Vil øke semesteravgiften med 140 kroner i året

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Sit, vil øke semesteravgiften fra 510 til 580 kroner. Årsaken er økt satsing på blant annet studentfrivillighet.
Studentene som omfattes av Sit betaler i dag 510 kroner i semesteravgift. Den ser ut til å bli økt til 580 kroner fra 2018.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Studentene som omfattes av Sit betaler i dag 510 kroner i semesteravgift. Den ser ut til å bli økt til 580 kroner fra 2018. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim har bestemmende myndighet over semesteravgiften gjennom en avtale med Sit. De er positive til økningen i semesteravgiften.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Nye stillinger i alle studiebyene

Gjennom budsjettforslag fra Sit har Velferdstinget tatt stilling til økning i semesteravgiften. Vedtaket fra siste møte i Velferdstinget er at de er positive til Sits forslag.

Leder Thomas Krogstad Eriksen forteller samskipnaden må søke Kunnskapsdepartementet for å få øke semesteravgiften.

- Økningen skyldes hovedsakelig at Sit vil opprette 3,6 nye stillinger som skal bygge opp under studentfrivilligheten i Trondheim, Ålesund og Gjøvik. Det blir større fokus på rådgiving og psykisk helse, og budsjettet for tannhelserefusjonen økes, sier Eriksen til UA.

LES OGSÅ: Velferdstinget fjerner støtte til syke studenter

46 millioner i semesteravgift

I sakspapirene til møtet i Velferdstinget tas det høyde for at det er 38 500 studenter som betaler semesteravgift våren 2018 og 41 500 studenter som betaler semesteravgift høsten 2018.

Det utgjør over 46 millioner kroner i semesteravgift for kalenderåret med økningen, noe som er en økning på i overkant av 11 millioner kroner.

Prisøkningen fra 510 til 580 kroner er på 13,73 prosent.

De nye stillingene som planlegges er en fulltidsstilling i Gjøvik med fokus på psykisk helse, kurs og rådgiving og en fulltidsstilling i Ålesund med fokus på kurs og rådgiving. I sakspapirene går det også frem at NTNU og Sit ønsker å samarbeide om to nye fulltidsstillinger i henholdsvis Gjøvik og Ålesund. Det er tenkt at disse stillingene skal ha oppfølging av studentfrivilligheten og studentdemokratiet som ansvar. I tillegg planlegges det en ny fulltidsstilling i Trondhei som skal ha koordinering, kursing og oppfølging av studentfrivillige organisasjoner som oppgave.

Semesteravgift

Alle som tar høyere utdanning i Norge betaler hvert semester en avgift. Pengene går til studentsamskipnaden, som bruker dem på velferdstilbud for studentene.

I henhold til lov om studentsamskipnader skal alle studenter betale semesteravgift. Derfor krever utdanningsinstitusjonene at du betaler avgiften før du melder deg opp til eksamen.

Semesteravgiften er alltid den samme for alle studenter som er tilknyttet samme studentsamskipnad. Det er styret til den aktuelle studentsamskipnaden som bestemmer størrelsen på avgiften. Halvparten av styremedlemmene i studentsamskipnaden er studenter.

Størstedelen av semesteravgiften går vanligvis til helse- og rådgivningstjenester som studentsamskipnaden tilbyr studentene, i tillegg til drift av lokale studentorganisasjoner (studentidrett, studentkultur, studentmedia, med mer).

Kilde: Norsk studentorganisasjon

 

- Økningen i semesteravgiften skyldes hovedsakelig at Sit vil opprette 3,6 nye stillinger som skal bygge opp under studentfrivilligheten i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, sier leder i Velferdstinget, Thomas Krogstad Eriksen.
(Foto: Velferdstinget)

- Økningen i semesteravgiften skyldes hovedsakelig at Sit vil opprette 3,6 nye stillinger som skal bygge opp under studentfrivilligheten i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, sier leder i Velferdstinget, Thomas Krogstad Eriksen. Foto: Velferdstinget

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Meklingsfrist ved midnatt:

Eksamen, sensur og opptak går i stå hvis det blir streik

Mens partene i statsoppgjøret forhandler på spreng hos riksmekleren, forbereder 6 200 statsansatte seg på streik fra torsdag morgen. Ved NTNU tar Forskerforbundet og NTL ut over 300 ansatte om meklingen ikke fører frem.

- Universitetene må ta ansvar for seksuell trakassering av studenter

Marianne Synnes (H) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget reagerer på omfanget undersøkelsen av seksuell trakassering av studenter avdekker.

13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering

Én av tjue av norske studenter har opplevd seksuell trakassering, viser en ny undersøkelse. 28 prosent av trakasseringen kommer fra forelesere eller veiledere.

Styringsgruppa for samlokalisering:

Foreslår at samlokalisering ved NTNU utsettes i ett år

Samlokaliseringsprosjektet ved NTNU trykker på pauseknappen.