Unikt praksistilbud med Middelhavet i bakgrunnen

Fire norske sykepleiestudenter fra NTNU har trukket vinnerlodd og har praksis i den spanske byen Villajojosa på Costa Blancakysten like nord for Alicante.
Fra venstre sykepleier og veileder Yeray Perez Cero, sykeplestudentene  Kristine Thorsvoll Lange, Julie Vedal, Rina Kristine Balstad og Ida Hølaas  fra NTNU og til høyre i bildet sykepleier og veileder Sara Alfaro.
(Foto: Tine Komissar)

Fra venstre sykepleier og veileder Yeray Perez Cero, sykeplestudentene  Kristine Thorsvoll Lange, Julie Vedal, Rina Kristine Balstad og Ida Hølaas  fra NTNU og til høyre i bildet sykepleier og veileder Sara Alfaro. Foto: Tine Komissar

Mellom strand og fargesterke gamle hus har de fire studentene fra tredje klasse på studiet i Trondheim sin femte praksisperiode på rehabiliteringshjemmet Vistamar.  Institusjonen er eid av Trondheim kommune og ligger vakkert til med utsikt mot et blått middelhav og rosa soloppganger.

- Er det et luksusopphold, eller nøktern praksis?

- Det er et unikt tilbud som gir gode opplevelser og mye læring, svarer Rina Kristine Balstad.

Siden 10. januar har hun sammen med Julie Vedal, Kristine Thorsvoll Lange og Ida Hølaas fått ny kunnskap og erfaring her, erfaringer ingen av dem ville vært foruten.

Tverrfaglig samarbeid

Den viktigste de har lært, mener de handler om verdien av det tverrfaglige samarbeidet med fysio- og ergoterapeuter samt helsefagarbeidere.  Et slikt tett samarbeid har de ikke sett i løpet av de tidligere praksisperiodene sine. Vistamar har 20 plasser for rehabiliteringspasienter fra Trondheim kommune.

- Her får vi virkelig lære hvordan tverrfaglig samarbeid foregår. Pasientene blir fulgt tett opp og oppmuntret til å ta del i de ulike treningstilbudene og andre sosiale aktiviteter under oppholdet, forteller Rina.  Hvis vi for eksempel ser at noen blir mye sittende, oppfordrer vi dem til å ta del i de ulike tilbudene, eller tilbyr individuell oppfølging.

- Vi må gi mye av oss selv her, sier Kristine Thorsvoll Lange.  Men det fine er at vi blir sett av alle, både ansatte og pasienter. Vi blir satt pris på og det er positivt i en læringsprosess.  På store sykehusavdelinger hjemme kan det være sånn at en student kan føle seg litt bortkommen eller usynlig.   Her klarer man ikke å gjemme seg heller, sier hun og de andre ler hjertelig. Det er ikke bare klærne som gjør oss synlige, sier Ida Hølaas, og viser frem de fargerike uniformsbuksene i gult, grønt og blått. Den lille gruppen ansatte gjør også at man fort blir inkludert.

Palmesus. Lite å utsette på campusomgivelsene for NTNU-studentene i Vistamar.
(Foto: Tore Oksholen)

Palmesus. Lite å utsette på campusomgivelsene for NTNU-studentene i Vistamar. Foto: Tore Oksholen

 

Lærer om seg selv

- Vi lærer også mye om oss selv for vi blir utfordret til å by på oss selv, påpeker Julie. Her er det ikke snakk om kun teknisk sykepleie. Vi prater med brukerne, ledsager dem på turer og følger dem opp.  Pasientene kommer med ulike diagnoser som MS, hjerneslag, revmatisme, artrose, parkinson og annet.  Alle er henvist fra fastlegen sin.

- Her møter vi en ny arbeidsmåte og ny arbeidskultur. Vi ser at behandlingen de får her med opptrening og fysioterapi virker.  Vi ser med egne øyne at mange har tydelig fremgang i løpet av et tre ukers opphold, sier Rina.

Blir bedre på kommunikasjon

Alle på Vistamar snakker norsk, også de av de ansatte som er spanske.  Veileder Yeray Perez Cero  er spansk sykepleier og er opptatt av at studentene  lærer å kommunisere godt. Selv om alle snakker norsk, så trenger de spanske å få tydeligere beskjeder enn studentene er vant til å gi hjemme.

