Samordna opptak:

En av fem søkere ønsker å studere ved NTNU

Antallet søkere til NTNU fortsetter å øke ifølge de offisielle søkertallene som ble lagt frem torsdag klokken 11.00.

Stadig flere har et ønske om å studere ved NTNU. Totalt er det i underkant av 49.000 søkere som NTNU et eller annet sted på sin søkerliste. Her fra immatrikuleringen i 2014.
Publisert Sist oppdatert

Nesten 23.000 søkere har NTNU øverst på listen over steder de ønsker å studere fra høsten av. Det er en økning på rundt en prosent fra fjoråret, og utgjør 17 prosent av landets 135.600 søkere.

I tillegg til de som har et studium ved NTNU som førsteønske er det også i underkant av 26.000 studenter som har landets største universitet som ett av flere valg på sine søkerlister.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: Studentene er mer opptatt av jobb og lønn enn tidligere

Færre vil ha NTH-ringen

Men selv om totalen øker, opplever de klassiske masterprogrammene for sivilingeniører en nedgang.

- Det er bekymringfullt at færre ungdommer søker disse studiene. Landet trenger ingeniører innen tradisjonelle teknologiområder, skriver Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU i en epost.

Hun legger til at reduksjonen fra i fjor til i år ikke er dramatisk, men at utviklingen over tid er påfallende og at de følger dette nøye.

Blant studiestedene som ble del av NTNU etter fusjonen er det stor forskjell. For mens Gjøvik opplever en økning på 18 prosent fra 2016 til 2017 går Ålesund tilbake med 9 prosent i antall søkere.

Det betyr at dette er det tolvte året på rad med økning i antall studenter for campus Gjøvik.

Sliter med kjønnsbalansen

Selv om kjønnsfordelingen ved NTNU sett under ett er god, blir fasiten en annen når en ser fordelingen mellom de ulike fagene. Det er færre kvinner som søker seg til teknologifagene i år enn tidligere, mens helsefagene opplever en nedgang i antall mannlige søkere.

- Dette er vi ikke fornøyd med. Vi gjør allerede mye for å øke kvinneandelen i teknologifagene, men vi må se om det er nødvendig med ytterlige tiltak. Også innen helsefagene må vi vurdere om det er mer vi kan gjøre, skriver Kjelstad.

LES OGSÅ: NTNU må starte med aktiv gutterekruttering

Innenfor realfag har søkertallene ved NTNU økt med hele 10,4 prosent, noe som er langt over landsgjennomsnittet hvor tallene har gått ned 0,4 prosent. Kjelstad tror årsaken er rekrutteringstiltak NTNU har gjennomført.

En annen endring fra tidligere år finner en i søkertallene til språkfagene. Mens det har vært stadig færre søkere til disse fagene over flere år har antallet søkere ved NTNU økt med 27 prosent fra 2016 til 2017.

LES OGSÅ: N TNU ønsker nasjonal satsning på fremmedspråk