Ni norske studenter kastes ut av Russland

Ni norske og ni svenske studenter på utveksling i St. Petersburg må forlate Russland innen tre dager, ellers vil de bli deportert.
(Foto: Skjermdump fra universitetssenterets hjemmeside.)

Foto: Skjermdump fra universitetssenterets hjemmeside.

Fredag troppet russisk immigrasjonspoliti opp ved Det norske universitetssenteret i byen. De ni norske og ni svenske studentene ved senteret fikk beskjed om at de var i landet på feil visumgrunnlag.

– Det var veldig dramatisk. Vi er mest oppgitt og sjokkert, sier Yngvild Vollen Steiro, en av studentene ved senteret, til Universitas.

Det norske universitetssenter i Russlands nest største by har eksistert i snaut 20 år og er et samarbeidsprosjekt mellom de fire største universitetene i Norge: Oslo, Tromsø, Bergen og NTNU i Trondheim. Det er UiO som tar seg av den daglige driften.

Senterets hjemmeside

Må ut omgående

Studentene ved senteret skulle ifølge timeplanen hatt eksamen neste uke og reist hjem påfølgende fredag. Nå må de ut av landet innen mandag.

Steiro forteller at studentene ble bedt om å oppgi at de skulle studere ved Baltisk Teknisk Statsuniversitet «Voenmekh» før studieoppstart i høst.

– Der har vi aldri vært, sier hun.

UiO er i kontakt med Utenriksdepartementet for å få oversikt over situasjonen.

– UD kjenner ikke til bakgrunnen for myndighetenes aksjon eller formålet. Vi er i dialog med universitetssenteret for å avklare hva den russiske kontrollen betyr for driften av senteret, samt for norske studenter og ansatte, sier UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til Aftenposten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.