Studenter forsøkte å svindle til seg 36 millioner kroner

Studenter forsøkte å jukse seg til 36 millioner kroner i urettmessig borteboerstipend i løpet av 2016, ifølge Lånekassen.

I 2017 kontrollerte Lånekassen bostatusen til 43 000 studenter som hadde oppgitt å bo borte.

Av disse var det 2.321 studenter som ikke kunne dokumentere at de ikke bodde hos foresatte og de får dermed ikke omgjort lånet sitt til stipend.

Utviklingsdirektør i Lånekassen, Kristine Eilertsen, mener slike svindelforsøk er et misbruk av samfunnets velferdsgoder.

– Det er viktig at samfunnets velferdsordninger ikke misbrukes, og studiestøtte skal gå til de som har rett på det, sier hun til Universitas.

Eilertsen forteller at å jukse seg til stipend kan få store følger. Om man blir tatt i å forfalske dokumentasjon, risikerer man politianmeldelse. Imidlertid ble Ingen slike saker avdekket i fjorårets kontroll.

Hvert år gjennomfører Lånekassen såkalte bokontroller for å sjekke om studenter som har oppgitt borteadresse faktisk bor borte. Andelen studenter som blir avslørt årlig ligger gjennomsnittlig på 4–5 prosent.

– De aller fleste studenter er ærlig, og det er vi veldig glad for, sier Eilertsen.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.