Misfornøyd med eksamenskarakteren? Slik klager du

Om eksamen kom tilbake med en dårligere tilbakemelding enn du mener du burde fått, har du anledning til å klage. Men det er ikke sikkert det er verdt det.
Om man er misfornøyd med karakteren kan man klage. Men man skal være klar over at en klage også kan ende i enda dårligere karakter. (illustrasjonsbilde).
(Foto: FRIDA H. GULLESTAD)

Om man er misfornøyd med karakteren kan man klage. Men man skal være klar over at en klage også kan ende i enda dårligere karakter. (illustrasjonsbilde). Foto: FRIDA H. GULLESTAD

For en del blir det for langt mellom karakter og forventninger når eksamenssensuren tikker inn på StudentWeb. Det kan dog være verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis går i din favør. En oversikt gjort av Universitetsavisa i oktober 2016 viser at tre av fire studenter ikke har noe å hente på å klage.

Om du likevel bestemmer deg for å gjøre et forsøk bør du først be om begrunnelse. Fristen for å gjøre dette er én uke etter kunngjort sensur. Deretter mottar du normalt begrunnelsen i løpet av to uker. Sensor bestemmer selv om dette skal skje skriftlig eller muntlig.

Skjema skal du sende inn til det fakultetet emnet tilhører. Skjema og mer informasjon finner du her.


Både Studenttinget og Under Dusken har denne våren vært ute og oppfordret studentene til å be om begrunnelse på eksamen. Det har skapt stor debatt. Bakgrunnen for dette er at de ønsker bedre tilbakemeldinger til studentene. Ikke alle er enig i at det er en god idé.

LES OGSÅ Automatisk begrunnelse til besvær eller begjær?

LES OGSÅ Et nei til automatisk begrunnelse for alle

For deg som student kan begrunnelsen gi deg et bedre inntrykk av besvarelsen din og hva du har gjort bra og dårlig.

Du har også mulighet til å klage uten å ha bedt om begrunnelse først. Fristen for å sende inn en klage er uansett tre uker - enten fra du mottok karakteren eller fra da du mottok begrunnelsen.

Det er viktig å merke seg spesielle regler for andre former for eksamen enn skriftlig. For eksempel har du ikke anledning til å klage på karakterer i «eksamener som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve». Dette gjelder for eksempel muntlig eksamen og praksisopplæring. Du har likevel mulighet til å klage på formelle feil ved eksamen dersom du mener den ikke har foregått på riktig måte. Det er også verdt å merke seg at gruppeeksamen har spesielle regler.

Resultatet fra klagesensuren er endelig og kan ikke påklages. Det er derfor lurt å gjøre en vurdering i forkant - tror du en ny sensur vil dytte deg opp?

Klagen sendes inn til det ansvarlige fakultetet digitalt via denne siden. Merk at emner ved IE-fakultetet har et eget skjema for klager.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.