Hovedopptaket:

Disse studiene er det vanskeligst å komme inn på

Årets hovedopptak er klart. NTNU har mer enn tre søkere per studieplass.
Medisin, industriell økonomi og teknologiledelse og profesjonsstudiet i psykologi er studiene med høyest opptakskrav ved NTNU i år.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Medisin, industriell økonomi og teknologiledelse og profesjonsstudiet i psykologi er studiene med høyest opptakskrav ved NTNU i år. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

I underkant av 49.000 personer har søkt om å få studere ved NTNU fra høsten av, og av de er det rundt 23.000 som har NTNU som førstevalg. NTNU gir tilbud om studieplass til drøyt 14.600, ifølge en pressemelding fra universitetet. Over halvparten av søkerne som får tilbud om studieplass er kvinner.

I pressemeldingen skriver NTNU at flere fag får stadig høyere opptaksgrenser til tross for at det totalt sett har vært en økning i antall studieplasser.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: Årets opptak sto lenge i fare på grunn av uenighet om overtid

Kreves over seksti studiepoeng

«Nær sagt som vanlig er det medisin som er vanskeligst å komme inn på ved NTNU. Der kreves det 66,9 poeng, med 60,8 poeng for førstegangsvitnemål» står det i pressemeldingen.

Videre nedover listen kommer industriell økonomi og teknologiledelse(henholdsvis 64 og 59,6 poeng), profesjonsstudiet i psykologi(63,6 og 56,4 poeng), nanoteknologi (62 og 61 poeng) og kybernetikk og robotikk (60,3 og 59 poeng).

- Generelt er dette gledelige tall. Ved mange studieprogram er det høyere poenggrenser enn i fjor. Vi har mange attraktive studier med svært kvalifiserte søkere. Dette viser at NTNU er et populært studiested, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjelstad, i pressemeldingen.

Dreining blant realfagene

NTNU har de siste årene opplevd en ekstra stor pågang av søkere, men pressemeldingen viser til at dette delvis tilskrives fusjonsprosessen. Denne trenden fortsetter også i år.

Av fagene med høyest opptaksgrenser vises det blant annet til at kybernetikk og robotikk, som i år passerte 60 poeng for ordinære søkere, øker opptaksgrensen til tross for at det også er flere studieplasser totalt sett.

«Det gjelder også informatikkstudier, datateknologi, grafisk design og kommunikasjonsteknologi» står det i pressemeldingen. Også helsefag og lærerutdanningene opplever en økning i antall søkere og økte poenggrenser.

Blant realfagene skriver NTNU at de ser en dreining fra petroleumsrelaterte fag og marinteknisk utdanning til andre realfag som bioteknologi og geologi.

- Dette viser at realfag er attraktivt, sier Kjelstad og viser til en økning på 10 prosent i søkertallene til realfag.

- Gleder meg at så mange vi studere i Gjøvik

I Gjøvik kan de skilte med tre søkere per studieplass og venteliste på 27 av 35 studier. Her er pågangen spesielt stor innen teknologi og helse, og for eksempel dataingeniørutdanningen har dobbelt så mange søkere som studieplasser til tross for at studiet ble utvidet med nye studieplasser i revidert statsbudsjett.

- Det gleder meg å se at så mange ønsker å studere ved NTNU i Gjøvik. Det gir oss signal om at studiene ved NTNU i Gjøvik er relevante for søkerne, og vi kan si oss svært fornøyde med årets opptak, sier viserektor Jørn Wroldsen i Gjøvik.

I Ålesund har kravene for å komme inn på helse- og biologiske fag økt fra i fjor, mens de har opplevd en nedgang i søkertallene til noen av de maritime fagene.

- Vi ser at interessen for biologiske fag øker. Det kan henge sammen med det marine skiftet hvor vi må se til havet for å finne alternative måter å livnære oss på i fremtiden, sier viserektor Annik Magerholm Fet i Ålesund.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.