Klimaministeren: - Vi har dårlig tid

- Med de klimaproblemene vi ser i dag, er det mer enn noen gang behov for folk med utdanning, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen da studiestart ble markert i Ålesund.
Studentene stod som sild i tønne i alle etasjer under årets immatrikuleringsseremoni i Ålesund. (Foto: Solveig Mikkelsen)

Studentene stod som sild i tønne i alle etasjer under årets immatrikuleringsseremoni i Ålesund. Foto: Solveig Mikkelsen

Hvor viktig kunnskap er for å løse mange av verdens problemer ble en slags gjennomgangsmelodi under den høytidelige seremonien.

Anne Borgs kappe

I år kom ikke rektor Gunnar Bovim for å holde tale til de nye studentene. Han talte under immatrikuleringa i Gjøvik, mens planen er at han skal gjeste Ålesund ved studiestart neste år.  Bovims stedfortreder var prorektor Anne Borg som med nød og neppe rakk å tørke rektor-kappa i går før hun måtte fly til Ålesund. Men nå var gårsdagens høljregn glemt, utenfor campus kunne vi skimte blå himmel og dessuten fant seremonien sted innomhus, i det store området som kalles Vrimla.

Trivdes i kappe: Anne Borg (til venstre) har nylig tiltrådt som prorektor for utdanning og holdt dermed sin første immatrikulerings-tale for studentene. Æresgjest var klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Til høyre viserektor Annik Magerholm Fet og prorektor Toril Nagelhus Hernes.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Trivdes i kappe: Anne Borg (til venstre) har nylig tiltrådt som prorektor for utdanning og holdt dermed sin første immatrikulerings-tale for studentene. Æresgjest var klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Til høyre viserektor Annik Magerholm Fet og prorektor Toril Nagelhus Hernes. Foto: Solveig Mikkelsen

 

Statsråd Helgesen fridde ubeskjedent til sunnmøringene i salen da han snakket om NTNU-fusjonen. Publikum lot seg velvillig forføre og lo godt da ministeren sa:

- Det er ingen overraskelse at Norges største universitet ligger i Ålesund. Det hadde seg nemlig sånn at Høgskolen i Ålesund ønsket å utvide og de la derfor under seg NTNU i Trondheim

Spente på hvem de blir kjent med

Før seremonistart var studentene på utkikk etter noen kjente ansikter sånn at de i hvert fall kan henge med noen de kjenner fra før. Hanna Bårslett og Kristina Fosse kjenner hverandre fra før, men skal studere ulike fag. Bårslett skal begynne på medisinske og biologiske fag og Fosse på byggingeniør.

- Ja, bekrefter de, på en dag som denne er det veldig godt å kjenne noen fra før.

Begge er fra Ulsteinvik og oppgir at nærhet til studiested var viktig for at de valgte å studere ved NTNU her i Ålesund.

- Dessuten studerer søstra mi her og jeg har hørt mye positivt om NTNU fra henne, sier Kristina.


Hanna Bårslett (til venstre) og Kristina Foss Immatrikulering studenter Ålesund
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Hanna Bårslett (til venstre) og Kristina Foss Immatrikulering studenter Ålesund Foto: Solveig Mikkelsen

 

Nå er de spente på hvem de vil havne sammen med underveis i studiet og hvordan det skal bli å samarbeide med folk de ikke kjenner.

Fadderuka frister

Også Mathias Herø Ulla, Fredrik Humlen og Fredrik Siem Taklo kjenner hverandre fra før. Alle kommer fra Ålesund. Ulla og Humlen skal ta forkurs ingeniør og Taklo sikter seg inn mot automasjon.

- Nå er jeg klar for videreutdanning etter å ha jobbet i tre år, sier Ulla.

Når vi spør om det er noe spesielt de ser er spente på nå ved studiestart, er de ikke i tvil:

- Fadderuka, resten vet vi foreløpig lite om, ler Ulla, men skynder seg å tilføye: Å begynne å jobbe med studiene blir også ok.


Fra venstre: Mathias Herø Ulla, Fredrik Humlen og Fredrik Siem Taklo gleder seg veldig til fadderuka.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Fra venstre: Mathias Herø Ulla, Fredrik Humlen og Fredrik Siem Taklo gleder seg veldig til fadderuka. Foto: Solveig Mikkelsen

 

- Dessuten er vi spente på om det blir jobb på oss når vi er ferdige som studenter, sier Humlen.

Det er studiestart for 989 studenter, inkludert 50 internasjonale studenter. I tillegg er det om lag 140 studenter som har oppstart litt senere i høst.

Har tro på at løsninger fins

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen snakket vekselvis på norsk og engelsk under seremonien, han hadde flere spøkefulle bemerkninger underveis i talen, men budskapet var alvorlig.

- Kunnskap, forskning og utdanning er heldigvis en fornybar ressurs. Med de klimaproblemene vi ser i dag, er det mer enn noen sinne behov for folk med utdanning. Vi har dårlig tid, sa han.

Anne Borg, prorektor for utdanning, trakk i sin tale fram det støkket mange fikk under Starmus da Stephen Hawking sa at folk må utvandre til en annen planet fordi det ikke lenger vil være mulig å leve på jordkloden.


Prorektor Anne Borg holdt dagens tale på vegne av rektoratet. Hun begynte i jobben som prorektor for utdanning i august og er rektors stedfortreder.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Prorektor Anne Borg holdt dagens tale på vegne av rektoratet. Hun begynte i jobben som prorektor for utdanning i august og er rektors stedfortreder. Foto: Solveig Mikkelsen

 

- Jeg deler Hawkings bekymring for kloden, men jeg deler ikke hans konklusjon. Jeg tror vi kan finne løsningene – men det haster med å ta dem i bruk. Å sikre levekårene for et fortsatt godt liv på kloden, er å skape kunnskap for en bedre verden, sa hun og fikk dermed bakt inn NTNUs velkjente slagord.

Følg Universitetsavisa på  FacebookTwitter  og  Instagram.

Etter den høytidelige seremonien var det klart for omvisning og fadderfestival. Nå ble det løsere i snippen og studentvennlig musikk fylte vrimlearealet. Ellers vil nok mange av studentene ikke glemme denne immatrikuleringsseremonien: For første gang entret en mannlig studentleder scenen iført kjole.


På dette tidspunktet vet stedlig studentleder Gjermund Kvernmo Langset noe vi andre ikke vet. Snart skal han vrenge av seg findressen og gå opp på scenen iført en svart kjole.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

På dette tidspunktet vet stedlig studentleder Gjermund Kvernmo Langset noe vi andre ikke vet. Snart skal han vrenge av seg findressen og gå opp på scenen iført en svart kjole. Foto: Solveig Mikkelsen

LES OGSÅ:  Studentleder Gjermund stilte i kjole på talerstolen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.