- Vi blir mye mer klar over hvor viktig god kommunikasjon i arbeidsprosessen er her nede. Dette er noe vi kan ta med oss hjem, understreker Rina. Det virker også som sykepleieutdanningen i Norge har mer fokus på pasienten enn i Spania, der man er mer opptatt av prosedyrer og teknisk sykepleie. I tillegg legger vi i Norge mer vekt på å la pasienten vær mest mulig selvhjulpen. I Spania kan man ha det travelt og derfor hjelper man ofte pasientene med for eksempel egen pleie i stedet for å la pasientene trene på å bli mindre avhengig av hjelp fra andre.

Behandlingsopplegget på Vistamar er generelt fysio- og ergoterapi med vekt på trening og basseng.

- Vi går turer med pasientene, både en til en og i grupper. Det er morgenstrekk og fellestreninger. Alle har individuelle mål og tiltak sånn at treningen og aktiviteten er tilpasset den enkelte, forteller Ida.

De fire studentene vender nesen hjemover 18. mars og da blir det mer konsentrasjon om lesing til avsluttende eksamen. Like etter kommer en ny gruppe praksisstudenter.

Da er det farvel til de fargerike husene og trange gatene. Fargene fra byen tas opp i uniformene på Vistamar.
 -    Det er litt uhøytidelig her, ikke så sterilt. Vi tror at fargene skaper trivsel både for ansatte og brukere, sier veileder Yeray. De fire NTNU-studentene er hjertens enige i det.

Sykepleiestudier utenlands

Praksis på Vistamar i Spania gjelder som vanlig norsk praksis ved studiet i Trondheim. De øvrige studentene på samme kull har praksis i hjemmesykepleie rundt om i Sør-Trøndelag.  
Sykepleieutdanningene til NTNU foregår tre steder, hhv Gjøvik, Ålesund og Trondheim. De ulike lærestedene tilbyr ulike muligheter for  annen type utenlandsopphold.  Oppholdene kan være av forskjellig varighet avhengig av studiested og hvilket utvekslingsprogram man reiser gjennom. Studenter som ønsker å gjennomføre deler av studiet ved utenlandsk lærested må søke om dette i forkant for å få oppholdet godkjent som en del av utdanningen ved NTNU. For øyeblikket har NTNU utveksling til følgende land: Danmark, Sverige, Nederland, Spania, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Nicaragua, Uganda, Namibia, Nepal og New Zealand. Les mer her

Praksisopphold

Sentralt i sykepleieutdanningen er et tidlig møte med pasienter og pårørende. Dette skjer gjennom kliniske praksisstudier, men også i teoretiske studier ved hjelp av casebeskrivelser fra praksisfeltet. Å lære et fag innebærer også å bli sosialisert inn i en fagkultur og et arbeidsfellesskap.

I løpet av utdanningen gjennomfører studenten 5 perioder med kliniske praksisstudier. Periodene har en varighet på fra 8 – 10 uker. Disse vil foregå i spesialist- og kommunehelsetjenesten, hovedsakelig i Sør-Trøndelag.

Kilde: NTNU.no om sykepleie bachelorprogrammet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norsk akademia i Kina:

- Mange oppfatninger ender ofte i feilslutninger

Beijing: - Det fins mange oppfatninger om Kina som isolert sett kan være korrekte, men som likevel ender i feilslutninger, sier Norges mann i Kina, ambassadør Geir O. Pedersen.

Ytring:

Stopp domenetapet for norsk i akademia

For å sikre at norsk held fram å vere det dominerande språket i Noreg, er det viktig å styrke stillinga til norsk språk på mange område. Eit av dei viktigaste områda å hindre dette domenetapet på er akademia.

Ønsker samlet byggeprosess:

Sintef vil reise egne signalbygg samtidig med campusprosjektet

Sintef melder seg på med full kraft i NTNUs campusprosjekt. Forskningsstiftelsen løfter fram 6 større utbyggingsprosjekt som de mener må gå parallellt med byggeprosessen på Gløshaugen.

UA anmelder bok:

På jakt med Moserne      

- «Jakten på stedsansen» er populærvitenskap, der første del av ordet ikke går på bekostning av den andre, skriver Svein Inge Meland, som har anmeldt Unni Eikeseths «Jakten på stedsansen.»