Stor lønnsforskjell etter master- eller doktorgrad

Doktorgrad er mer lønnsomt enn mastergrad. Etter fem år er sjansen tre ganger så stor for å ha millionlønn med doktorgrad.

Her blir ferske NTNU-doktorander hedret. Doktorgraden er ikke bare heder og ære, men gir også høyere lønn, ifølge SSB. Bildet er fra en doktorpromosjon på Gløshaugen.
Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett på inntektsforskjellene mellom dem som har tatt master- eller doktorgrad i 2008, og hvor mange av dem som var i arbeid fem år senere.

Store kjønnsforskjeller

Datagrunnlaget består av 8 816 personer som tok mastergrad, og 1 097 som tok doktorgrad i Norge. Kvinneandelen var 56 prosent på mastergradene, og 46 prosent på doktorgradene.

Tallene viser at det er store forskjeller mellom menn og kvinners valg av fag. Innenfor gradene i lærerutdanninger og pedagogikk var kvinneandelen hele 84 prosent, mens den kun var 35 prosent innen fagfeltet naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag. Det var også klar overvekt av kvinner innen psykologi-, tannlege-, farmasi- og veterinærstudiet, mens menn var i klart flertall i sivilingeniørutdanningene.

15 prosent med millionlønn

Over 90 prosent av dem som fullførte master- eller doktorgrad i 2008, var i arbeid i 2013.

Blant dem som jobbet heltid, hadde doktorene høyest inntekt.

Uavhengig av grad lå flest personer i bolken med yrkesinntekt mellom 350 000 og 549 999 kroner. Dette omfattet nesten 40 prosent av dem som fullførte en mastergrad i 2008, og 23 prosent av dem som fullførte doktorgrad. Men de fleste med doktorgrad tjente mer.

Halvparten av doktorene som var i full jobb tjente over 650 000 kroner. Av dem med mastergrad tjente 30 prosent over 650 000 kroner. 15 prosent av dem med doktorgrad hadde yrkesinntekt på mer enn én million kroner, mot fem prosent av dem med mastergrad.