Studentene sier nei til nikabforbud

Norsk studentorganisasjon mener forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning innskrenker lik rett til utdanning.
Plagg som dekker ansiktet blir nå forbudt på norske skoler. Forbudet skal gjelde både skoler, høyskoler og universitet.
(Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix)

Plagg som dekker ansiktet blir nå forbudt på norske skoler. Forbudet skal gjelde både skoler, høyskoler og universitet. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det. Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, sier leder Marianne K. Andenæs i Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

NSOs sentralstyre vedtok torsdag at de ikke ønsker et generelt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning.

Bakgrunnen er et ønske fra politisk hold om å inføre et slikt forbud på landets høgskoler og universiteter.

Med et eventuelt forbud tvinges enkeltpersoner til å velge mellom egen overbevisning og den utdanningen de ønsker å ta, mener NSO. Studentorganisasjonen mener videre at dette vil innskrenke lik rett til utdanning.

NSO mener alle skal ha rett til å bære ulike klesplagg eller symbol. Om dette skal fravikes krever de at det ligger en sterk og konkret faglig vurdering til grunn.

"Et generelt nasjonalt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning er en dårlig og forhastet løsning på en utfordring som omfatter svært få, men vil ha sterke konsekvenser for de det gjelder. Lik rett til utdanning skal gjelde for alle også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker", skriver studentorganisasjonen på egne nettsider.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.