De vil passe på at NTNU ikke overser ingeniørene

- Tenk som en ingeniør og ta ting steg for steg. Vi kan ikke bygge taket før grunnmuren er på plass, sier Martin Koen Hongset.
De vil ta vare på den om treårige ingeniørutdanningen på Kalvskinnet: Joakim Solheim, Maja Gunvor Erlandsen, Martin Koen Hongset og Tor Hennum har engasjert seg i Trondheim Teknikersamfunn. Her er de i det nyåpnede verkstedet, som også skal sveise studentene sammen. (Foto: Solveig Mikkelsen)

De vil ta vare på den om treårige ingeniørutdanningen på Kalvskinnet: Joakim Solheim, Maja Gunvor Erlandsen, Martin Koen Hongset og Tor Hennum har engasjert seg i Trondheim Teknikersamfunn. Her er de i det nyåpnede verkstedet, som også skal sveise studentene sammen. Foto: Solveig Mikkelsen

Hongset er leder for tradisjonsrike Trondheim Teknikersamfunn, som i kjølvannet av fusjonen har våknet til live igjen. Ingeniørstudentene på Kalvskinnet ønsker å være synlige på NTNU og ta vare på den treårige profesjonsutdanningen. Alle linjeforeningene på bachelorutdanningen har sluttet opp om organisasjonen, som allerede har gitt klar beskjed om hva de mener om å bli pådyttet ex.phil. og om å bli flyttet til Gløshaugen.

Vil ikke ha ex.phil.

Nå sitter fire engasjerte studenter rundt bordet i lokalet til organisasjonen og kommer med følgende hjertesukk flere ganger: Hvorfor endre for endringens skyld?

Etter at Høgskolen i Sør-Trøndelag fusjonerte med NTNU, har det skjedd store endringer på kort tid. Mens bachelorutdanningene tidligere hørte hjemme i ett fakultet, er de fra 1. januar spredt over tre fakulteter og enda flere institutter. Både ansatte og studenter advarte på forhånd mot oppsplitting av et fagmiljø som har stått sammen om å tilby en praktisk ingeniørutdanning.

Martin Koen Hongset, Tor Hennum, Joakim Solheim og Maja Gunvor Erlandsen føler seg ikke helt overbeviste om at alle endringene er gjennomtenkte. Derfor, mener de, har Trondheim Teknikersamfunn en rolle å spille: NTNU er stort og det er lett for en treårig bachelorutdanning å drukne i havet av sivilingeniører.

Slik de fire fra arbeidsutvalget ser det, er det mange ved NTNU som vet for lite om bachelorstudentene og hva som er typisk for deres utdanning. Her er det andre problemstillinger som gjelder:

- Utdanningen er mer rettet inn mot å utdanne studentene til en jobb, vi er mer «hands on» og er etterspurt av bedriftene, sier TTS-leder Martin Koen Hongset.

Til tross for at NTNUs styre har vedtatt at alle studenter ved NTNU må ta fellesemnet ex.phil, har de fire TTS-tillitsvalgte ikke gitt opp håpet om at bachelorutdanningen kan slippe. Det er ikke før i 2019 at emnet skal inkluderes i utdanningen.

- Vi skal lære så mye i løpet av tre år, og det er vanskelig å se hva vi skal velge bort for å få plass til ex.phil. Fagene er skreddersydde og henger sammen. Får vi ex.phil i tillegg, slår det uheldig ut. Man må ikke endre for endringens skyld, gjentar de.

LES OGSÅ: Ex.phil. og egenarten til utdanningen

LES OGSÅ: De advarer mot å svekke ingeniørutdanningen

- Vanskelig å nå fram

Maja Gunvor Erlandsen var fakultetstillitsvalgt i fjor og skrev høringssvar om hvorfor de ikke ønsker dette fellesemnet.

- Vi kunne like godt latt være å gjøre det. Vi ble ikke hørt, men vi ble nok lagt merke til, konkluderer hun.

Tor Hennum supplerer:

- Sånn er det litt med NTNU. De sier: Vi hører hva dere har å si, men vi gjør som vi vil likevel.

LES OGSÅ: Fjerner fellesfag for tusenvis av studenter

De forteller at i de siste årene har studenter og ansatte på Kalvskinnet bodd på en byggeplass. Det har vært mye støy rundt dem. Gulrota i det fjerne var at de skulle flytte inn i et stort og moderne bygg: Teknologibygget. Men de rakk ikke å flytte inn en gang før de fikk beskjed om at de snart skal flytte videre til Gløshaugen.

- Det går så mange rykter og vi vet så lite. Vi aner ikke når vi skal flytte, sier de.

