Weronika (18) vant Abelkonkurransen

Kun to ganger tidligere har en kvinnelig deltaker vunnet matematikkonkurransen.
Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i Abelkonkurransen.

Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i Abelkonkurransen.

18 år gamle Weronika Wrzos-Kaminska er årets vinner av Abelkonkurransen. Hun hevdet seg også i fjor med en femteplass.

Flere forsøker å hinte til at hun må søke seg til NTNU når UA snakker med henne like etter prisutdelingen, men Nadderud-eleven har tenkt seg til England.

Klar for studier

Hva hun har tenkt å studere i England er ingen stor overraskelse:

- Matematikk, sier hun med et stort smil.

- Hva har du tenkt å bruke det til?

- Det vet jeg ikke. Jeg ønsker å studere matematikk fordi det er gøy, sier hun.

- Pugger du mye?

- Tja. Jeg har løst veldig mange oppgaver før Abelkonkurransen, men ikke for å pugge direkte. Mer fordi jeg synes det er morsomt å holde på med.

Kvinner er underrepresentert

Førsteamanuensis Harald Hancke-Olsen ved NTNUs institutt for matematiske fag er prosjektleder for Abelkonkurransen. Han forteller at Wrzos-Kaminska er den tredje kvinnelige vinneren i Abelkonkurransens historie.

- Jenter er veldig underrepresentert i hele konkurransen, men i år var seks av 28 finaledeltakere jenter. Det er et rekordhøyt antall, sier han til UA.

Før hovedprisen ble Utfordrerprisen delt ut av Per Arild Reksnes i Abelkonkurransens sponsor, seismikkselskapet PGS. Utfordrerprisen går til den yngste nye finalisten. I år ble det 12 år gamle Andreas Alberg som stakk av med prisen.

Programmet før selve prisutdelingen besto blant annet av et underholdende foredrag med tittelen ”Matematikkens magiske mønstre” av matematiker og forsker Roger Antonsen.

LES OGSÅ: Vant Abelkonkurransen for andre år på rad

- Talenter har rett til tilpasset opplæring

Det var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som sto for prisutdelingen, men først reflekterte han over hvorfor matematikk er viktig:

- Matematikk kan brukes til å løse store og avgjørende samfunnsutfordringer. Hvis du har lyst til å være med og redde verden, så meld deg inn i en organisasjon og bli politisk aktiv, men enda viktigere er det om du kan bidra til å øke vår felles kunnskap, og bidra til den lille delen av løsningen på for eksempel klimautfordringene eller ny teknologi som kan gi mat til flere mennesker.

Kunnskapsministeren mener den norske skolen ikke har vært flink nok til å dyrke fram talenter, og kaller dette en unnlatelsessynd som har vedvart i mange år.

- Norsk skole er tuftet på et viktig prinsipp og det er at alle elever ha rett til tilpasset opplæring. Det gjelder ikke bare dem som sliter i et fag, det gjelder også for alle dem som er ekstra flinke i et fag. Denne konkurransen er et bidrag til å synliggjøre talenter, sa Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Vant mattekonkurranse, hevder han ikke pugger
LES OGSÅ: - Jeg har ikke jobbet så mye for det

Abelkonkurransen
  • Niels Henrik Abels matematikkonkurranse er en konkurranse i matematisk problemløsning for elever i den videregående skolen, men det er også mulig for yngre elever å delta.
  • Konkurransen består av to runder og en finale. I første runde får deltagerne 20 oppgaver, hver med fem svaralternativer. Disse skal besvares i løpet av 100 minutter.
  • Resultatene fra de innledende rundene summeres, og de beste 20 (noen tilfeller flere) blir invitert til finalen. Det må være minst 16 elever i finalen som er kvalifiserbare til IMO (den internasjonale matematikkolympiaden). I finalen får deltakerne fire timer på å løse fire oppgaver. Her skal man ikke bare finne riktig svar, men også begrunne/bevise det man har gjort.
  • Finalen holdes årlig ved NTNU i Trondheim i begynnelsen av mars.
  • Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening med støtte fra Institutt for matematiske fag, NTNU, Abelstyret, Forskningsrådet og Petroleum Geo-Services (PGS).
  • Kilde: Abelkonkurransen
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut prisene til de sju beste i Abelkonkurransen. Her får vinneren sin sjekk og gratulasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut prisene til de sju beste i Abelkonkurransen. Her får vinneren sin sjekk og gratulasjon.

Relaterte artikler

Vant Abelkonkurransen for andre år på rad

Hva skal til for å bli best av de beste? Årets vinnere av Nils Henrik Abels matematikkonkurranse ga svar som kan reduseres til et minste, felles multiplum.

- Jeg har lært matte fra programmering

Johan Sokrates Wind er vinneren av årets Abelkonkurranse. Andreklassingen sier han pugger lite, men lærer matematikk gjennom programmering.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

What's in a name? Blant prosenter og dofessorer

«Hva er det med navn? Vil «dosent» noen gang i vår bransje lukte likestilt med «professor»? Jeg tror jeg vet svaret, og er heller ikke alene om det» skriver Dag Waaler i denne ytringen.

Ytringsfrihet og ytringsansvar

La det ikke være noen tvil: NTNU skal kompromissløst forsvare ytringsfriheten og den akademiske friheten. Samtidig vil jeg minne om at god ytringskultur også handler om det enkeltes ytringsansvar, skriver Marit Reitan i denne ytringen.

Campusservice topper fremdeles statistikken over sykefravær

Avdeling for campusservice har fortsatt høyt sykefravær, men trenden er nedadgående.

- Jeg regner med dette betyr at tvangsflyttingen oppheves

Tvangsflyttingen av Kristian Steinnes var begrenset i tid ut nåværende instituttlederperiode. Når instituttlederen nå trekker seg mener han tvangsflyttingen nå må oppheves.