Håper på byggestart om to år:

Trenger 50 millioner til utbygging av Samfundet

Studentersamfundet trenger mer plass, og ønsker byggestart i andre halvdel av 2019. Men først må de få inn 50 millioner kroner for å finansiere utbyggingen.
Samfundet ønsker å bygge i bakkant av det runde hus. Målet er å stikke spaden i jorden andre halvdel av 2019.
(Foto: Eggen Arkitekter/Illustrasjon)

Samfundet ønsker å bygge i bakkant av det runde hus. Målet er å stikke spaden i jorden andre halvdel av 2019. Foto: Eggen Arkitekter/Illustrasjon

Det runde huset ved Elgeseter bru har lenge vært for lite, men vanskelige grunnforhold har gjort utbygging på Fengselstomta, som Samfundet eier, umulig. En rapport fra Multiconsult viser dog at grunnforholdproblematikken kan løses med en syv til tolv meter bred motfylling i Nidelva.

- Vi visste at et nybygg ikke var realiserbart med mindre vi fant en løsning for å stabilisere kvikkleieren i området vår tomt grenser til. Nå har Multiconsult gjort geotekniske vurderinger og kommet frem til at en utvidelse av den nåværende fyllingen i Nidelva vil kunne løse problemet, sier Tale Bærland, leder for Studentersamfundet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Samfundet med millionoverskudd i 2016

Byggestart i 2019

Nå begynner arbeidet med å få regulert Fengselstomta slik at de kan bygge på den. Tilbygget skal etter planen kobles på baksiden av Samfundet der Kronprinsesse Märthas allé i dag er. Bygget vil strekke seg oppover på Fengselstomta, og alléen vil bli flyttet slik at den forblir en bindevei mellom Klostergata og Høgskoleveien på baksiden av Samfundet.

Fengselstomta er i dag en grusplass med parkerte biler og containere som fungerer som lager for alt Samfundet ikke har plass til inne i huset. (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Fengselstomta er i dag en grusplass med parkerte biler og containere som fungerer som lager for alt Samfundet ikke har plass til inne i huset. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Hele prosessen med vurderinger og regulering tilsier mulig byggestart i andre halvdel av 2019, sier Bærland.

Det er estimert at det byggearbeidet kommer til å ta et snaut år, noe som vil si at «nye» Studentersamfundet kan stå ferdig allerede høsten 2020.

- Hvordan løser dere dette økonomisk?

- Finansieringen er noe vi må jobbe med fremover. Vi klarer å dekke en god del selv, men vi er i møter for å se hvordan vi kan få investeringsstøtte fra andre aktører slik som NTNU og Stortinget. Det er viktig for oss at vårt bygg er vårt bygg, og at det er en forståelse av at det er investeringsstøtte og ikke støtte til drift det blir bedt om, sier Bærland.

Må hente inn 50 mill. utenfra

Advokat Dag Herrem, leder for finansstyret ved Samfundet, forteller at de har økonomi til å ta i underkant av halvparten av finansieringen på egen kappe.

- Vi har kommet frem til at vi kan legge omtrent 40 millioner i potten selv, og at vi må ha inn omtrent 50 millioner eksternt. Dette er penger vi skal jobbe med å få inn under reguleringsprosessen slik at vi er fullfinansiert før vi begynner byggingen. Det er egentlig det som er jokeren her. Vi kommer ikke til å starte utbyggingen før finansieringen er på plass, sier han.

Ved utgangen av 2016 hadde Studentersamfundet en egenkapital på snaut 29 millioner kroner.

- Gunnar Bovim har hintet frempå at kronerulling blant tidligere studenter kan være en vei å gå for å få finansiert tilbygget?

- Vi kommer nok til å kjøre kronerulling, men det er vanskelig ettersom det gir så lite. Vi kan få innen noen tusenlapper her og der, men veien til 50 millioner er lang om en skal basere seg på enkeltstående bidrag. Det er nok bedre å se på samarbeid med bedrifter hvor tidligere studenter og aktive i Samfundet jobber, slik vi allerede i dag gjør under Uka. Der har vi et bredt nettverk å spille på, sier Herrem.

Nytt parkareal

Utvidelsen av den gamle fyllingen er tenkt å gå fra Elgeseter bru ned til Nidelven Terrasse, og vil i tillegg til å gjøre Fengselstomta byggbar også sikre resten av området ytterligere mot fremtidige kvikkleireras.

- Fyllingen vil kunne bli et nydelig parkområde som vil gi et tilskudd til byens utearealer, fortsetter Bærland.

Slik ser arkitektene for seg at fyllingen i Nidelva vil se ut.
(Foto: Agraff arkitektur/Illustrasjon)

Slik ser arkitektene for seg at fyllingen i Nidelva vil se ut. Foto: Agraff arkitektur/Illustrasjon

Rapporten fra Multiconsult skal nå kontrolleres av en uavhengig tredjepart, og andre aktører må også inn for å se hvordan en slik fylling vil påvirke både vannstrømminger og dyreliv. I mellomtiden skal Samfundet ta noen runder med medlemmer og frivillige for å finne ut hva som skal inn i de planlagte 4 000 nye kvadratmeterne.

- Vi ønsker å ha inn øvingslokaler, verksteder, offentlige lokaler, møterom og lager, men ingenting er bestemt enda. Det eneste vi vet er at størrelsen på bygget i dag setter begrensninger for oss. I fadderukene blir huset så fullt at helt nye medlemmer ikke får plass samme kveld som de har tegnet medlemsskapet, og vi må også droppe eller flytte planlagte arrangementer fordi vi ikke har plass, sier Bærland og legger til:

- Formålet til Samfundet er å være det naturlige samlingsstedet for studentene i Trondheim, gi et best mulig sosialt og kulturelt tilbud, og skape forutsetninger for debatt og samfunnengasjement. Det får vi ikke til uten mer plass.

Herrem forteller at 4 000 kvadratmeter er mer enn det de har bruk for per i dag, men at det nok fylles opp raskt. Noen videre utbygging er dog ikke aktuelt.

- Vi velger å selge ut de delene av Fengselstomta vi ikke bygger på, og kommer derfor ikke til å sitte på noe reserveareal til senere utbygging. Det er en grense for hvor store vi bør bli både med tanke på at vi skal klare å styre Samfundet, og også med tanke på å beholde identiteten, avslutter han.

Vi kommer nok til å kjøre kronerulling, men det er vanskelig ettersom det gir så lite. Vi kan få innen noen tusenlapper her og der, men veien til 50 millioner er lang om en skal basere seg på enkeltstående bidrag.

Dag Herrem
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Meklingsfrist ved midnatt:

Eksamen, sensur og opptak går i stå hvis det blir streik

Mens partene i statsoppgjøret forhandler på spreng hos riksmekleren, forbereder 6 200 statsansatte seg på streik fra torsdag morgen. Ved NTNU tar Forskerforbundet og NTL ut over 300 ansatte om meklingen ikke fører frem.

- Universitetene må ta ansvar for seksuell trakassering av studenter

Marianne Synnes (H) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget reagerer på omfanget undersøkelsen av seksuell trakassering av studenter avdekker.

13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering

Én av tjue av norske studenter har opplevd seksuell trakassering, viser en ny undersøkelse. 28 prosent av trakasseringen kommer fra forelesere eller veiledere.

Styringsgruppa for samlokalisering:

Foreslår at samlokalisering ved NTNU utsettes i ett år

Samlokaliseringsprosjektet ved NTNU trykker på pauseknappen.