Slik endte Akademika opp på alle campusene

Da studentene ikke lengre ville betale for bokhandlerenes underskudd, ble grunnen lagt for en landsomspennende kjede.
Studentene var lei av å betale for bokhandlenes underskudd. Dermed endte Akademika på private hender.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Studentene var lei av å betale for bokhandlenes underskudd. Dermed endte Akademika på private hender. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

I 2016 omsatte VB Bok AS for over en halv milliard kroner. VB Bok er selskapet bak blant andre Akademika, som har campusbokhandlere i Oslo, Akershus, Bergen, Trondheim, Stavanger, Telemark, Volda, Bodø, Narvik og Tromsø.

Selskapet består også av Haugenbok.no og Ebok.no. Av konkurransemessige hensyn ønsker de ikke å gå ut med hvor stor del av den totale omsetningen som kommer fra Akademika, men hvordan Akademika endte opp som landsomspennende bokhandel snakker de gjerne om.

- For en god del år siden var det slik at samskipnadene eide bokhandlene, og alle disse bokhandlene var igjen medlem av et innkjøpssamarbeid ved navn Unipa for å få best mulige priser, sier Eli Gerhardsen, kjedeleder i Akademika med 24 års erfaring i bransjen.

LES OGSÅ: Pensumboken kostet over tusenlappen - studentene bestilte den fra utlandet

LES OGSÅ: Flere tusen kroner skiller dyreste og billigste pensumbok

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Startet i Oslo

Akademika var på den tiden en bokhandel eid i sin helhet av Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), og hadde i 2010 til sammen 14 bokhandler fordelt på Oslo, Buskerud, Telemark og Bodø. Det var deres avgjørelse om å bryte ut av dette samarbeidet som ble starten på slutten for samarbeidet mellom de studentsamskipsnadseide bokhandlene.

Akademika brøt ut av samarbeidet og dannet en allianse med Tapir, som den gang var eid av Studentsamskipnaden i Trondheim, og Akademisk Kvarter, eid av samskipnaden i Tromsø. Denne alliansen oppsto i to omganger.

1. februar 2011 fusjonerte Tapir og Akademika, noe som endte i at Akademika ble eid 60 prosent av SiO og 40 prosent av SiT.

I 2012 kjøpte Akademika 50 prosent av aksjene i Akademisk Kvarter AS fra Studentsamskipnaden i Tromsø.

LES OGSÅ: Ingen sentrale regler for oppsett av pensum

Konsernets inntog

- Resten av landets studentsamskipnadseide bokhandler sto utenfor dette samarbeidet. I 2011 opprettet Forlagshuset Vigmostad & Bjørke et selskap som het Campusbok, som var en kjede de små og mellomstore fagbokhandlerne tilhørte. Med unntak av Studia, som var den samskipsnadseide bokhandleren i Bergen, fortsetter Gerhardsen.

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke er morselskap i et konsern bestående av Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS som gir ut fagbøker, Vigmostad & Bjørke AS som gir ut skjønnlitteratur og VB Bok AS som driver bokhandlerne.

Morselskapet er i sin tur eid 50 prosent av Bjørkehagen AS, et selskap som i sin helhet er eid av Arnstein Bjørke, og 50 prosent av Borgåsen AS, et selskap som er heleid av Arno Vigmostad. Det var de to som i 1992, mens de enda var studenter, startet opp Fagbokforlaget og Forlagshuset.

Studia ønsket ikke å stå alene, men ville heller ikke bli kjøpt opp. Resultatet ble et samarbeid med Akademika. Akademika hadde nå 25 bokhandlere fordelt på Oslo, Akershus, Trondheim, Bodø, Telemark og Buskerud, i tillegg til å eie 50 prosent av Akademisk Kvarter.

Arno Vigmostad (øverst) og Arnstein Bjørke eier Akademika gjennom sine selskap og forlag.
(Foto: Paul S. Amundsen/pressebilde)

Arno Vigmostad (øverst) og Arnstein Bjørke eier Akademika gjennom sine selskap og forlag. Foto: Paul S. Amundsen/pressebilde

 

Store underskudd

Men veksten kostet. Årsresultatet fra 2010 var på i underkant av 1,7 millioner kroner. I 2011 hadde dette falt til et underskudd på over 15 millioner, og det fortsatte å falle. I 2012 var underskuddet på hele 53 millioner kroner, ifølge regnskapene. Året etter gikk det vesentlig mye bedre med et negativt resultat på i overkant av 7 millioner, men til tross for oppgangen var en endring ønsket.

- Tapir måtte etter fusjonen være med å betale for underskuddet i Oslo, sier kjedelederen og fortsetter:

- Akademika var eid av samskipnadene, og med det også studentene. Det betød at det var studentene som måtte spytte inn penger når det gikk dårlig, og de ønsket derfor ikke lengre å være eiere. Det førte til at Akademika ble vurdert solgt, og det var da Forlagshuset Vigmostad & Bjørke kom inn på banen.

I mars 2014 kjøpte Forlagshuset Vigmostad & Bjørke opp Akademika og deres 50 prosent eierskap i Akademisk Kvarter. En måned senere kjøpte de også Studia.

- Forlagshuset hadde jo allerede Campusbok hvor alle de andre studentsamskipnadseide bokhandlene var medlemmer, så vi fusjonerte kjedekontorene til Campusbok, Studia og Akademika. Resultatet er at vi i dag har 31 helheide Akademika-butikker og 22 medlemsbutikker.

- Bruktsalg vår største konkurrent

- Dere er i en form for monopolsituasjon - hvordan setter dere prisene på bøkene?

- Selv om det bare er vi som er fysisk til stede på campus, har vi konkurranse. Til og med bachelor-nivå kan en stort sett få tak i alt av pensum på nett, men bruktsalg er også en konkurrent. Når det kommer nye bøker i Norge har disse en fastpris fra forlaget det første året og frem til 1.mai året etter, og etter det finnes jo boken brukt på markedet, så vi må alltid prøve å matche vår pris slik at studenter velger å kjøpe nye bøker hos oss i stedet for brukte bøker, eller bøker fra våre konkurrenter. For å klare dette lager vi blant annet pensumpakker sammen med forelesere og leverandører.

- Ligger det inne noen føringer fra for eksempel NTNU når det gjelder hvoran dere skal drive?

- Det ligger ingen føringer der, men vi har et samarbeid, og det er en klar forventning fra NTNU om at vi skaffer studentene og forelesere det de trenger av litteratur. Det som skiller oss fra endel andre forhandlere er at vi har en tredjepart som bestemmer hva vi skal ha i hyllene, nemlig de som setter opp pensum. Vi må ta inn det NTNU setter på pensum, og da kan vi ikke si at vi ikke ønsker å ta inn en bok om vi for eksempel ikke klarer å få til en bra avtale med leverandøren av den boken, noe som dessverre gjør boken dyrere for studentene enn vi skulle ønske. I tillegg hjelper vi NTNU med å vaske pensumlistene, altså sjekke om bøkene de har satt opp er mulige å få tak i, om det har kommet reviderte utgaver, eller om det er en bok som har vist seg å være upopulær blant studentene.

Løsningen med butikkene på campus er prorektor for utdanning, Anne Borg, fornøyd med.

- Vi er fornøyd med Akademika. Det er godt for fagmiljø og studenter å ha bokhandel på campus. Vi har ikke fått noen meldinger om at det ikke fungerer, sier hun.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.