Reagerer på dyr pensumbok:

Pensumboken kostet over tusenlappen - studentene bestilte den fra utlandet

- At fagbøker som skal sikre økt kompetanse her til lands skal være så dyre er for meg en stor gåte, sier Dominique Heyler.
Dominique Heyler reagerer på at pensumboken på snaut 300 sider koster over tusenlappen. Bare halve boken var obligatorisk pensum. Han endte med å bestille den via Frankrike til halve prisen.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Dominique Heyler reagerer på at pensumboken på snaut 300 sider koster over tusenlappen. Bare halve boken var obligatorisk pensum. Han endte med å bestille den via Frankrike til halve prisen. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Det er ikke for min egen del jeg reagerer på dette. Jeg er jo i en annen økonomisk situasjon enn den gjengse studenten som ikke har mange yrkesaktive år på baken.

Dominique Heyler sitter i kaféen på Dragvoll. Foran seg har han pensumboken «Initiation à la Syntaxe formelle du français», en bok som er obligatorisk for alle som tar en mastergrad i fransk med fokus på språkvitenskap.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Bestilte boken via Frankrike

- Det jeg reagerer på, er at den koster 1059 kroner på Akademika. Det er mye for en heftet bok på knappe 300 sider. Det er jo ikke akkurat en eksklusivt utformet bok med stive permer. I tillegg er bare halvparten av den obligatorisk pensum, mens resten er anbefalt litteratur, fortsetter Heyler.

Han forteller at de han studerer sammen med har gått alternative veier for å få tak i boken til en billigere penge. Selv bestilte han den via nettet med levering til en adresse i Frankrike. Den totale prisen, inkludert videre postgang opp til Norge, ble i overkant av 500 kroner.

- Jeg spurte de ansatte på Akademika hvorfor den var så dyr. Svaret derfra var at det var på grunn av at de ikke klarte å få til en god avtale med forleggeren. Det blir ofte slik når det ikke finnes så mange alterantive bøker, og når opplaget er lite, så det forstår jeg. Og jeg forstår også at Akademika ønsker å tjene penger. Men jeg synes likevel det er for mye når en enkelt bok koster over tusen kroner.

Han legger til at han opplever at faglærerene i stor grad har sympati med studentene når det gjelder prisene på pensum, og at de strekker seg langt for å holde de totale kostnadene nede.

- Hvor er staten?

- De tar mange kopier og legger det ut på nettet slik at vi kan lese mye av pensum gratis. Det kan godt være at dette er faglig motivert for at vi skal ha et bredt tilfang av kilder i vårt pensum, men det virker også som at det handler om studentenes økonomi. Men dette har jo også sine begrensninger, både med tanke på hva som er lov (Kopinor-avtalen sier at man kan kopiere maksimalt 15 prosent av utgivelsens sidetall, journ.anm) og med tanke på kvaliteten på kopiene.

Men selv om faglærerene forsøker å hjelpe, er det fremdeles noe pensum som må kjøpes. Og selv om det til syvende og sist er Akademika som setter prisene på bøkene, etterlyser Heyler en reaksjon fra høyere hold.

- Jeg lurer jo på hvor staten er oppe i alt dette. Vi har jo lenge hatt en ideologi om at bøker skal være momsfrie for at de ikke skal bli for dyre, så hvorfor fagbøker som skal sikre økt kompetanse her til lands skal være så dyre, er for meg en stor gåte.

- Økt studiestøtte hjelper

Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim sier til UA at det ikke er lagt noen planer for regulering av pensumkostnader fra regjeringens side. Han mener prisene må ses i sammenheng med studentøkonomien generelt.

- Det viktigste vi kan gjøre for å sørge for at studenter har råd til pensum er å styrke studentøkonomien. Vi har hvert eneste år økt kjøpekraften til studentene utover lønns- og prisvekst, og vi faser inn 11 måneders studiestøtte. Vi bygger flere studentboliger. Dette letter økonomien for alle studentene. Jeg tar gjerne en diskusjon om prisen på fagbøker, men jeg tror det viktigste er å øke kjøpekraften for studenter, for den har vært altfor lav altfor lenge, sier Asheim.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.