige eksamener, spiller det også en rolle hvordan du presenterer stoffet. Dette er tipsene for hvordan du gjennomfører en best mulig hjemmeeksamen.

1) Øv deg på å snakke om stoffet: En muntlig eksamen er ganske forskjellig fra en skriftlig eksamen, og det bør også reflekteres i måten du forbereder deg på. Øv deg på å snakke om stoffet. Skal du presentere noe, eventuelt forsvare noe du har skrevet, øv deg på denne presentasjonen. Presenter gjerne stoffet foran andre, snakk med medstudenter om stoffet, diskuter det, lær deg å snakke rundt det. Dette gjelder uavhengig om du har fått en oppgave du skal forberede på forhånd, eller om du først vil få spørsmålene når du kommer inn.

2) Ikke kom lenge før eksamen: Sørg for at du kommer til eksamenslokalet omtrent når du har fått tildelt tid. Ikke kom lenge før, da er det lett å bli nervøs. Selvsagt må du heller ikke komme for sent.

3) Hvordan vil du fremstå? Før du går inn i eksamenslokalet, er det lurt å tenke over hvordan du selv vil fremstå foran sensorene. Tenk at du skal være rolig. Det kan være lurt å ta med seg et glass vann eller en flaske med vann når man skal inn. Tving deg selv til å tenke positivt, dette skal gå bra!

4) Blikkontakt: Underveis i eksamen er det også viktig å være bevisst på hvordan du forholder deg til situasjonen. Tenk at du skal ha blikkontakt, se på dem du snakker til. Snakk rolig, ta gjerne pauser. Mister du tråden i det du var i ferd med å forklare, stopp opp og si «Vent litt, nå kom jeg litt vekk fra tema, la meg ta dette på nytt.». Alt du sier trenger ikke å være helt perfekt formulert første gang det kommer ut av munnen din. Fordelen med muntlig eksamen er at du kan snakke litt rundt temaet. Du kan snakke én vei, og så komme tilbake.

5) Gjenta spørsmålet: Et godt tips som kan hjelpe deg å beholde roen, er å gjenta spørsmålet sensor stiller deg. Det kan kjøpe deg litt tid, samtidig som du får reflektert over hva det egentlig spørres om. Deretter snakker du deg frem til svaret.

6) Se for deg eksamenssituasjonen: For at man skal komme så forberedt som mulig, kan et tips være å visualisere eksamenssituasjonen i forkant. Gjør gjerne dette mens du er hjemme, hvor du føler deg komfortabel. Se for deg hvordan du tror det kan bli, og tenk på at du skal være avslappet. Tenk på at du skal puste med magen, senke skuldrene, og at du er rolig og behersket under eksamenssituasjonen.

7) Bruk klær du er komfortabel i: Å bruke klær du føler deg komfortabel i, kan hjelpe deg med å slappe av, og senke skuldrene ytterligere. Det handler om å gjøre de grepene som gjør deg avslappet og samtidig gjør deg i stand til å fokusere på oppgaven.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.