- Vi eksisterer for 17. mai

Selv om NTNU ikke har noen offisielle arrangementer på nasjonaldagen, har studentorganisasjonene nok å gjøre.
- 17. mai er den viktigste dagen i året for oss, sier leder Sina Sørum i Strindens Promenade Orchester.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- 17. mai er den viktigste dagen i året for oss, sier leder Sina Sørum i Strindens Promenade Orchester. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Et fast innslag på 17. mai i Trondheim er Strindens Promenade Orchester. Studentorkesteret med utspring fra Studentersamfundet består av 12 medlemmer - fordi det akkurat går inn i tre drosjer, og fordi det blir lett å dele en kasse selters, ifølge dem selv.

Strindens ble grunnlagt 28. april 1963 av tre NTH-studenter som var lei av å være for gamle til å gå i barnetoget 17. mai.

Onsdag forrige uke var orkesteret i full sving med øving på Gløshaugen.

- 17. mai er den viktigste dagen i året for oss. Den er jo grunnlaget for vår eksistens siden vi ble opprettet av studenter som ønsket å spille i 17. mai-toget, sier orkesterleder Sina Sørum.

Tidlig start

Allerede klokken 07.00 17. mai tropper orkesterets medlemmer opp for å starte dagens program.

- Vi møtes og spiller litt musikk før vi spiser frokost, så spiller vi i barnetoget. Der løper vi så mange runder som vi klarer. Rekorden er på fem runder, sier Sørum.

Deretter følger en liten pause før orkesteret skal lage liv og røre i folketoget.

- Vi spiller musikk i alle sjangre i tillegg til noen 17. mai-sanger som vi har jazzet opp litt, sier orkesterlederen.

Vekker rektoren

En annen gjeng musikkglade studenter med fullt program på nasjonaldagen er Trondhjems Studentersangforening. De starter dagen med å synge for rektor Gunnar Bovim.

- Jeg har bladd opp i «Trondhjems Studentersangforening 100 år» for å lese meg opp på røttene til tradisjonene våre... Der står det mest tull, men det er noe å hente, sier formann Julian Mæhlen.

- Vi starter med oppmøte bak Samfundet klokken 05.45 slik at vi skal være klare til å vekke rektoren med familie klokken 06.00. Da står rektor Bovim på sin dørterskel mens vi synger nasjonalromantiske sanger fra en høyde over huset.

- Er det ikke tungt å stå opp så tidlig dagen etter den tradisjonsrike festdagen 16.mai?

- Tja, vi har tradisjon for 16.mai-øving frem til 22.00, så det blir vanligvis en ganske rolig kveld for oss. Men det er ikke fremmed for sangere å holde festen gående gjennom natten frem til oppmøte. Når det er sagt oppfordres sangerne til å møte uthvilt da dagen er ganske krevende, spesielt for stemmen.

Tradisjon fra 30-tallet

Videre tar de turen til Politistasjonen på Brattøra for å synge for de ansatte.

- Dette startet vi med på 30-tallet som en velmenende forsoning etter slaget på Elgeseter Bru i 1924 der noen fra foreningen havnet i trøbbel med politiet. Videre synger vi i Vår Frues Aldersboliger, og når klokken slår 07.17 er vi på plass ved Hospitalsløkka gamlehjem for å synge til musikk spilt av Bispehaugen ungdomskorps, fortsetter Mæhlen.

Deretter beveger de seg taktfast og syngende gjennom byen for å delta under den offisielle åpningen av dagen foran Vår Frues kirke klokken 08.05, og synger sporadisk forskjellige steder i byen frem til folketoget starter 13.00. Når toget er ferdig er det på tide med forberedelsene til Festmøtet på Studentersamfundet som starter 19.00.

- Dagen er fullspekket fra tidlig morgen til kveldstid, og er en av de hyggeligste tradisjonene vi har, sier formannen.

Festmøte og flaggheising

Festmøtet på Studentersamfundet frister ifølge sine nettsider med høytidsstemning med nasjonalsangen, «Nu Klinger», bunadskledte studenter, marsipankake, en rekke kunstneriske innslag og vesttale ved Are Sende Osen.

I tillegg er det flere linjeforeninger som arrangerer både 17.mai-frokost og andre begivenheter på dagen. Det er også flere av organisasjonene tilknyttet NTNU som skal gå i folketoget, som går fra Bispegata klokken 13.00.

Og hva det offisielle NTNU angår har de som eneste plan for 17.mai å heise flaggene ved hovedbygget på Gløshaugen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetet i Tromsø:

Student fikk ikke medhold i retten

En sykepleiestudent i Tromsø gikk rettens vei etter å ha blitt utestengt fra praksisopplæring og klinisk undervisning i sykepleie, men fikk ikke medhold i Nord-Troms tingrett.

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.