Studenter forsøkte å svindle til seg 36 millioner kroner

Studenter forsøkte å jukse seg til 36 millioner kroner i urettmessig borteboerstipend i løpet av 2016, ifølge Lånekassen.

I 2017 kontrollerte Lånekassen bostatusen til 43 000 studenter som hadde oppgitt å bo borte.

Av disse var det 2.321 studenter som ikke kunne dokumentere at de ikke bodde hos foresatte og de får dermed ikke omgjort lånet sitt til stipend.

Utviklingsdirektør i Lånekassen, Kristine Eilertsen, mener slike svindelforsøk er et misbruk av samfunnets velferdsgoder.

– Det er viktig at samfunnets velferdsordninger ikke misbrukes, og studiestøtte skal gå til de som har rett på det, sier hun til Universitas.

Eilertsen forteller at å jukse seg til stipend kan få store følger. Om man blir tatt i å forfalske dokumentasjon, risikerer man politianmeldelse. Imidlertid ble Ingen slike saker avdekket i fjorårets kontroll.

Hvert år gjennomfører Lånekassen såkalte bokontroller for å sjekke om studenter som har oppgitt borteadresse faktisk bor borte. Andelen studenter som blir avslørt årlig ligger gjennomsnittlig på 4–5 prosent.

– De aller fleste studenter er ærlig, og det er vi veldig glad for, sier Eilertsen.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.

Slik svarer Forskerforbundet Nils Rune Langeland

Flere har etterlyst Forskerforbundets begrunnelse for ikke å støtte den sparkede professoren Nils Rune Langelands søksmål mot staten. Nå deler han den selv.