De understreker at det er ikke noe galt med Gløshaugen. Men de ønsker at hele fagmiljøet flytter samtidig, og at de skal ha samme tilgang til areal og lab-er som i Teknologibygget. Mange fag er i dag integrert i hverandre og alle i 2.klasse har et felles fag.

Det vi er mest bekymret for, er at fagmiljøet splittes opp og at det samholdet vi har, forsvinner på Gløshaugen. Vi vil unngå at fagmiljøene gror fra hverandre, sier Erlandsen.

Klager ikke for å klage

Og det er her leder Martin Koen Hongset mener det må være mulig å ta en ingeniørtilnærming til alt det som skjer: Ta tida til hjelp, ikke lesse på med endringer i hurtigtempo før man har fått tenkt gjennom hva det lurt å gjøre.

- Vi skal ikke klage for å klage, men TTS vil følge med og si fra når vi ser at kvaliteten på bachelorutdanningen kan bli dårligere, sier Hennum.

Innimellom stusser de over at NTNU gjør ting på en litt tungvint måte. For eksempel da alle ingeniørstudentene ved oppstart måtte dra til Gløshaugen for å hente adgangskort. Hvorfor ikke sende en boks med adgangskort til Kalvskinnet i stedet?

De synes også det har blitt vanskeligere å få hjelp fra vaktmestere og IT-ansatte.

- Vi pleier å si at forespørsler forsvinner i ei NTNU-smørje, sier de - og smiler litt.

Ikke er det så lett å snakke med faglærerne heller etter at de havnet i kontorlandskap:

- Før bare møtte vi opp og banket på døra, sånn er det ikke lenger, sier Joakim Solheim.

- NTNU burde fokusere mer på kvalitet og orden, ikke bare fusjonere hele tida, mener Tor Hennum.

LES OGSÅ: - Fusjonen ødelegger ingeniørutdanningen
LES OGSÅ: NTNU-ansatte må sitte i åpent kontorlandskap

Tilbyr eget verksted

- Nå vil kanskje noen si at dere må bli ferdige med sorgarbeidet, fusjonen er i boks, verden går videre og dere må gjøre det beste ut av det?

- Vi skal slutte å sørge når vi ser at endringene fører til noe positivt. For oss har det blitt slik at endringene betyr at vi overtar alt fra NTNU, sier Maja Gunvor Erlandsen.

Trondheim Teknikersamfunn har fått krembeliggenhet i første etasje, lett synlig med en gang vi kommer inn i det nye Teknologibygget. Her holder de til i et stort møterom. Foreløpig er det nakent på veggene og et stort bord dominerer hele lokalet. Men også her skjer det ting. Snart skal nye møbler inn, blant annet en sofa og en kaffetrakter.

Symbolet til TTS smykker både veggen og hettegenseren til leder Martin Koen Hongset. Inni et tannhjul som lyner, holder ei hand rundt et papir. Antakelig er symbolikken at her har du papir på kunnskap, nå duger du  som ingeniør. Mottoet til TTS er det schwung over: «Med blikk for teknikk og øye for det gøye siden 1912!»

Og selv om det studentpolitiske saker som dominerer i intervjuet med UA, så er TTS også opptatt av den sosiale biten. Det som er gøy. På samme dag som vi er innom Teknologibygget skal et nytt verksted åpnes i regi av organisasjonen: «Makerspace» heter verkstedet. Her er det verktøy, arbeidsbenker, 3D-skrivere og ei symaskin. Og en sofa og ei kaffemaskin.

- Her kan du komme når du har føler deg skikkelig inspirert og har lyst til å lage noe, eller for å teste ut kunnskapene dine etter ei forelesning, forteller de.

LES OGSÅ: Kalvskinnet i dødens posisjon
LES OGSÅ: Rektors svar til ingeniørene
LES OGSÅ: Flaggskip i opplag


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering

Én av tjue av norske studenter har opplevd seksuell trakassering, viser en ny undersøkelse. 28 prosent av trakasseringen kommer fra forelesere eller veiledere.

Styringsgruppa for samlokalisering:

Foreslår at samlokalisering ved NTNU utsettes i ett år

Samlokaliseringsprosjektet ved NTNU trykker på pauseknappen.

Kronikk:

Aktivitetsbaserte kontor kan gi 30 prosent tap i effektivitet

Ny forskning peker mot at aktivitetsbaserte kontorarbeidsplasser gir betydelig mindre effektivitet, og mindre tilfredse medarbeidere, skriver overlege Jan Vilhelm Bakke og førsteamanuensis Knut Inge Fostervold i denne kronikken.

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?