NTNU-stipendiater reiser til Nordpolen på forskningstokt

Runa Skarbø (28) jobber med et system som skal hjelpe skip å takle isen i Arktis.
Isbryteren Oden kan bryte is med tykkelse opp til 1,9 meter. Her skal tre NTNU-stipendiater bo og forske i seks uker. Bildet er tatt under en tidligere ekspedisjon.
(Foto: NTNU/IVT)

Isbryteren Oden kan bryte is med tykkelse opp til 1,9 meter. Her skal tre NTNU-stipendiater bo og forske i seks uker. Bildet er tatt under en tidligere ekspedisjon. Foto: NTNU/IVT

Mandag reiser hun til Nordpolen. Ekspedisjonen er en del av 28-åringens arbeid med doktorgraden på NTNU. Hun skal bo på den 107 meter lange svenske isbryteren Oden under den seks uker lange ekspedisjonen. Oden er en del av den svensk-kanadiske forskningsekspedisjonen Arctic Ocean 2016.

Bryter opp enorme isflak

Skarbø forteller at isbryteren prøver å seile gjennom sprekker i isen som allerede er der når den skal fra A til B. Det er den letteste måten å komme seg frem på. Den kan også brukes til å brekke opp isen. Såkalt «ice management», støtteoperasjoner som gjøres for å minske påvirkningen fra is på fartøy som ønsker å operere på samme posisjon i Arktis, er et aktuelt tema for hennes forskningsarbeid. I «ice management» seiler isbryteren i forskjellige mønster for å bryte opp enorme isflak. I første omgang kan de være på størrelse med kommuner eller fylker, og deretter kan man ha enda en isbryter som brekker dem opp i deler på størrelse med fotballbaner. Dette gjør at iskreftene på fartøyet som utfører operasjonen blir minimert.

- På ekspedisjonen skal jeg samle data til doktorgradsarbeidet mitt, og samtidig oppleve Arktis. Det blir litt abstrakt å sitte og jobbe med arktiske problemstillinger uten å ha vært der, så det er viktig for arbeidet mitt å oppleve hvordan det faktisk er i Arktis, sier hun til UA.

Skarbøs arbeid dreier seg om informasjonssamling av isens bevegelser og prognoser på hvordan den kommer til å bevege seg i fremtiden. Dette er kritisk informasjon hvis man skal gjøre en marin operasjon i Arktis. Systemet Skarbø jobber med skal bidra til at «ice management»-operasjonene lettere vet når isforholdene endrer seg, og kan justere operasjonene deretter.

Utvikler bærekraftig teknologi i Arktis

- Arbeidet mitt bygger delvis videre på tidligere forskning gjort av mine kollegaer i SAMCoT. På ekspedisjonen skal jeg blant annet samle bilder fra skipets radar. Disse kan vi bruke til å se hvordan isen driver og hvordan den endrer seg i nærheten av skipet. I tillegg vil jeg samle satellittbilder og 360-graders bilder tatt med kameraer installert på skipet.

Skarbø har vært ansatt som ph.d.-kandidat ved Institutt for bygg, anlegg og transport siden oktober 2015, og er en del av SFI-prosjektet SAMCoT (Sustainable artic marine and coastal technology), som jobber med å utvikle bærekraftig og trygg teknologi i Arktis. Hun er opprinnelig utdannet sivilingeniør innen marin teknikk.

Med på turen til Nordpolen er også NTNU-stipendiatene Hans-Martin Heyn og Jon Bjørnø fra Institutt fra Marin Teknikk. Heyn jobber med vibrasjonsmålinger på skipets skrog, mens Bjørnø skal jobbe med isbryterplassering og -formasjoner.

Ingen hindringer bremser isen

Skarbø beskriver systemet hun jobber med som en slags støttefunksjon til dynamisk posisjonering. Dette er kritisk teknologi som blir brukt offshore til å holde skip på en nøyaktig posisjon. Å bruke systemet i vann der det er is, kompliserer situasjonen på grunn av de ekstra kreftene fra isen. Hun håper å kunne bidra til et system som blir grunnlaget for software til skip i Arktis.

- Systemet er mest nyttig når man ønsker å stå i ro. Det er ikke nødvendigvis så lett i Arktis, for isen kan drive fort og med store krefter. Det skyldes at det er et stort hav med mye vær, og det finnes ikke hindringer som bremser isen. Været i Arktis er litt som i fjellet: Det kan endre seg veldig fort. Informasjon om når det endrer seg er veldig viktig for å forstå og forutsi isens bevegelser, og å kunne justere operasjonene deretter, sier 28-åringen.

Skarbø skriver om forberedelsene til ekspedisjonen på sin egen blogg.

I «ice management» seiler isbryteren i forskjellige mønster for å bryte opp enorme isflak. Illustrasjon: Bjarne Stenberg, NTNU

I «ice management» seiler isbryteren i forskjellige mønster for å bryte opp enorme isflak. Illustrasjon: Bjarne Stenberg, NTNU

I mars var Skarbø på feltarbeid på Svalbard. (Foto: PRIVAT)

I mars var Skarbø på feltarbeid på Svalbard. Foto: PRIVAT

Skarbø har vært ansatt som ph.d.-kandidat ved Institutt for bygg, anlegg og transport siden oktober 2015.
(Foto: PRIVAT)

Skarbø har vært ansatt som ph.d.-kandidat ved Institutt for bygg, anlegg og transport siden oktober 2015. Foto: PRIVAT

De to NTNU-stipendiatene Runa Skarbø og Hans-Martin Heyn var på Oden i Helsingborg i mai for å installere utstyr.
(Foto: PRIVAT)

De to NTNU-stipendiatene Runa Skarbø og Hans-Martin Heyn var på Oden i Helsingborg i mai for å installere utstyr. Foto: PRIVAT

(Foto: PRIVAT)

Foto: PRIVAT

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTL vil hindre at det blir noe av foretaksmodellen

- Vi sier klart nei til å gå fra forskning til faktura og vil ikke flytte makta fra politikere til styrene, sier Kjersti Barsok i NTL.

Gir gratis allergitest til studenter

At eksamensperioden og pollensesongen kommer samtidig, skaper hvert år problemer for allergiske studenter. I år får mange tilbud om gratis allergitest ved sitt campus.

Tøft i åpne landskap:

Fortvilte NTNU-ansatte i Brennpunkt-dokumentar

-  Vi har møtt mange fortvilte ansatte, sier programskaper Synnøve Bakke som står bak onsdagens Brennpunkt om kontor på NRK 1.

Kina-besøket:

- Ja, Kina er et totalitært samfunn

Shanghai: - Sensur av våre forskere er en absolutt grense, sier Gunnar Bovim. NTNUs rektor har bestemt seg for hvor grensa går for hva han tåler av innblanding fra kinesisk side før han trekker NTNU ut av landet.