To av tre strøk på forkurset i matematikk

Bare 149 lærerstudenter av 441 besto forkurset i matematikk.

– Kurset fungerer dårlig, og regjeringen må fjerne karakterkravet, mener lederen i Pedagogstudentene, i følge Utdanningsnytt.

Regjeringen skjerpet i fjor karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene. Fra i fjor høst måtte man ha minimum karakteren fire i matematikk fra videregående skole for å starte på lærerstudiet.

Søkere som ikke oppfylte kravet om en firer, men som hadde minimum karakteren tre, fikk tilbud om å ta gratis forkurs for å kvalifisere seg, med avsluttende prøve 31. juli.

Denne gangen besto 149 av 441 forkurset i matematikk, mot 118 av 485 i fjor. Det betyr at andelen som besto, økte fra 24,5 til 33,8 prosent i år, ifølge tall fra Kunnskapsdepartementet som Utdanningsnytt mandag fikk tilgang til.

Det var i 2016 at regjeringen skjerpet kravene for å komme inn på lærerutdanningen. Minimumskravet er karakteren fire i det enkleste mattefaget for å få opptak til studiet. De som hadde karakteren tre, fikk tilbud om et gratis forkurs i matematikk i sommer for å forbedre karakteren sin.

Hedda Eia Vestad er leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

– Pedagogstudentene mener at regjeringen bommer og bruker feil metode for å sikre at vi får gode lærere i fremtiden ved å stille spesielle karakterkrav kun i matematikk. Vi ser fremdeles at forkurset fungerer dårlig og mener regjeringen må fjerne karakterkravet i matematikk, sier hun til Utdanningsnytt.

Vestad mener at  regjeringen fratar elever i norsk skole tilgang på gode kvalifiserte lærere.

- Det er synd å se at vi mister så mange potensielle lærertalenter som vi har stort behov for, hun.

– Kompetansen du kommer inn med fra videregående skole, sier ikke noe om kompetansen du har når du er ferdig med lærerutdanningen. Der lærer du matematikkdidaktikk, og det er noe helt annet enn matten fra videregående, sier Eia Vestad til Utdanningsnytt. 

Hun sier at Pedagogstudentene er «selvsagt enig» i at lærere skal ha god kompetanse, men at kravet om fire i matematikker et kunstig mål på kompetanse.

De som tok prøven, vil få resultatet i løpet av mandagen, opplyser informasjonsrådgiver Kristian Folkman i Samordna Opptak.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) syns det er bra at det er flere som klarer forkurset i år enn i fjor. Til kritikken fra Pedagogstudentene om at «Regjeringen fratar elever i norsk skole tilgang på gode kvalifiserte lærere» ved å ha spesielle karakterkrav i matematikk svarer statsråden:

– Jeg er ikke enig i det. Det er fullt mulig å rekruttere nok lærere, samtidig som det stilles krav til kompetansen deres. Og det viser også erfaringene så langt, og søknadene til lærerutdanningene totalt sett har gått opp.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Meklingsfrist ved midnatt:

Eksamen, sensur og opptak går i stå hvis det blir streik

Mens partene i statsoppgjøret forhandler på spreng hos riksmekleren, forbereder 6 200 statsansatte seg på streik fra torsdag morgen. Ved NTNU tar Forskerforbundet og NTL ut over 300 ansatte om meklingen ikke fører frem.

- Universitetene må ta ansvar for seksuell trakassering av studenter

Marianne Synnes (H) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget reagerer på omfanget undersøkelsen av seksuell trakassering av studenter avdekker.

13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering

Én av tjue av norske studenter har opplevd seksuell trakassering, viser en ny undersøkelse. 28 prosent av trakasseringen kommer fra forelesere eller veiledere.

Styringsgruppa for samlokalisering:

Foreslår at samlokalisering ved NTNU utsettes i ett år

Samlokaliseringsprosjektet ved NTNU trykker på pauseknappen.