Studenter forsøkte å jukse seg til over 20 millioner kroner i støtte

1.600 studenter har jukset til seg utdanningsstipend fra Statens lånekasse
- For mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Marianne Andreassen i Lånekassen. 

- For mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Marianne Andreassen i Lånekassen. 

Statens lånekasse har i en storkontroll avdekket at 1.600 studenter har fått 24 millioner kroner i utdanningsstipend som de ikke hadde krav på.

Studentene rapporterte at de bodde hjemmefra i fjor, mens de i virkeligheten bodde hjemme hos foreldrene, skriver Dagens Næringsliv. Studentene må nå betale beløpet tilbake som lån. I tillegg mister rundt 400 av dem rett på støtte hele eller deler av neste undervisningsår.

Sjekker mer

I forrige storkontroll, i 2015, avdekket Lånekassen 2.200 studenter som oppga uriktig informasjon for å få stipend – og i disse dager er en ny storkontroll i gang, der 43.000 personer som studerer i nærheten av der foreldrene bor, blir bedt om å dokumentere at de bor borte.

– Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig velferdsordning, sier administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen.

– Resultatet tyder på at bokontrollen virker. De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, sier Andreassen.

På sin plass

Andreassen mener Lånekassen gir tydelig informasjon i søknadsprosessen om at man må oppgi korrekt bosted.

– Dette er ikke et informasjonsproblem, dette er et holdningsproblem. Dette er bevisst forsøk på juks, sier hun om hjemmeboende studenter som oppgir å bo borte.

Norsk studentorganisasjon (NSO) sier det er helt på sin plass at Lånekassen gjennomfører kontrollene, men avviser at det dreier seg om et holdningsproblem blant studenter.

– Marianne Andreassen i Lånekassen bommer. Sammenlignet med i fjor er det en nedgang på 600 i antallet som blir tatt, og ingen har blitt politianmeldt for å forfalske dokumentasjonen. Dette er uansett unntaket til regelen, hvor resten av studentene følger regelverket, sier NSO-leder Marianne Andenæs

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Grunnstoffene som forandret verden

Forskning på grunnstoffene har vært avgjørende for den kunnskapen vi har i dag.

Psykologtjenester:

Mener Ansa ikke har fulgt anbudsreglene

Onlinepsykologene sier Ansa ikke ville legge psykologtjenestene ut på anbud. Anders Petterød Halvorsen i Ansa mener imidlertid at de har fulgt reglene.

Kurses for å bli bedre veiledere for stipendiater

En økning i antallet doktorgradskandidater har ført til et økt behov for gode veiledere ved Institutt for helsevitenskap ved NTNU Gjøvik.

Slik vil Sintef og NTNU påvirke EU

Sintefs og NTNUs øverste ledere har signert et brev til EU om hvilken forskning unionen bør satse på i årene som kommer. - Innspillene har til felles at de tar for seg de enorme transformasjoner vi står overfor, sier Alexandra Bech Gjørv. - Dette kommer til å bli lagt merke til, sier Anne Borg